czwartek, 3 lutego 2022

Smażony bakłażan z halloumi na wszelki chłód

Zanim porwę Was do słodkiego tańca w różu i czerwieni z okazji nadchodzących Walentynek, zapraszam do stołu na miseczkę pysznego makaronu z kremowym bakłażanem i moim ulubionym serem Halloumi. 
To danie zrobiłam pierwszy raz w najbardziej złotym okresie w roku - przełomie lata i jesieni, gdy tak jak dzisiaj za oknem snuły się ołowiane chmury...stąd słoneczne rudbekie na zdjęciach :)
To gorące danie przyjemnie syci i rozgrzewa zimowe wnętrze, roznosząc po kuchni lekko orientalny zapach ciepłych zakątków świata.
Pikantny, grzejący imbir w duecie z aromatycznym czosnkiem tworzą bazę pysznego sosu.
Do tego sos sojowy z odrobiną cukru i soku z cytryny i listki bazylii w zwieńczeniu, jeśli akurat macie pod ręką, a one wspaniale wynoszą smak potrawy na wyżyny pyszności.
Ciemny sos ochoczo pokrywa podsmażone kawałki kremowego bakłażana i sera halloumi, który zyskał lekko chrupiące brzegi i swym wyrazistym smakiem wprowadza pyszne zamieszanie na podniebieniu, rozświetlając całe danie i przeganiając znad głowy kłębki ponurych myśli :)
Za oknem rozkapryszony Luty, który raz zasypuje okolicę białym puchem, by już na drugi dzień zmoczyć wszystko rzęsistym deszczem.
Na szczęście miseczka pełna makaronu lub ryżu w towarzystwie tego pysznego sosu z bakłażanem poradzi sobie z każdym chłodem i rozgrzeje nawet najbardziej zziębnięte wnętrze troskliwym ciepłem.























Smażony bakłażan z halloumi 
Potrzebujesz:

  • 400g suchego makaronu / 300g ryżu
  • 1 duży bakłażan
  • 1 kostkę sera halloumi
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka sezamu
  • liście świeżej bazylii
  • sok z cytryny do smaku
Sos:
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 7 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 1 łyżka octu jabłkowego / ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
Sposób przyrządzenia:
1. W miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
2. Makaron / ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzać połowę oleju i podsmażaj pokrojonego w kostkę bakłażana do momentu, aż się zrumieni - przełóż na talerz.
4. Na patelnię wlej pozostały olej i podsmażaj pokrojony w kostkę ser halloumi, aż zacznie się rumienić.
5. Posiekaj cebulę, czosnek i imbir i dodaj do sera, podsmażaj przez 1min.
6. Na patelnię wrzuć podsmażonego bakłażana i zalej całość przygotowanym wcześniej sosem - podsmażaj przez 2 min ciągle dokładnie mieszając.
7. Zdejmij z palnika, dodaj bazylię, wymieszaj i dopraw do smaku sokiem z cytryny i solą, jeśli potrzeba.
8. Podawaj od razu z ryżem lub makaronem posypane sezamem.

Smacznego!
























Fried eggplant with halloumi
Ingredients:

  • 400g of dry pasta / 300g of rice
  • 1 large eggplant
  • 1 cube of halloumi cheese
  • 6 tablespoons of vegetable oil
  • 1 onion
  • 3 cloves of garlic
  • 3cm of ginger root
  • 1 teaspoon of sesame seeds
  • fresh basil leaves
  • lemon juice to taste

Sauce:

  • 2 teaspoons of potato starch
  • 7 tablespoons of light soy sauce
  • 3 tablespoons of water
  • 2 teaspoons of brown sugar
  • 1 teaspoon of chili flakes
  • 1 tablespoon of apple / rice vinegar
  • 1 tablespoon of sesame oil

Method:
1. In a bowl, combine all the ingredients for the sauce.
2. Cook the pasta / rice according to the instructions on the package.
3. Heat half of the oil in a frying pan and fry the diced eggplant until golden brown - transfer to a plate.
4. Pour the remaining oil into the pan and fry the diced halloumi cheese until golden brown.
5. Chop the onion, garlic and ginger and add to the cheese, sauté for 1 minute.
6. Put the fried eggplant into the pan and pour the sauce over it - fry it for 2 minutes, stirring constantly.
7. Remove from heat, add basil, mix and season to taste with lemon juice and salt if needed.
8. Serve immediately with rice or noodles, sprinkled with sesame seeds.

Enjoy!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...