poniedziałek, 3 stycznia 2022

Hawajska sałatka curry z boczniaków

Witajcie w kolejnym roku naszego życia, który mam nadzieję, będzie dla Was szczęśliwy! :)
Z ulgą pożegnałam ten odchodzący, który na sam koniec uraczył mnie dolegliwościami brzucha i odebrał możliwość wypchania policzków świątecznymi pysznościami i grzesznymi przekąskami na sylwestrowej zabawie.
Zanim zanurzę się po czubek języka w ulubionych smakach i teksturach minie jeszcze trochę czasu, tymczasem posyłam Wam pyszną sałatkę, która gościła na moim stole wraz z ostatnimi dniami Listopada.
Bardzo aromatyczna, treściwa i z lekkim powiewem tropików.
Hawajska sałatka curry to połączenie nienachalnej pikanterii ze słodyczą ananasów.
W podstawie pyszne i jędrne boczniaki ze złocistą cebulką i czosnkiem.
Do tego garść soczystych cząstek ananasa i sos, który wynosi sałatkę w kulinarne przestworza smaku, tańcząc na języku z całą gromadą charakternych przypraw.
Ta prosta i szybka sałatka z boczniaków idelanie sprawdza się na kanapce, jako samodzielne danie, czy po prostu imprezowa przystawka :)
Przed nami kolorowy karnawał i spotkania z przyjaciółmi, na których przyjemnie zjeść coś smakowitego, zapraszam zatem na Hawajską sałatkę curry z boczniaków pełną dobrych życzeń! 
























Hawajska sałatka curry z boczniakami
Potrzebujesz:

  • 1 niewielka biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 250g boczniaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyzeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyzeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 5 plastrów ananasa z puszki
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę pokrój w kosteczkę i posiekaj czosnek - zeszklij na oleju.
2. Boczniaki umyj i porwij na cienkie paski - dodaj na patelnię z cebulą, posól i podsmażaj przez 3-5 min.
3. Do boczniaków dodaj przyprawy, wymieszaj dokładnie i podsmażaj jeszcze przez ok. 2 min.
4. Przełóż całośćdo miski i odstaw do wystygnięcia.
5. Plastry ananasa pokrój w mniejsze cząstki i dodaj do ostudzonych grzybów.
6. Polej całość sosem, wymieszaj i posyp szczypiorkiem, jeśli lubisz.

Sos:
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!








































Hawaiian curry salad with oyster mushrooms
Ingredients:
  • 1 small white onion
  • 1 clove of garlic
  • 1 tablespoon of oil
  • 250g of oyster mushrooms
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon ground cumin
  • 1/4 teaspoon of ground ginger
  • 1/4 teaspoon of black pepper
  • 5 canned pineapple slices
Sauce:
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 2 tablespoons of thick natural yogurt
  • 1 teaspoon of curry powder
  • 1/2 teaspoon of mustard
  • chives for sprinkling (optional)
Method:
1. Dice the onion and chop the garlic - soften in oil.
2. Wash the oyster mushrooms and tear them into thin strips - add to the pan with the onion, salt and fry for 3-5 minutes.
3. Add spices to the oyster mushrooms, mix thoroughly and fry for another 2 minutes.
4. Put everything in a bowl and set aside to cool.
5. Cut the pineapple slices into chunks and add to the cooled mushrooms.
6. Pour the sauce over it, mix it in and sprinkle with chives if you like.

Sauce:
1. Mix all ingredients thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...