sobota, 6 listopada 2021

Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem na kamieniu Enders

Zapraszam Was dziś na bardzo jesienną i bardzo niecodzienną pizzę, którą przygotowałam również niecodzienny dla siebie sposób.
Oto pizza, która łączy w sobie ciepło i przytulność jesiennej kuchni.
Nie znajdziecie tu pomidorowego sosu, za to rozsmakujecie się w aromatycznej oliwie z rozgrzewającymi przyprawami.
Nie ma tu mozzarelli ale między kawałkami pieczonej dyni czeka kremowa i charakterna gorgonzola.
Do tego wędzony boczek z dymnym posmakiem, słodko-kwaśne jabłka i przytulne piórka cebuli.
Feeria barw i jesiennych smaków w każdym kęsie!
Przygotowując tę pizzę miałam okazję testować kamień do pizzy marki Enders, która dopiero co rozgościła się na polskim rynku.
Te kamienie przede wszystkim są dedykowane do grilli gazowych, na których będziecie mogli przygotować pyszną pizzę, czy chleb, bułeczki, a nawet niektóre rodzaje ciast ale mogą być wykorzystywane również w domowych piekarnikach, co poza sezonem grillowym z pewnością się przyda! :)
Cienki plaster kamienia w kolorze kości słoniowej włożyłam do piekarnika i rozgrzałam do 230*C, z deski, prosto na gorący kamień zsunęłam uformowaną pizzę...i po 10 minutach mogłam już zanurzyć się w gorącej przytulności jesiennej pizzy.
Kamień zdecydowanie przyspieszył pieczenie i dopiekł spód.
Zaskoczył mnie jedynie brak dołączonego opisu, co do tego, jak go używać i porowata powierzchnia kamienia, bo chyba spodziewałam się gładszej ale to właśnie dzięki niej z ciasta absorbowany jest nadmiar wilgoci, a spód staje się chrupiący.
Co prawda oprócz wilgoci dość szybko absorbuje tłuszcz, czy przypieczone dodatki od pizzy, które trudno domyć ale czymże jest plamka przy świetnie wypieczonym placku? ;)
Zacieki i przypalone plamki na kamieniu już zostaną, jednak z pewnością jeszcze go wykorzystam przy niejednej domowej pizzy.
To na pewno ciekawy kuchenny sprzęt, który może dostarczyć wiele radości i pysznych smaków podszytych włoską nutą.
A wracając do bohaterki tego wpisu, to podałam ją z miodem, który wraz z wyrazistą gorgonzolą, słodką dynią, jabłkami i pikantnością chili stworzył niebanalną całość w smakach złotej jesieni, tańczącą na podniebieniu swoje ciepłe tango.
Co myślicie o takiej wariacji włoskiego przysmaku? 























Jesienna pizza z dynią, gorgonzolą i miodem
Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 25g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki mąki 
Pieczona dynia:
  • 150g dyni hokkaido lub piżmowej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki oleju
Aromatyzowana oliwa:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szczypty płatków chili
  • 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
Dodatki:
  • 1 cebula
  • 6 plasterków parzonego, wędzonego boczku
  • 1 jabłko
  • 70-80g gorgonzoli
  • listki szałwii (opcjonalnie)

Sposób przyrządzenia:
1. Włóż kamień do pizzy do piekarnika i rozgrzej do 230*C - grzanie góra / dół.
2. Z drożdży, miodu i letniej wody przygotuj zaczyn, mieszając składniki do momentu rozpuszczenia się drożdży i miodu.
3. Mąkę umieść w dużej misie, dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę i sól - zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli będzie kleiło się do rąk możesz dodać 1-2 łyżki mąki) i odstaw do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części i z każdego uformuj placek o średnicy ok. 25cm.
5. Każdy z nich ułóż na desce, posmaruj oliwą z miodem i przyprawami i ułóż plastry boczku, piórka cebuli i półplasterki jabłka, następnie kawałki pieczonej dyni i gorgonzolę.
6. Zsuń ostrożnie pizzę na rozgrzany kamień i piecz przez 10-13min.
7. Ostrożnie wyciągnij pizzę (możesz z powrotem zsunąć na deskę/ talerz lub wyjąć z kamieniem - uwaga, jest bardzo gorący!).
8. Podawaj z miodem i listkami szałwii.

Pieczona dynia:
1. Dynię pokrój w kostkę, wymieszaj z miodem, olejem i przyprawami.
2. Rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15min.

Aromatyzowana oliwa:
1. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Smacznego!
























Autumn pizza with pumpkin, gorgonzola and honey
Ingredients:

Pizza dough:

  • 25g of fresh yeast
  • 1/2 cup of lukewarm water
  • 1 tablespoon of honey
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1.5 tablespoons of olive oil
  • 1.5 cups of flour

Roasted pumpkin:

  • 150g hokkaido or butternut squash
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of cinnamon
  • 1/3 teaspoon of chili flakes
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of oil

Flavored olive oil:

  • 2 tablespoons of olive oil
  • 1/2 tablespoon of honey
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • a pinch of cinnamon
  • 1/2 teaspoon dried oregano
  • 2 pinches of chili flakes
  • 1/4 teaspoon of sweet smoked paprika

Additives:

  • 1 onion
  • 6 slices of steamed, smoked bacon
  • 1 apple
  • 70-80g gorgonzola
  • sage leaves (optional)

Method:
1. Put the pizza stone in the oven and heat it to 230 * C - top / bottom heating.
2. Use the yeast, honey and lukewarm water to prepare a leaven, mixing the ingredients until the yeast and honey dissolve.
3. Place the flour in a large bowl, add the yeast leaven, olive oil and salt - knead a smooth, elastic dough (if it sticks to your hands, you can add 1-2 tablespoons of flour) and set aside to rise.
4. Divide the dough into 2 parts and form a cake with a diameter of about 25 cm from each.
5. Put each of them on a board, brush with olive oil with honey and spices and arrange bacon slices, onion feathers and apple slices, then pieces of roasted pumpkin and gorgonzola.
6. Slip the pizza carefully onto the hot stone and bake for 10-13 minutes.
7. Carefully remove the pizza (you can slide it back on the board / plate or take it out with a stone - be careful, it is very hot!).
8. Serve with honey and sage leaves.

Roasted pumpkin:
1. Dice the pumpkin, mix with honey, oil and spices.
2. Place on a baking sheet lined with baking paper and bake for 15 minutes.

Flavored olive oil:
1. Carefully combine all ingredients.

Enjoy!








4 komentarze:

  1. Bardzo nietypowy przepis na pizzę! Jestem zaskoczona, że do pizzy można dodac dynię oraz... miód :) Na pewno chętnie wypróbuję przepis w ramach kulinarnych eksperymentów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to nie jest taka pizza, którą powszechnie znają nasze podniebienia ale zapewniam, że w jesienne smaki wpisuje się idealnie! :) A sery i miód oraz odrobina owocowych smaków zawsze świetnie się komponują, zatem polecam! :) i dziękuję ♥

      Usuń
  2. Pyszny przepis! Zdrowa pizza z dynią i gorgonzolą - brzmi doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, to naprawdę zgrana para! :) dziękuję i bardzo polecam! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...