wtorek, 14 grudnia 2021

Świąteczny pasztecik grzybowy z galaretką żurawinową

Żadne Święta nie mogą obejść się bez dobrego pasztetu, dlatego dziś pomysł na pyszny pasztet grzybowy z galaretką.
Zupełnie różny od tego mocno aromatycznego z suszonych grzybów i kiszonej kapusty, który pojawił się tutaj w zeszłym sezonie.
Tamten zwarty, ciemny, intensywny, idealny do krojenia, ten delikatny, kremowy, o aksamitnej konsystencji, którą zawdzięcza serkowi mascarpone.
To taki grzybowy paté.
Całość zwieńczona galaretką z żurawiny i pestek granatu, która wynosi smak grzybowego smarowidełka w pyszne przestworza, podbijając smak grzybów i nadając świątecznego charakteru.
Idealny do kanapek i świątecznych grzanek, a dodatkowo bardzo prosty i szybki w przygotowaniu :)
Słoiczek wypełniony po brzegi tym dobrem może być również pysznym jadalnym upominkiem, w którym rozsmakują się obdarowani, nucąc pod nosem mruczankę smakowitości w rytm świątecznych melodii.
Wystarczy kilka chwil, by móc cieszyć podniebienie kremowym pasztecikiem z grzybów z żurawinową galaretką, a przecież w okresie świątecznym czas tak szybko ucieka ;)




Pate grzybowe z galaretką z żurawiny i granatu
Potrzebujesz:

  • 25g suszonych grzybów
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 300g pieczarek
  • 150g mascarpone
  • sól i pieprz do smaku
Galaretka:
  • 50g świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1 łyżka pestek granatu
  • 2 łyżki wody po namaczaniu grzybów
  • 1,5 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 łyżeczki agaru
Sposób przyrządzenia:
1. Suszone grzyby zalej ciepłą wodą, tak aby je zakryła i odstaw na 2h lub całą noc.
2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij wszystko na maśle, dodając tymianek i szczyptę soli.
3. Pieczarki pokrój w półplasterki i dodaj do zeszklonej cebuli, smaż do momentu, aż wyparuje cała woda z pieczarek.
4. Odsącz suszone grzyby, zachowując wodę po namaczaniu, pokrój na kawałki i dodaj do pieczarek - smaż ok. 2 min.
5. Dopraw całość solą i pieprzem, przełóż do blendera i zmiksuj na pastę.
6. Do pasty grzybowej dodaj mascarpone, ponownie zmiksuj na gładko i przełóż do słoiczków zostawiając ok 0,5cm miejsca na galaretkę.
7. Gotowe paszteciki z galaretką włóż do lodówki na 2-3h.

Galaretka:
1. W rondelku umieść wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia - gotuj ok. 1 minuty.
2. Zblenduj wszystko na gładko i wylej na paszteciki w słoikach.

Smacznego!








































Mushroom pate with cranberry and pomegranate jelly
Ingredients:
  • 25g of dried wild mushrooms
  • 1 tablespoon of clarified butter
  • 2 onions
  • 3 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon dried thyme
  • 300g of mushrooms
  • 150g of mascarpone
  • salt and pepper to taste
Jelly:
  • 50g of fresh or frozen cranberries
  • 1 tablespoon of pomegranate seeds
  • 2 tablespoons of water after soaking mushrooms
  • 1.5 tablespoons of soy sauce
  • 1 tablespoon of water
  • 1/4 teaspoon of agar
Method:
1. Pour hot water over the dried mushrooms so that it covers them and let them soak for 2 hours or overnight.
2. Dice the onion, slice the garlic and sauté it all in butter, adding thyme and a pinch of salt.
3. Cut the mushrooms into half-slices and add to the glazed onion, fry until all the water from the mushrooms has evaporated.
4. Drain the dried wild mushrooms, keeping the soaking water, cut them into pieces and add to the mushrooms - fry for about 2 minutes.
5. Season with salt and pepper, put into a blender and mix into a paste.
6. Add mascarpone to the mushroom paste, mix again until smooth and put into jars, leaving about 0.5 cm space for jelly.
7. Put the ready pate with jelly in the fridge for 2-3 hours.

Jelly:
1. Place all ingredients in a saucepan and bring to a boil - cook for about 1 minute.
2. Blend everything until smooth and pour over the pate in the jars.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...