Jarzębina co roku urzeka mnie swoimi koralami kontrastującymi z rdzewiejącą zielenią liści.
To jeden z tych subtelnych i pięknych znaków, że oto jesteśmy świadkami kolejnej przemiany pór roku.
W kuchni wykorzystałam ją już kilka razy, np. w tych jesiennych muffinach ale dopiero w tym sezonie zamroziłam ją zaraz po zebraniu.
Dzięki temu jarzębina straciła swój gorzki posmak i roztoczyła leśną owocowość.
Owoce jarzębiny są źródłem witaminy C, tych z grupy B, PP, K i beta-karotenu.
Pomagają w leczeniu chorób nerek i wątroby a do tego zawierają mnóstwo flawonoidów, garbników i antocyjanów - te ostatnie są sprzymierzeńcami naszego wzroku.
Zatem z jarzębiny nie tylko czerwone korale ale i pełne jesiennego aromatu przetwory! :D
A w tym roku obrodziła niesamowicie!
Kusiła mnie swoimi dużymi kiściami za każdym razem gdy ją mijałam i gdy stały się całkiem dojrzałe, zabrałam kilka garści tych pięknotek do kuchni.
Tak powstała konfitura inspirowana najbardziej złotą porą roku, a w niej energetyczne pomarańcze, stonowane jarzębinowe koraliki i otulający ciepłem cynamon.
Co prawda przygotowywanie trzeba rozłożyć na dwa dni ale obiecuję, że efekt końcowy rozłoży Was na łopatki, tak jak mnie samą!
To jeden z najbardziej przytulnych dżemów, jakie powstały w Słonecznej Kuchni w kolorze jesiennego słońca.
Intensywnie owocowy, z cynamonowym tłem, które troskliwie muska podniebienie korzennym ciepłem i z jarzębinowymi drobinkami, które dodają całości leśnej magii i niezwykłego posmaku ♥
Dopóki wdzięczą się jeszcze na drzewach i pochłaniają promienie słońca, jest czas na zebranie tych pysznych i wartościowych owoców jarzębiny z dala od ruchliwych ulic i zapakowanie ich do słoików pod postacią tej pysznej i zniewalającej smakiem konfitury.
Dobrego Października!
UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie jedz surowej jarzębiny!
Potrzebujesz:
- 2kg pomarańczy
- 250g mrożonej jarzębiny
- 1 laska cynamonu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka agaru
1. Pomarańcze sparz i dokładnie wyszoruj.
2. Zetrzyj skórkę ze wszystkich pomarańczy i umieść ją w garnku.
- 2 kg of oranges
- 250g of frozen rowan berries
- 1 stick of cinnamon
- 1 cup of sugar
- 1/2 cup of water
- 1/2 lemon juice
- 1 teaspoon of agar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz