sobota, 4 grudnia 2021

Świąteczny wianuszek z burakami, fetą i sosem żurawinowym

Świeża żurawina, to jedna z moich zimowych słabości.
Uwielbiam te rubinowe, kwaśne kuleczki, które można przyrządzić na ogrom sposobów i dodać do bardzo wielu potraw.
Można pokryć je chrupiącą warstwą cukru i takie kandyzowane żurawinki podarować komyś w prezencie lub dekorować słodkie, świateczne wypieki.
Świeża żurawina świetnie sporawdza się w farszach i nadzieniach, jak w tych pysznych i niecodziennych zimowych pierogach z dynią albo słodkim wieńcu drożdżowym z marcepanem.
To niesamowicie wszechstronny mały owoc :)
Tym razem, zagotowałam te urocze, czerwone korale ze skórką pomarańczową, miodem i czosnkiem i podałam aromatyczny sos żurawinowy do pysznego wieńca wypełnionego po brzegi pieczonymi burakami i fetą.
Słodko-pikantne pieczone warzywa nakropione kruszoną fetą, jak pierwszym śniegiem i otulone pysznie listkującym, maślanym ciastem francuskim, to pyszność sama w sobie!
Pysznie wyważone smaki zwieńczone aromatycznym sosem żurawinowym, króry nadaje całości iście świątecznego klimatu :)
To przekąska idealna na świąteczny stół, jeśli chcecie podać coś nietuzinkowego i jednocześnie wpisującego się w klimat.
Wspaniale sprawdzi się również na zimowe wieczory i spotkania z przyjaciółmi :)
























Świąteczny wianek z burakami, fetą i sosem żurawinowym
Potrzebujesz:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 800g buraków
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • szczypta mielonej kozieradki (opcjonalnie)
  • 60g sera feta
  • mleko do posmarowania ciasta
Sos żurawinowy:
  • 150g świeżej żurawiny
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki łagodnego miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. Warzywa umyj. Obierz buraki i cebulę, wykrój gniazdo nasienne z papryki.
2. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę wielkości kęsa (ok. 2x2cm).
3. Skrop olejem, dopraw przyprawami i rozmarynem i dokładnie wymieszaj.
4. Piecz w 180*C przez 20-25min.
5. Upieczone wayłóż na ciasto francuskie, posyp pokruszoną fetą i zawiń w wieniec ( łątwiej będzie, kiedy dotniesz ciasto do kwadratu, a z reszty możesz powycinać ozdoby) i posmaruj ciasto mlekiem z wierzchu.
6. Wieniec z warzywami piecz w 200*C przez 15-20min.
7. Podawaj od razu z sosem żurawinowym.

Sos żurawinowy:
1. Wszystkie skłądniki umieść w rondelku i zagotuj.
2. Gotuj do momentu, aż owoce zacząną lekko pękać i puszczą sok.

Smacznego!



Christmas wreath with beetroot, feta cheese and cranberry sauce
Ingredients:
  • 1 package of puff pastry
  • 800g of beetroot
  • 1 red bell pepper
  • 2 onions
  • 2 tablespoons of oil
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of black pepper
  • 1 sprig of rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
  • a pinch of ground fenugreek (optional)
  • 60g of feta cheese
  • milk to grease the dough
Cranberry sauce:
  • 150g of fresh cranberries
  • 1/2 cup of water
  • zest grated from 1/2 orange
  • 1 clove of garlic
  • 1.5 teaspoons of mild honey
  • 1/4 teaspoon of salt
Method:
1. Wash vegetables. Peel the beetroot and onion, cut the pepper seed nest.
2. Dice all vegetables into bite-sized cubes (approx. 2x2cm).
3. Drizzle with oil, season with spices and rosemary and mix thoroughly.
4. Bake at 180 * C for 20-25 minutes.
5. Put the baked ones into puff pastry, sprinkle with crumbled feta cheese and wrap them in a wreath (it will be easier when you square the dough, and you can cut out decorations from the rest) and brush the top with milk.
6. Bake the wreath with vegetables at 200 * C for 15-20 minutes.
7. Serve right away with cranberry sauce.

Cranberry sauce:
1. Place all the ingredients in a saucepan and bring to a boil.
2. Cook until the fruit starts to crackle slightly and release the juice.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Fantastycznie to wygląda, kompozycja i cała reszta na wysokim smacznym poziomie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że Ci się podoba! :) buraki z żurawiną to naprawdę smaczne połączenie i wpisuje się w świateczny klimat też całkiem dobrze ^^

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...