Ostatnie dni to najpiękniejsze wydanie jesieni!
Jako sztandarowa jesieniara wystawiam policzki do jesiennego słońca, szuram butami w pierwszych opadłych liściach, grzeję dłonie o kubek w październikowym wietrze, otulam się ulubionymi swetrami i smakami, które o tej porze roku eksplodują prawdziwą słodyczą, także w wersji wytrawnej :)
Zapraszam Was dziś na ucztę obfitości złotej jesieni!
W menu ciepła sałatka z pieczoną dynią i batatami, a do tego chrupiąca szynka serrano, świeże, słodkie figi i soczysta, grillowana brzoskwinia.
Całość umoszczona na poduszce z liści świeżego szpinaku i skropiona odrobiną oliwy.
Tu przeplata się złota słodycz jesiennych owoców z ciepłem krągłej i bogatej w karoten królowej sezonu, tu też chrupią kawałeczki charakternego serrano, które podbija całość wędzonym aromatem.
Szynkę serrano możecie zastąpić Prosciutto lub parmeńską, a jeśli nie jadacie mięsa, możecie pominąć ten składnik i oprószyć delikatnie całość wędzoną papryką w proszku albo na chrupko podsmażyć kawałki wędzonego tofu - powinno się świetnie sprawdzić :)
To naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu danie może być lekkim obiadem, kolacją, lunchem do pracy, czy przystawką.
Pełno tu różnorodnych tekstur, smaków, aromatów i jesiennych rozkoszy otulających podniebienie ciepłem i czułością, których nigdy nie za wiele :)
Jesienna sałatka z pieczoną dynią i figami
Potrzebujesz:
- 300g mięsistej dyni (np. Hokkaido)
- 1 duży batat
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 gałązki tymianku / (1/2 łyżeczki suszonego tymianku)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 dojrzałe figi
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżeczka oleju
- 3 plasterki szynki serrano
- 2-3 garści świeżego szpinaku
Sposób przyrządzenia:
1. Dynię, bataty i cebulę obierz ze skóry, pokrój w kawałki wielkości kęsa, a cebulę w ósemki.
2. Oprósz warzywa ziołami, solą, pieprzem i skrom olejem - wymieszaj dokładnie.
3. Piecz w 180*C przez 20min.
Do tego:
1. Szynkę serrano podsmaż na 1 łyżeczce oleju na chrupko z obu stron.
2. Brzoskwinię pokrój w niezbyt duże cząstki i podsmażaj przez ok. 2 min. na tej samej patelni, co szynkę.
3. Na talerzach rozłóż szpinak i ułóż po środku pieczone warzywa.
4. Posyp całość kawałkami serrano i obłóż dookoła plasterkami świeżej figi i ciepłymi cząstkami brzoskwini.
5. Skrop delikatnie oliwą.
Smacznego!
Autumn salad with baked pumpkin and figs
Ingredients:
- 300g of meaty pumpkin (e.g. Hokkaido)
- 1 large sweet potato
- 1 medium white onion
- 2 tablespoons of oil
- 3 sprigs of thyme / (1/2 teaspoon dried thyme)
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of sweet ground paprika
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- 1/3 teaspoon of pepper
Additionally:
- 2 ripe figs
- 1 peach
- 1 teaspoon of oil
- 3 slices of Serrano ham
- 2-3 handfuls of fresh spinach
Method:
1. Peel the pumpkin, sweet potatoes and onions from the skin, cut into bite-sized pieces and onion into eighths.
2. Sprinkle vegetables with herbs, salt, pepper and modest oil - mix thoroughly.
3. Bake at 180 * C for 20 minutes.
Additionally:
1. Fry the serrano ham in 1 teaspoon of oil until crispy on both sides.
2. Cut the peach into small pieces and fry for about 2 minutes. in the same pan as the ham.
3. Arrange the spinach on the plates and arrange the baked vegetables in the center.
4. Sprinkle the whole with pieces of serrano and cover around it with slices of fresh fig and warm peach wedges.
5. Sprinkle the olive oil lightly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz