Te słodkie, kruche poduszeczki wypełnione kremowym budyniem z cynamonem i makiem to pyszny wstęp do świątecznych łakoci :)
Pyszne, urocze i bardzo świąteczne!
Śmietankowy budyń z nutą cynamonu przyjemnie przenika przez kruche warstwy ciasta, lekko chrzęszcząc pod zębami ziarenkami maku, które wprowadzają odrobinę świątecznego zamieszania.
Te ciasteczka to pyszna zabawa, do której spokojnie można zaprosić najmłodszych, sklejając krucho-kremowe przekąski dla brodacza w czerwonej pelerynie, który cichaczem zostawił dziś pod poduszkami drobną niespodziankę ;)
A jeśli chodzi o upominki, to wiadomo, że te ręcznie robione niosą w sobie moc wspaniałości, a podarowane z serca i z uśmiechem stają się najdroższym skarbem.
Jeżeli zatem masz ochotę zapakować kilka ciastek i wręczyć bliskiej osobie, nie zapomnij dodać szczypty miłości do budyniowego kremu i zagnieść ciasta z łyżką serdeczności i troski :)
Mikołajkowe ciasteczka z budyniem i makiem
na ok. 10 ciastek
Potrzebujesz:
- 300g mąki
- 120g masła lub oleju kokosowego
- 6 łyżek zimnej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- mleko
- 3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka suchego maku
1. Z mleka i proszku budyniowego przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dodaj cukier, cynamon i mak - dokładne wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
- 300g of flour
- 120g of butter or coconut oil
- 6 tablespoons of cold water
- pinch of salt
- 1 teaspoon of sugar
- 1 packet of cream pudding
- milk
- 3 teaspoons of sugar
- 1/2 teaspoon of ground cinnamon
- 1 teaspoon of dry poppy seeds
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz