Ostatnie tygodnie są tak intensywne, że nawet gdybym bardzo chciała dzielić się tu smakowitościami regularnie, to pisanie posta często zajmuje mi kilka dni...
Ucieka mi trochę przez palce ta moja ukochana jesień, więc zachwycam się nią najbardziej o poranku, kiedy wraz moim kudłatym pieskiem brodzimy w osiedlowym gąszczu, szuramy w opadłych liściach łapami i nogami, wdychając jeden z moich ulubionych zapachów mokrej ziemi, liści i dymu.
Czasem wystawiam policzki do jesiennego słońca, innym razem otulam się poranną mgłą jak ulubionym kocem albo plączę włosy i myśli na wietrze, i wciąż mam nadzieję, że zdążę się jeszcze tym nasycić zanim dogoni nas zima.
Tymczasem stawiam na stole pyszność, która zatrzymuje na chwilę w śliwkowym uniesieniu nad jesienną feerią smaków.
W sosie z ostatnich śliwek podbitym rozmarynem kąpią się soczyste kawałki indyka.
Tu rozgrzewa imbir, szczypie w język chili i dodaje przytulności odrobina złotego miodu przy akompaniamencie aromatycznego rozmarynu.
Możesz dostosować gęstość sosu do własnych upodobań i albo lekko poddusić śliwki, aby stały się miękkie ale pozostały przy swoim kształcie lub pozwolić im się rozpaść i stworzyć aksamitny sos w kolorze lekkiego różu :)
Można zajadać z czosnkowymi grzankami, ryżem, kaszą, ziemniakami w ulubionym wydaniu lub tak, jak ja z czarną soczewicą, która swoim ziemistym smakiem świetnie równoważy owocowy sos.
Ten jesienny indyk pasuje do wszystkiego! :)
Jeżeli macie ochotę połaskotać podniebienie smakami późnego Października, to siekajcie chili i wyciągajcie pestki ze śliwek, bo czas zanurzyć się w pyszności, w której już pływa indyk! :D
Indyk w pikantnym sosie śliwkowym
Potrzebujesz:
- ok. 300-400g fileta z indyka
- 4 łyżki oleju
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3cm korzenia imbiru
- 500g świeżych śliwek
- 1/2 szklanki wody
- 2 gałązki rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka miodu (lub więcej w zależności od smaku śliwek)
- sól i pieprz do smaku
1. Indyka pokrój w plastry grubości ok.0,5-1 cm i delikatnie rozbij mięso, oprósz solą i pieprzem - obsmaż na oleju z obu stron i przełóż na talerz.
Turkey chops in a spicy plum sauce
Ingredients:
- approx. 300-400g turkey fillet
- 4 tablespoons of oil
- 1 medium onion
- 3 cloves of garlic
- 1/2 chili pepper
- 3cm of ginger root
- 500g of fresh plums
- 1/2 cup of water
- 2 sprigs of rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
- 1 teaspoon of honey (or more, depending on the taste of the plums)
- salt and pepper to taste
Method:
1. Cut the turkey into slices about 0.5-1 cm thick and gently break the meat, sprinkle with salt and pepper - fry in oil on both sides lightly and put on a plate.
2. In the same pan, fry the diced onion, chopped garlic and ginger and sliced chili - cook until the onion is tender over low heat.
3. Remove the pips from the plums and cut the fruit into eight pieces, then put them in the pan with the onion and chili with honey and rosemary sprigs.
4. Rinse with water and cook, covered, 7-15 minutes.
5. Season with salt and pepper.
6. Put the turkey pieces in the sauce and heat it up for a while.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz