poniedziałek, 10 stycznia 2022

Curd mandarynkowy, czyli słoiczki zimowej słodyczy

Ostatnie dni zachwycają mnie zachodami słońca.
Ciepłe barwy w zimowych odcieniach przyjemnie rozlewają się po ścianach pokoju styczniowym popołudniem, zahaczając promieniami o pomarańczowe, pękate brzuszki mandarynek.
Chwyciłam kilka tych ozłoconych cytrusów i wycisnęłam całe zimowe słońce do miski, w której czekały już zmieszane jajka z cukrem.
Kilka zwinnych ruchów na rozgrzanym palniku, odrobina kremowego masła i tak powstał pysznie mandarynkowy curd.
Krem o zniewalającym zapachu i kolorze późniego, zimowego słońca.
Możecie dodać go do gofrów, naleśników, owsianki lub wykorzystać jako nadzienie babeczek i pączków ale mandarynkowy curd jest równie obezwładniający (a może w szczególności!) wyjadany prosto ze słoiczka :)
To aksamitna przyjemność pełna owocowego smaku, którą możecie zapakować do słoiczków i podzielić się tym dobrem z ulubionymi ludźmi lub zachować dla siebie.
Wyciskajcie mandarynki, bo już czas schować zimowe słońce do słoiczków i rozjaśnić nim szare poranki :)

























Mandarynkowy curd
na ok 2 słoiczki po 150g
Potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 160g cukru
  • 4 duże mandarynki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 60g masła
Sposób przyrządzenia:
1. Mandarynki sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę - osusz.
2. W misce połącz jajka z żółtkami i cukrem na jednolitą masę.
3. Zetrzyj skórkę z 2 mandarynek i dodaj do masy jajecznej.
4. Wyciśnij sok ze wszystkich madarynek i dodaj do jajek razem z sokiem z cytryny - wymieszaj bardzo dokładnie.
5. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia.
6. Gęsty krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się grudek.
7. Do gładkiego kremu dodaj masło i dokładnie połącz.
8. Przelej do wyparzonych słoiczków i odstaw do ostudzenia - przechowuj w lodówce (do miesiąca).

Smacznego!









Tangerine curd
for about 2 jars of 150g
Ingredients:
  • 2 eggs
  • 2 yolks
  • 160g of sugar
  • 4 large tangerines
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 60g of butter
Method:
1. Scald the tangerine with boiling water and thoroughly clean the skin - dry.
2. In a bowl, combine the eggs, yolks and sugar until smooth.
3. Grate the zest of 2 tangerines and add to the egg mixture.
4. Squeeze the juice out of all the tangerines and add it to the eggs along with the lemon juice - mix until completely combined.
5. Heat everything over low heat, stirring until thickened.
6. Sieve curd to remove lumps.
7. Add butter and mix well.
8. Transfer to a boiled jar and leave to cool - store in a refrigerator (up to a month).

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...