niedziela, 28 listopada 2021

Koreańskie placki na deszczowe dni

Znacie tę piosenkę, o dzieciach, które nudzą się w czasie deszczu? ;)
W Korei Południowej w czasie deszczu smaży się kimchijeon, czyli placki z kimchi i zieloną cebulką, które pysznie rozgrzewają i wypełniają policzki ostro-kwaśną pysznością.
W kimchi zakochałam się od pierwszego kęsa!
Idealnie wyważone, pikantne, kwaśne, chrupiące i w zależności od rodzaju przeplatane lekko słodkim smakiem jabłka. 
Jeżeli lubicie tę azjatycką kiszonkę pełną wartości odżywczych takich jak dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, magnez, fosfor i cała gama witamin, to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu.
Tradycyjnie smaży się duże placki i kroi w trójkąty jak pizzę ale można też usmażyć klasyczne placuszki jednoosobowe ;)
Lekko gumowe ciasto wypełnione po brzegi charakternym kimchi i aromatyczną zieloną cebulką idealnie współgra z sosem sojowym zmieszanym z odrobiną octu i oleju sezamowego oraz z ryżowym winem zwanym makkoli, z którym są często serwowane.
Jeżeli lubicie możecie dodać kawałki kalmara lub pokrojone krewetki - tak też będzie pysznie!
Pyszne, bardzo proste, totalnie zaskakujące i rozgrzewające wnętrze podmuchem dalekiej Azji.
Jeśli macie ochotę właśnie w tym klimacie pożegnać ostatnie dni Listopada, to serdecznie zapraszam Was do stołu! :)




Kimchijeon - koreańskie placki z kimchi
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka kimchi
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ryżowej / ziemniaczanej
  • 3 cebulki dymki / 2 pęczki szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki soku z kimchi
  • 1/4 szklanki wody
  • olej do smażenia
Sos do maczania
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego / jabłkowego
  • prażony sezam (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj obie mąki z solą, sokiem kimchi i wodą - dokładnie wymieszaj do konsystencji śmietany - odstaw na 5 min.
2. Kimchi i szczypior pokrój na mniejsze i dodaj do ciasta - wymieszaj.
3. Na rozgrzanym oleju smaż cienkie placki.
4. Podawaj na gorąco z sosem.

Sos do maczania:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!







































Kimchijeon - Korean kimchi fritters
Ingredients:
  • 1 cup of kimchi
  • 2 tablespoons of wheat flour
  • 2 tablespoons of rice flour / potato flour
  • 3 spring onions / 2 bunches of chives
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/4 cup of kimchi juice
  • 1/4 cup of water
  • frying oil
Dipping sauce
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 1 teaspoon of sesame oil
  • 1 teaspoon of rice / apple cider vinegar
  • roasted sesame (optional)
Method:
1. In a bowl, mix both flours with salt, kimchi juice and water - mix thoroughly until the consistency of cream - set aside for 5 minutes.
2. Kimchi and chives cut into smaller pieces and add to the batter - mix.
3. Fry thin pancakes in hot oil.
4. Serve hot with sauce.

Dipping sauce:
1. Combine all ingredients thoroughly.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...