Są potrawy, które zupełnie nie wyglądają, za to smakują tak, że już po pierwszym kęsie myślisz o dokładce.
I właśnie taki jest Daal z czarnej soczewicy - gęsty, treściwy, aromatyczny i po brzegi wypełniony smakami i słońcem dalekich Indii, z których się wywodzi.
Kilka prostych składników połączonych w jednym daniu i garść aromatycznych przypraw rozświetlają ziemisty smak soczewicy i wypełniają wnętrze ciepłem i obietnicą miseczki pełnej rozgrzewającej pyszności.
W podstawie czarna soczewica zwana belugą, która jest niezwykle ceniona ze względu na swoje właściwości zdrowotne i pokłady błonnika oraz kwasu foliowego.
Reguluje poziom cholesterolu i obniże ciśnienie krwi, a jedzona regularnie wspomaga zapobieganie chorobom serca i układu krążenia.
To czarne drobno w postaci maleńkich ziarenek łączy się w egzotycznym tańcu z pomidorami i mleczkiem kokosowym, który rozgrzeje wnętrze w nabardziej mroźne, zimowe dni :)
Pełne smaku i tak proste, że z powodzeniem może przyrządzić je największy kuchenny laik, zachwycając efektem siebie i wszystkich, którym poda Czarny Daal.
Podany z ryżem, sam lub z ulubionym pieczywem rozlewa po podniebieniu całe swoje dobro, a smakuje jak uczta u Maharadży!
A jeśli macie ochotę na więcej czarnych pyszności, to koniecznie rzućcie okiem na tę kostarykańską zupę w kolorze baśni tysiąca i jednej nocy ;)
Daal z czarnej soczewicy
Potrzebujesz:
- 300g czarnej soczewicy
- 1l wody
- 1/3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 3cm świeżego imbiru
- 1 średnia cebula
- 1/4 łyżeczki płatków chili
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1 puszka pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- ryż/pieczywo
- natka pietruszki/kolendry
1. Soczewicę zalej wodą, dodaj sól i gotuj na średnim ogniu do miękkości (ok. 25min.)
Black Lentil Daal
Ingredients:
- 300g of black lentils
- 1l of water
- 1/3 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of oil
- 3 cloves of garlic
- 3cm of fresh ginger
- 1 medium onion
- 1/4 teaspoon of chili flakes
- 1 level teaspoon of cumin
- 1 can of tomatoes
- 1 tablespoon of tomato paste
- 1/2 teaspoon brown sugar
- 1/2 cup of coconut milk
- 1/2 teaspoon of ground coriander
- 1/4 teaspoon of pepper
- 1/4 teaspoon of ground nutmeg
- 1/4 teaspoon of ground cinnamon
To serve:
- rice / bread
- parsley / cilantro
Method:
1. Pour the lentils with water, add salt and cook over medium heat until tender (about 25 minutes).
2. Finely chop the ginger, onion and garlic and fry in oil.
3. Add chili, cumin, tomatoes, concentrate and sugar to the onion - mix and fry for about 3-4 minutes.
4. Pour the tomato sauce into the cooked lentils, add coconut milk and other spices - bring to a boil.
5. Pour 2-3 ladles of daal into a blender and blend until smooth, then pour it back into the pot.
6. Serve with chopped parsley and your favorite toppings.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz