wtorek, 21 grudnia 2021

Jadalne prezenty - 3 przepisy na pyszne upominki

Do magicznego, grudniowego wieczoru pozostało już tylko kilka dni.
W coraz większej ilości okien pojawiają się migoczące światełka, przystrojone choinki i śnieżynki naklejone na szyby.
W kuchniach zaczyna powoli bulgotać, skwierczeć i pachnieć wszystkim tym, na co czeka się co roku ;)
Jeśli nie odhaczyliście jeszcze wszystkich prezentów na liście, szukacie drobnego ale smakowitego upominku dla kogoś bliskiego lub chcecie dorzucić do paczki jakąś pyszność, to przychodzę dziś z pomysłami właśnie na takie jadalne prezenty!
Każdy z nich nie zajmie Wam więcej czasu, niż 30 minut, a z pewnością ucieszy obdarowanego i zachwyci smakiem! :) 
Pysznym pomysłem są domowe nalewki, jak na przykład ta Mandarynkowa, która skradła Wasze podniebienia w zeszłym sezonie i w tym miesiącu jest naczęsciej wyszukiwanym postem na blogu.
Trzeba jednak przygotować ją nieco wcześniej, żeby wszystkie smaki się przegryzły i połączyły w harmonijną całość pachnącą świętami.
Wspaniałym jadalnym przezentem będzie też aromatyczny Piernik Staropolski, który po miesięcznym leżakowaniu rozpływa się w ustach i smakuje, jak zimowe ciepło i troska oblane czekoladą. 
Bochenek francuskiego piernika gotowego w kilka chwil z pewnością niejednego rozłoży na łopatki swoim bogatym aromatem i smakiem ;)
No i ciasteczka, które za każdym razem potrafią wywołać uśmiech na twarzy każdego łasucha, i które tak samo cieszą i dużych i małych, jak to Czekoladowe salami pełne orzechów albo najlepsze ciastka św. Mikołaja, czy Norweskie ciastka z pieprzem last minute.
A do tego wszystkiego pyszna, rozgrzewająca, o słodko-cytrusowym aromacie domowa, zimowa herbata, którą możecie zmieszać wedługo własnych upodobań.
Do całego zestawu dorzucam dziś 3 muszkieterów smaku i pyszności (gotowa mieszanka do świątecznych muffinek, pasztecik grzybowy i żelki z grzanego wina), którymi tak łatwo będzie się podzielić, niosąc dobro i światło dalej :)























Żelki z grzanego wina                                                                 

Potrzebujesz:
  • 250g półsłodkiego czerwonego wina
  • skórkę otartą z 1/2 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1,5 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 2 goździki
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1 szczypta mielonego imbiru
  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki agaru
Do tego:
  • sylikonowe foremki do kostek lodu lub pralinek
  • celofan do pakowania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia.
2. Gotuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i zdejmij z palnika.
3. Przelej płyn przez sitko prosto do foremek sylikonowych i pozostaw do stężenia (ok. 30min.)
4. Pakuj w celofan lub słoiczek i szczelnie zamknij.
5. Przechowuj w suchym i chłodnym miejscu do tygodnia.

Smacznego!


Mulled wine jellies
Ingredients:
  • 250g of semi-sweet red wine
  • zest of 1/2 an orange
  • 1/2 orange juice
  • 1.5 tablespoons of light brown sugar
  • 2 cloves
  • 2 pinches of cinnamon
  • 1 pinch of ground ginger
  • 1 pinch of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of agar
Additionally:
  • silicone molds for ice cubes or pralines
  • packaging cellophane (optional)
Method:
1. Place all ingredients in a saucepan and bring to the boil.
2. Cook until the sugar is completely dissolved, then remove from the burner.
3. Pour the liquid through the strainer straight into the silicone molds and let it stand (about 30 minutes).
4. Pack in cellophane or a jar and close tightly.
5. Store in a dry and cool place up to a week.

Enjoy!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Warstwowa mieszanka w słoiku na świąteczne muffiny                            
Potrzebujesz:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (podzielonej na 3 porcje po 1/2 szklanki)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/4 szkalnki białego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 110g mąki migdałowej
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki posiekanej białej czekolady / czekoladowych dropsów
Do tego:
  • duży słoik o pojemności 800ml
  • szeroki pędzelek
  • łyżka stołowa
  • drewniana łyżka 
  • ozdobny sznurek (opcjonalnie)
  • karteczka z instrukcją pieczenia muffinek
Sposób przyrządzenia:
1. Na dno umytego i dokładnie osuszonego słoika wsyp 1/2 szklanki mąki - wyrównaj powierzchnię jak najdokładniej i oczyść ścianki słoika z mąki przy pomocy pędzelka.
2. Na warstwę mąki ułóż delikatnie kakao przy pomocy łyżki - wyrównaj i oczyść ścianki słoika pędzelkiem.
3. Na kakao ułóż delikatnie kolejne 1/2 szklanki mąki - wyrównak i oczyść ścianki słoik pędzelkiem.
4. W miseczce wymieszaj biały cukier z przyprawami korzennymi i proszkiem do pieczenia i taką mieszankę ułóż delikatnie na warstwę mąki w słoiku - wyrównaj i oczyść ścianki słoika pędzelkiem.
5. Na cukier z przyrawami wysyp ostatnie 1/2 szklanki mąki i wyrównaj, następnie delikatnie wysyp warstwę brązowego cukru i wyrównaj.
6. Na cukier wysyp mąkę migdałową, wyrównaj i delikatnie dociśnij wszystko z każdej strony drewnianą łyżką do dna - dzięki temu mieszanka będzie stabilna.
7. Następnie nasyp warstwę suszonej żurawiny i białą czekoladę na sam wierzch.
8. Zakręć szczelnie słoik i dołącz karteczkę z instrukcją:

"Wsyp mieszankę do dużej miski.
Dodaj 2 jaja, 200ml mleka i 80ml oleju roślinnego.
Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Przełóż masę do formy na muffinki i piecz w 180*C przez 20-25min."

9. Słoik z mieszanką można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu do miesiąca.

Smacznego!


Spiced festive muffins mix in a jar
Ingredients:
  • 1.5 cups of plain flour (divided into 3 portions of 1/2 cup)
  • 2 tablespoons of cocoa powder
  • 1/3 cup light brown sugar
  • 1/4 cup of white sugar
  • 2 spoons of baking powder
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1/4 teaspoon of ground ginger
  • 1/4 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon of ground nutmeg
  • 110g of almond flour
  • 2 tablespoons of dried cranberries
  • 3 tablespoons chopped white chocolate / chocolate drops
Additionally:
  • large jar with a capacity of 800 ml
  • kitchen brush
  • table spoon
  • wooden spoon
  • decorative string (optional)
  • a card with instructions for baking muffins
Method:
1. Put 1/2 cup of flour on the bottom of a washed and thoroughly dried jar - even the surface as precisely as possible and clean the sides of the jar with a brush.
2. Gently place the cocoa powder on the flour with a spoon - even out and clean the sides of the jar with a brush.
3. Gently place another 1/2 cup of flour on the cocoa - even out and clean the sides of the jar with a brush.
4. In a bowl, mix the white sugar with spices and baking powder and place this mixture gently on the flour layer in the jar - even out and clean the sides of the jar with a brush.
5. Put the last 1/2 cup of flour on the spiced sugar and smooth it, then gently sprinkle a layer of brown sugar and even out.
6. Sprinkle the almond flour onto the sugar, even out and gently press everything on each side with a wooden spoon to the bottom - this will make the mixture stable.
7. Then sprinkle a layer of dried cranberries and white chocolate on top.
8. Close the jar tightly and attach a piece of paper with the instructions:

"Pour the mixture into a large bowl.
Add 2 eggs, 200ml milk and 80ml vegetable oil.
Mix everything very thoroughly until a homogeneous consistency is obtained.
Put the mixture into a muffin pan and bake it at 180 * C for 20-25 minutes. "

9. The jar with the mixture can be stored in a dry place for up to a month.

Enjoy!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grzybowy pasztecik z galaretką z żurawiny

Przepis na ten pyszny, świateczny pasztecik znajdziesz

TUTAJ [<- klik]


Click HERE

to get the recipe for this delicious Mushroom pate with cranberry jelly



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...