piątek, 17 grudnia 2021

Grzany cydr z żurawiną i przyprawami

Jeśli chodzi o tradycyjne potrawy wigilijne, to co roku najbardziej czekam na kompot z suszu mojej babci.
Lekko wędzony aromat, głęboki, owocowy i lekko dekadencyjny smak napoju kojarzy mi się z najprzytulniejszymi chwilami przy wigilijnym stole, choinką z retro lampkami i szukaniem na niej ukrytych czekoladowych mikołajów - po jednym dla każdego z wnucząt.
Wiem jednak, że jest całkiem spore grono osób, które za smakiem kompotu z suszu nie przepada, dlatego dziś ukłon w ich stronę i propozycja iście świątecznego napoju!
Grzany cydr z żurawiną i garścią dodatków to wspaniały, zimowy napój, który umili świąteczny wieczór i wypełni zapachem rozgrzewającej słodyczy każdy kąt.
Może być uluiony cydr i może być mętny tłoczony sok jabłkowy dlatych, którzy zdecydują się na bezalkoholową wersję - oba wiarianty się sprawdzą się wyśmienicie!
A zatem w podstawie jabłka.
Do tego orzeźwiające plastry pomarańczy i garść słodko-kwaśnej żurawiny, która unosi się w kubeczkach, jak rubinowe kapsułki szczęścia.
Smaki podbijają korzenni znajomi, jak kardamon, cynamon i goździki oraz plasterki imbiru, który przyjemnie rozgrzewa podniebienie.
Ten pyszny, gorący napój to Święta w każdym łyku i rozkoszne smaki, którymi można uzupełniać szklaneczki przez cały ten magiczny wieczór ale i zimowe, przyjacielskie popołudnia :)





Grzany cydr z żurawiną i przyprawami
Potrzebujesz:

  • 2 litry cydru / 2 litry tłoczonego soku jabłkowego (mętnego)
  • 1 pomarańcza
  • 50g świeżej żurawiny
  • 2-3cm świeżego korzenia imbiru
  • 6 strąków kardamonu
  • 3 goździki
  • 2 laski cynamonu / 2-3 szczypty mielonego cynamonu
Sposób przyrządzenia:
1. Pomarańczę dokładnie umyj i pokrój w plastry.
2. Pokrój imbir w cienkie plastry i natnij strąki kardamonu.
3. Wszystkie składniki umieść w garnku i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
4. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez 10-15min.
5. Rozlej do szklanek i podawaj od razu.

Smacznego!




Mulled spiced cider with cranberries
Ingredients:
  • 2 liters of apple cider / 2 liters of pressed apple juice
  • 1 orange
  • 50g of fresh cranberries
  • 2-3 cm of fresh ginger
  • 6 cardamom pods
  • 3 cloves
  • 2 cinnamon sticks / 2-3 pinches of ground cinnamon
Method:
1. Wash the orange thoroughly and cut into slices.
2. Cut the ginger into thin slices and cut the cardamom pods.
3. Place all ingredients in a pot and bring to a boil over high heat.
4. Reduce heat and simmer for 10-15 minutes.
5. Pour into glasses and serve immediately.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...