Witajcie w kolejnym roku naszego życia, który mam nadzieję, będzie dla Was szczęśliwy! :)
Z ulgą pożegnałam ten odchodzący, który na sam koniec uraczył mnie dolegliwościami brzucha i odebrał możliwość wypchania policzków świątecznymi pysznościami i grzesznymi przekąskami na sylwestrowej zabawie.
Zanim zanurzę się po czubek języka w ulubionych smakach i teksturach minie jeszcze trochę czasu, tymczasem posyłam Wam pyszną sałatkę, która gościła na moim stole wraz z ostatnimi dniami Listopada.
Bardzo aromatyczna, treściwa i z lekkim powiewem tropików.
Hawajska sałatka curry to połączenie nienachalnej pikanterii ze słodyczą ananasów.
W podstawie pyszne i jędrne boczniaki ze złocistą cebulką i czosnkiem.
Do tego garść soczystych cząstek ananasa i sos, który wynosi sałatkę w kulinarne przestworza smaku, tańcząc na języku z całą gromadą charakternych przypraw.
Ta prosta i szybka sałatka z boczniaków idelanie sprawdza się na kanapce, jako samodzielne danie, czy po prostu imprezowa przystawka :)
Przed nami kolorowy karnawał i spotkania z przyjaciółmi, na których przyjemnie zjeść coś smakowitego, zapraszam zatem na Hawajską sałatkę curry z boczniaków pełną dobrych życzeń!
Hawajska sałatka curry z boczniakami
Potrzebujesz:
- 1 niewielka biała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 250g boczniaków
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyzeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyzeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 5 plastrów ananasa z puszki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
1. Cebulę pokrój w kosteczkę i posiekaj czosnek - zeszklij na oleju.
1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- 1 small white onion
- 1 clove of garlic
- 1 tablespoon of oil
- 250g of oyster mushrooms
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon ground cumin
- 1/4 teaspoon of ground ginger
- 1/4 teaspoon of black pepper
- 5 canned pineapple slices
- 2 tablespoons of mayonnaise
- 2 tablespoons of thick natural yogurt
- 1 teaspoon of curry powder
- 1/2 teaspoon of mustard
- chives for sprinkling (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz