Żadne Święta nie mogą obejść się bez dobrego pasztetu, dlatego dziś pomysł na pyszny pasztet grzybowy z galaretką.
Zupełnie różny od tego mocno aromatycznego z suszonych grzybów i kiszonej kapusty, który pojawił się tutaj w zeszłym sezonie.
Tamten zwarty, ciemny, intensywny, idealny do krojenia, ten delikatny, kremowy, o aksamitnej konsystencji, którą zawdzięcza serkowi mascarpone.
To taki grzybowy paté.
Całość zwieńczona galaretką z żurawiny i pestek granatu, która wynosi smak grzybowego smarowidełka w pyszne przestworza, podbijając smak grzybów i nadając świątecznego charakteru.
Idealny do kanapek i świątecznych grzanek, a dodatkowo bardzo prosty i szybki w przygotowaniu :)
Słoiczek wypełniony po brzegi tym dobrem może być również pysznym jadalnym upominkiem, w którym rozsmakują się obdarowani, nucąc pod nosem mruczankę smakowitości w rytm świątecznych melodii.
Wystarczy kilka chwil, by móc cieszyć podniebienie kremowym pasztecikiem z grzybów z żurawinową galaretką, a przecież w okresie świątecznym czas tak szybko ucieka ;)
Pate grzybowe z galaretką z żurawiny i granatu
Potrzebujesz:
- 25g suszonych grzybów
- 1 łyżka klarowanego masła
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 300g pieczarek
- 150g mascarpone
- sól i pieprz do smaku
- 50g świeżej lub mrożonej żurawiny
- 1 łyżka pestek granatu
- 2 łyżki wody po namaczaniu grzybów
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wody
- 1/4 łyżeczki agaru
1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą, tak aby je zakryła i odstaw na 2h lub całą noc.
1. W rondelku umieść wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia - gotuj ok. 1 minuty.
- 25g of dried wild mushrooms
- 1 tablespoon of clarified butter
- 2 onions
- 3 cloves of garlic
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 300g of mushrooms
- 150g of mascarpone
- salt and pepper to taste
- 50g of fresh or frozen cranberries
- 1 tablespoon of pomegranate seeds
- 2 tablespoons of water after soaking mushrooms
- 1.5 tablespoons of soy sauce
- 1 tablespoon of water
- 1/4 teaspoon of agar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz