poniedziałek, 6 grudnia 2021

Mikołajkowe ciasteczka z budyniem i makiem

Te słodkie, kruche poduszeczki wypełnione kremowym budyniem z cynamonem i makiem to pyszny wstęp do świątecznych łakoci :)
Pyszne, urocze i bardzo świąteczne!
Śmietankowy budyń z nutą cynamonu przyjemnie przenika przez kruche warstwy ciasta, lekko chrzęszcząc pod zębami ziarenkami maku, które wprowadzają odrobinę świątecznego zamieszania.
Te ciasteczka to pyszna zabawa, do której spokojnie można zaprosić najmłodszych, sklejając krucho-kremowe przekąski dla brodacza w czerwonej pelerynie, który cichaczem zostawił dziś pod poduszkami drobną niespodziankę ;)
A jeśli chodzi o upominki, to wiadomo, że te ręcznie robione niosą w sobie moc wspaniałości, a podarowane z serca i z uśmiechem stają się najdroższym skarbem.
Jeżeli zatem masz ochotę zapakować kilka ciastek i wręczyć bliskiej osobie, nie zapomnij dodać szczypty miłości do budyniowego kremu i zagnieść ciasta z łyżką serdeczności i troski :)























Mikołajkowe ciasteczka z budyniem i makiem
na ok. 10 ciastek
Potrzebujesz:

  • 300g mąki
  • 120g masła lub oleju kokosowego
  • 6 łyżek zimnej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • mleko
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka suchego maku
Sposób przyrządzenia:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć kruche ciasto.
2. Uformuj w kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 20min.
3. Rozwałkuj ciasto ma grubość 2-3mm i wytnij ok. 20 prostokątów 10x6 cm.
4. Nakłuj co drugi prostokąt.
5. Gładkie prostokąty zwilż na brzegach wodą, nałóż na środek nadzienie (ok. 1,5 łyżeczki) i przykryj nakłuwanym kawałkiem ciasta.
6. Brzegi ciastka złącz, dociskając widelcem.
7. Piecz w 180*C przez 20min.
8* Ciastka możesz oblać białą czekoladą lub lukrem.

Nadzienie:
1. Z mleka i proszku budyniowego przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Dodaj cukier, cynamon i mak - dokładne wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
3. Nadziewaj zimnym budyniem ciastka

Smacznego!










































Santa cookies with pudding and poppy seeds
for approx. 10 cookies
Ingredients:
  • 300g of flour
  • 120g of butter or coconut oil
  • 6 tablespoons of cold water
  • pinch of salt
  • 1 teaspoon of sugar
Filling:
  • 1 packet of cream pudding
  • milk
  • 3 teaspoons of sugar
  • 1/2 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 teaspoon of dry poppy seeds
Method:
1. Using the given ingredients, knead the shortcrust pastry with quick movements.
2. Shape into a ball, wrap with cling film and refrigerate for 20 minutes.
3. Roll out the dough with a thickness of 2-3mm and cut out approx. 20 rectangles 10x6 cm.
4. Pierce every second rectangle.
5. Moisten smooth rectangles at the edges with water, put the filling in the middle (about 1.5 teaspoons) and cover with a punctured piece of dough.
6. Connect the edges of the cake by pressing down with a fork.
7. Bake at 180 * C for 20 minutes.
8 * Biscuits can be covered with white chocolate or frosting.

Filling:
1. Prepare the pudding from the milk and pudding powder according to the instructions on the package.
2. Add sugar, cinnamon and poppy seeds - mix thoroughly and set aside to cool.
3. Stuff the biscuits with cold pudding.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...