niedziela, 16 stycznia 2022

Długaśne bułeczki z budyniem i czekoladą

Zima za oknami raz jest biała, skrzypiąca i pełna obrazów Dziadka Mroza, a raz mokra i błotnista z przebłyskami słońca i ptasim trelem.
W całym tym pogodowym zaplątaniu zagniatam puchate drożdżowe ciasto.
Na palniku za plecami grzeje się mleko na budyń śmietankowy, który wyląduje w drożdżowych objęciach wraz w czekoladowymi dropsami, których garstka schowała się w kącie szafki.
Jeśli nie macie czekoladowych dropsów możecie zastąpić je posiekaną mleczną lub deserową czekoladą albo zupełnie pominąć czekoladowe dodatki (choć ja je bardzo polecam!) :)
To bardzo proste i pyszne bułeczki o niezbyt grubym cieście i pysznie kremowym nadzieniu, które wypełnia te słodkie paluchy po same ich krańce i przyjemnie otula podniebienie ♥
Idealne na poobiednią, niedzielną słodkość zimową ale i na każdy inny dzień tygodnia, kiedy trzeba Wam kremowej przytulności z odrobiną czekolady.























Długie bułeczki z budyniem i czekoladą
na 10 bułeczek
Potrzebujesz:

Na bułeczki

  • 260g mąki pszennej
  • 10g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki letniego mleka
  • 2 szczypty soli
  • 2 jajka
  • 120g masła
  • 1 żółtko do posmarowania bułeczek
Nadzienie:
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • mleko
  • cukier
  • 2 łyżki dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Bułeczki
1. Zrób zaczyn: w misce połącz drożdże z cukrem i letnim mlekiem - mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się drożdży.
2. Do zaczynu dodaj mąkę, sól i jajka - zacznij wyrabiać ciasto.
3. Masło podziel na mniejsze kawałki i dodaj do masy - zagnieć gładkie, jednolite ciasto (ok.10min)
4. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5h.
5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na prostokąt (ok. 40cm x 50cm).
6. Wzdłuż dłuższej krawędzi wyłóż cały budyń i rozsmaruj równomiernie na połowie ciasta, zostawiając około 2cm wolnego miejsca przy krawędziach. Na budyń posyp czekoladę.
7. Pustą stronę ciasta załóż na budyń (jak stronę książki) i delikatnie sklej brzegi.
8. Ciasto pokrój w poprzek na 10 długich bułeczek i układaj w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Bułeczki odstaw na 20min do wyrośnięcia, posmaruj rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 10-15min. w 180*C.

Nadzienie:
1. Z mleka, cukru i budyniowego proszku przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu.

Smacznego!









































Long buns with pudding and chocolate
for 10 buns
Ingredients:
For the buns
  • 260g of wheat flour
  • 10g of fresh yeast
  • 3 tablespoons of sugar
  • 1/4 cup of lukewarm milk
  • 2 pinches of salt
  • 2 eggs
  • 120g of butter
  • 1 egg yolk to brush on the buns
Filling:
  • 1 packet of cream pudding
  • milk
  • sugar
  • 2 tablespoons of chocolate drops or chopped chocolate
Method:
Buns
1. Make a leaven: in a bowl, combine yeast with sugar and lukewarm milk - stir until the yeast is completely dissolved.
2. Add flour, salt and eggs to the leaven - start kneading the dough.
3. Divide the butter into smaller pieces and add to the mass - knead a smooth, uniform dough (about 10 minutes)
4. Cover the bowl with the dough with a cloth and leave to rise for 1.5 hours.
5. Knead the risen dough again, and then roll it out into a rectangle (approx. 40 cm x 50 cm).
6. Put the whole pudding along the long edge and spread it evenly over half of the dough, leaving about 2cm of free space at the edges. Sprinkle the chocolate over the pudding.
7. Put the blank side of the dough on the pudding (like a book page) and gently stick the edges together.
8. Cut the dough crosswise into 10 long rolls and place them on a baking sheet lined with baking paper.
9. Leave the buns to rise for 20 minutes, brush with the beaten yolk and bake for 10-15 minutes at 180*C.

Filling:
1. Prepare the pudding from milk, sugar and pudding powder according to the instructions on the package.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...