sobota, 13 listopada 2021

Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami - miseczki pełne listopadowego słońca

Muszę przyznać, że tegoroczny Listopad jest wyjątkowo słoneczny.
Rozpoczął się ciepło, zachwycił złotem liści i błękitem nieba, a potem pod okryciem lekkiej mżawki zmienił to złoto w musztardową żółć modrzewiowych igieł, a błękit we wszystkie odcienie szarości, na tle której ostatnie kolory są wyjątkowo soczyste.
Nie raz zachwycił też zachodem słońca tak miękkim i w ciepłych barwach, jak gorące kawałki pieczonej dyni, z której skręciłam dziś szybką zupę.
Piekła się w towarzystwie słodkiej papryki, cebuli, marchewki i rozochoconych ząbków czosnku, gotowych, by ograć podniebienie.
Zmiksowałam towarzystwo z bulionem i podałam z uprażonymi na suchej patelni kawałkami tortilli, która zmieniła się w pyszne, rumiane chrupadełko, a do tego pestki słonecznika i kleks śmietany dla chętnych.
Całość rozgrzewa, przyjemnie głaszcze podniebienie wszelką słodyczą warzyw i ciepłem listopadowego słońca.
Jeśli masz ochotę spróbować zupy środka Listopada, to siadaj do stołu, póki miseczki pełne słońca jeszcze gorące! :)























Zupa dyniowa z pieczonymi warzywami
Potrzebujesz:

  • 400g dyni obranej i pokrojone w kostkę
  • 2 czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szczypty czarnego pieprzu
  • 3 szklanki buliony warzywnego / 3 szklanki wody + 1 kostka bulionu.
Do tego:
  • ulubione pestki i nasiona
  • pszenna tortilla uprażona na patelni
Sposób przyrządzenia:
1. Dynią umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Dodaj ćwiartki papryki, obrane ząbki czosnku, obraną i pokrojoną w kawałki marchew i łódeczki obranej cebuli.
3. Warzywa skrop olejem, posyp kuminem, papryką, pieprzem cayenne, solą i czarnym pieprzem - dokładnie wymieszaj.
4. Warzywa piecz przez 30min. w 180*C.
5. Upieczone warzywa przełóż do garnka, zalej bulionem lub wodą z kostką bulionową i doprowadź do wrzenia.
6. Gotuj przez 5-10 min, zdejmij z panika i zmiksuj na krem przy pomocy ręcznego blendera.
7. Podawaj z prażonymi orzechami, kawałkami tortilli lub grzankami i kleksem śmietany (opcjonalnie)

Smacznego!























Pumpkin soup with roasted vegetables
Ingredients:

  • 400g pumpkin, peeled and diced
  • 2 red peppers
  • 1 large onion
  • 6 cloves of garlic
  • 2 medium carrots
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/2 teaspoon of ground smoked paprika
  • 1/4 teaspoon cayenne pepper
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 2 pinches of black pepper
  • 3 cups vegetable stock / 3 cups water + 1 bouillon cube.

Additionally:

  • favorite pits and seeds
  • wheat tortilla roasted in a pan

Method:
1. Place the pumpkin on a baking sheet covered with baking paper.
2. Add the paprika quarters, the peeled garlic cloves, the peeled and chopped carrots, and the peeled onion wedges.
3. Sprinkle vegetables with oil, cumin, paprika, cayenne pepper, salt and black pepper - mix thoroughly.
4. Bake the vegetables for 30 minutes. at 180 * C.
5. Put the baked vegetables into a pot, pour the stock or water with stock cubes and bring to a boil.
6. Cook for 5-10 minutes, remove from panic and blend into cream with a hand blender.
7. Serve with roasted nuts, pieces of tortilla or croutons and a splash of cream (optional)

Enjoy!





2 komentarze:

  1. Super przepis! Nie wpadłabym na taką kombinację przypraw. Wyszła cudownie aromatyczna. <3 O dziwo mój blender ręczny poradził sobie śpiewająco, a trochę się bała, czy Braun da radę. Zamiast tortilli tylko dałam lawasz i też było super, ale muszę się zaopatrzyć w trotillę następnym razem, bo jednak jest nieco inna. Dzięki za przepis. Będę śledzić. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że zupa się udała! :) ogromnie miło mi to czytać ♥ dla mnie lawasz był za słony, dlatego postawiłam na tortillę ale każdemu według gustu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...