wtorek, 2 listopada 2021

Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono

Ostatnimi czasy bułeczki w kształcie dyni to jesienny hit.
Nic dziwnego!
Pulchne, urocze, proste w przygotowaniu i pysznie dyniowe idealnie wpisują się w rdzawy klimat jesieni i dywany szeleszczących liści :)
Poszłam o krok dalej i postanowiłam wypełnić te krągłe, drożdżowe dynie jesiennymi pysznościami i to w dwóch wariantach...bo dlaczego nie?
Obie wersje nadzień łączą jabłka, czyli owoce, na które sezon trwa wciąż w najlepsze!
Słodkie nadzienie to jabłka połączone z soczystą gruszką i mocnym imbirowym akcentem w towarzystwie korzennych przypraw.
Wersja wytrawna to jabłka z cebulą i tymiankiem, który wspaniale podkreśla smak owoców i warzyw, a całość skąpana w odrobinie miodu, octu balsamicznego i solidnej szczypcie rozgrzewającego podniebienie pieprzu.
Możecie przygotować o razu oba nadzienia i zrobić pół bułeczek wytrawnych i pół słodkich, jednak jeżeli macie ochotę tylko na jeden rodziaj, zwiększcie nadzienie x2 lub zmniejszcie o połowę ilość ciasta :)
To idealny wypiek w jesienne popołudnia, gdy można poświęcić chwilę obwiązanie drożdżowych bułeczak bawełnianym sznurkiem, tworząc przekąski w kształcie urooczych dyń i wypełniając kuchnię zapachem przytulności, gdy za oknem deszcz dzwoni o parapet, a wiatr czesze ostatnie liście na drzewach.
Potem pozostaje już tylko zaparzyć ulubioną herbatę i zatopić się w dyniowych przyjemnościach mieszczących sie w dłoni :)









































Nadziewane bułeczki dynie na słodko i słono
Potrzebujesz:

Na ciasto:
  • 25g świeżych drożdży lub 7g suszonych drożdży
  • 180ml letniego mleka
  • 40g cukru
  • 450g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 180g puree z pieczonej dyni Hokkaido lub piżmowej
  • 40g roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki soli
  • bawełniany sznurek
  • orzechy pekan/ orzechy włoskie/ laski cynamonu do ozdoby (opcjonalnie)
Nadzienie słodkie
  • 1 gruszka klapsa
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/3 łyzeczki mielonego kardamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyzeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Nadzienie słone
  • 1 duże jabłko
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula żółta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przyrządzenia:
1. W dużej misce połącz letnie mleko z cukrem i drożdżami - mieszaj do momentu, aż drożdze się rozpuszczą.
2. Do drożdżowego zaczynu dodaj jajko i puree z dyni i połącz całość.
3. Do dyniowej masy dodaj mąkę i sól i zacznij wyrabiać ciasto.
4. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj do momentu, aż stanie się gładkie i sprężyste (jeżeli będzie zbyt mokre i lepiące, dodaj 1-2 łyżki mąki).
5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1h.
6. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i podziel na 2 równe części, a z każdej z nich uformuj wałek i podziel każdy z nich na 6-8 równych części i uformuj w kulki.
7. Każdą kulkę rozwałkuj na placuszek grubości ok.2-3mm i nałóż na środek porcję nadzienia (ok. 2 łyżeczek).
8. Zlep bułeczki i delikatnie uformuj je w kulkę.
9. Każdą nadzianą kulkę obwiąż delikatnie i niezbyt ciasno sznurkiem w taki sposób, aby sznurek dzielił ją na 6-8 równych części.
10. Gotowe bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do ponownego wyrastnia na 15min.
11. Piecz w 180*C przez 15-20min.

Nadzienie słodkie:
1. Owoce umyj, obierz ze skórki i wydrąż gniasda nasienne.
2. Pokrój owocw w drobną kostkę i przełóż do miski.
3. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, cukier i skrobię ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

Nadzienie słone:
1. Cebule obierz i pokrój w kosteczkę, czosnek drobno posiekaj i podsmaż całość na klarowanym maśle.
2. Jabłko umyj i wydrąż gniazdo nasienne, następnie pokrój owoc w drobną kostkę i didaj do cebuli i smaż przez 2 min.
3. Na patelnię dodaj przyprawy oraz miód i ocet - podsmażaj całość przez 1min. i dokładnie wymieszaj.

Smacznego!









Sweet and salty pumpkins stuffed buns
Ingredients:
For the dough:
  • 25g of fresh yeast or 7g of dried yeast
  • 180ml of lukewarm milk
  • 40g of sugar
  • 450g of wheat flour
  • 1 egg
  • 180g roasted Hokkaido or butternut squash puree
  • 40g of melted butter
  • 1/3 teaspoon of salt
  • cotton string
  • pecans / walnuts / cinnamon sticks for decoration (optional)
Sweet filling
  • 1 pear smack
  • 1 small apple
  • 1 teaspoon of ground ginger
  • 1/3 teaspoon ground cardamom
  • a pinch of nutmeg
  • 1 teaspoon lemon juice
  • 3 heaped teaspoons of sugar
  • 1 heaped teaspoon of potato starch
  • 1/2 teaspoon vanilla extract (optional)
Salty filling
  • 1 large apple
  • 1 red onion
  • 1 yellow onion
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 tablespoon of clarified butter
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 1 teaspoon of honey
  • 2 teaspoons of balsamic vinegar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
Method:
1. In a large bowl, combine lukewarm milk with sugar and yeast - stir until the yeast is dissolved.
2. Add egg and pumpkin puree to yeast leaven and combine.
3. Add flour and salt to the pumpkin mass and start kneading the dough.
4. Add the melted butter and knead until it is smooth and bouncy (if it is too wet and sticky, add 1-2 tablespoons of flour).
5. Set aside the dough to rise for 1 hour.
6. Knead the dough and divide it into 2 equal parts, and form a roll from each of them, divide each of them into 6-8 equal parts and shape them into balls.
7. Roll out each ball into a 2-3mm thick pancake and put a portion of the filling in the middle (about 2 teaspoons).
8.Stick thoroughly the filled buns and gently shape them into a ball.
9. Tie each stuffed ball gently and not too tightly with cotton string in such a way that the string form a star in the center with 6-8 arms.
10. Put the finished buns on a baking sheet lined with baking paper and set aside to rise again for 15 minutes.
11. Bake at 180*C for 15-20 minutes.

Sweet filling:
1. Wash the fruit, peel it and hollow the seeds out.
2. Dice the fruit into small cubes and put it in a bowl.
3. Add spices, lemon juice, sugar and potato starch and mix thoroughly.

Salty filling:
1. Peel the onions and dice them, chop the garlic finely and fry it in the clarified butter.
2. Wash the apple and hollow the seeds, then cut the fruit into small cubes and add to the onion and fry for 2 minutes.
3. Add spices, honey and vinegar to the pan - fry it all for 1 minute and mix thoroughly.

Enjoy!




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) to prawda, wprowadzają na stół dużo klimatu i przytulności ♥

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję! Przygotowanie ich nie jest trudne jednak wymaga trochę więcej czasu przy formowaniu kształtu :) polecam na jesienne wieczory taką pyszną rozrywkę ♥

      Usuń
  3. Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od wielkości bułeczek, powinno wyjść około 10-12 sztuk :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...