środa, 13 października 2021

Owsiane babeczki z budyniem i figami w miodzie

Jeżeli jesteśmy tym, co jemy, to ja tej jesieni zdecydowanie jestem figą.
Krągłą, z gładką skórką we wszystkich odcieniach ciemnego fioletu przepasanego od czasu do czasu zielenią i pysznie różowym, soczystym wnętrzem wypełnionym po brzegi czułością i tysiącem maleńkich pesteczek zuchwale pękających pod zębami.
Choć nie jestem zwolenniczką suszonych fig, to tymi świeżymi zajadam się w ilościach hurtowych.
Uwielbiam wypychać sobie policzki tymi pięknymi łobuziakami i najwięcej wcinam na świeżo ale równie wspaniale smakują na grzankach z wędzonym serem lub lekko podsmażone w miodzie.
Przygotowałam te ostatnie, miodowe i ułożyłam na śmietankowym budyniu, który mościł się w objęciach owsianych babeczek.
Pyszne, proste i wystarczająco słodkie, by zaspokoić jesienną potrzebę rozkoszy podniebienia i owocowych nut :)
Owsiany spód z ciepłym aromatem cynamonu i orzechowego masła, w środku kremowy budyń o smaku śmietanki i porcja gorących cząstek figi skarmelizowanych delikatnie w miodzie...oto październik w słodkim wydaniu, który mieści się w dłoni :)
Zaparzajcie kawę w ulubionych filiżankach, a potem zanurzcie się w kremowej przyjemności z miodowymi figami!























Owsiane babeczki z budyniem i figami w miodzie
Na 6-7 sztuk
Potrzebujesz:

  • 1 dojrzały banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta proszku do pieczenia
  • bułka tarta do wysypania foremek
Do tego:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (+ mleko i cukier)
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 świeże figi
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka wody
  • świeże figi do podania (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
1. Banana rozgnieć widelcen na puree i połącz dokładnie z pozostałymi składnikami.
2. Foremki do babeczek natłuść i wysyp lekko bułką tartą tak, aby obkleiła spód i boki - strząśnij nadmiar.
3. Bananową masą wyklej spód i boki foremek (jest dość klejąca, więc warto zrobić to łyżką maczaną w wodzie).
4. Piecz w 180*C przez ok. 20min.

Do tego:
1. Budyń przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Do gorącego budyniu dodaj masło i dokładnie wymieszaj - odstaw do wystudzenia.
3. Figi pokrój w kostkę i podsmażaj z miodem do momentu aż zaczną się delikatnie rozpadać.
4. Owsiane babeczki wypełnij śmietankowym budyniem i ułóż na wierzchu porcję gorących fig w miodzie.
5. Podawaj z cząstką świeżej figi (opcjonalnie).

Smacznego!























Oat cupcakes with pudding and figs in honey
for 6-7 cupcakes
Ingredients:

  • 1 ripe banana
  • 1 cup of old-fashioned rolled oats
  • 1/4 cup of milk
  • 4 tablespoons of whole wheat flour
  • 1 tablespoon of peanut butter
  • 2 tablespoons of coconut oil or butter
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • pinch of baking powder
  • breadcrumbs to pour out the molds

Additionally:

  • 1 packet of powdered cream pudding (+ milk and sugar)
  • 1 teaspoon of butter
  • 3 fresh figs
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 teaspoon of water
  • fresh figs to serve (optional)

Method:
1. Puree the banana with a fork and combine thoroughly with the remaining ingredients.
2. Grease the cupcake molds and sprinkle them lightly with breadcrumbs so that they stick to the bottom and sides - shake off the excess.
3. Use a banana paste to cover the bottom and sides of the molds (it is quite sticky, so it is a good idea to do it with a spoon dipped in water).
4. Bake at 180 * C for about 20 minutes.

Additionally:
1. Prepare the pudding according to the instructions on the package.
2. Add butter to the hot pudding and mix thoroughly - set aside to cool.
3. Dice the figs and fry them with honey until they start to fall apart gently.
4. Fill the oatmeal muffins with the cream pudding and top with a portion of hot figs in honey.
5. Serve with a slice of fresh fig (optional).

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Piękne ciasteczka, kiedyś piekłam owsiane babeczki z jabłkami według tego co się mogło wydawać, były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Och, jabłkowe wypieki o tej porze roku są wspaniałe! Super pomysł na owsiane babeczki z tymi owocami :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...