wtorek, 15 marca 2022

Koreańska sałatka kanapkowa z surimi i kapusty

Z każdym kolejnym porankiem powietrze staje się coraz lżejsze.
Więcej w nim ciepła, zapachu budzącej się ziemi i radosnego ćwierkania.
Ostatnio w osiedlowym warzywniaku natknęłam się na młodą kapustę i chociaż wiem, że to jeszcze nie ta najpyszniejsza krajowa, nie mogłam się jej oprzeć i zabrałam główkę do domu :)
Połowę skroiłam do obiadu, a drugą część zamieniłam w przepyszną sałatkę prosto z koreańskiej kuchni podpatrzonej u Wioli z kanału Pierogi z Kimchi.
Początkowo połączenie surowej kapusty z paluszkami krabowymi wydało mi się niezbyt trafione, a jednocześnie na tyle intrygujące, że postanowiłam zaryzykować!
Wyszło fantastycznie!
Ta ekspresowa sałatka to pyszne połączenie smaków i tekstur.
Chrupiące warzywa i jabłko otulone mocno kremowym sosem na bazie majonezu i musztardy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne połączenie tekstur, a paluszki krabowe dodają ciekawego smaku i nadają sałatce swoistej lekkości.
Można wcinać ją prosto z miski lub wpakować między dwa kawałki ulubionego jasnego pieczywa, bo ta sałatka świetnie sprawdza się w kanapkach, a co za tym idzie...będzie w sam raz na zbliżające się wiosenne pikniki i wyprawy w teren :)
Siekajcie kapustę i zobaczcie sami, jakie to jest dobre! ♥























Koreańska sałatka kanapkowa z surimi i kapusty
Potrzebujesz:

  • ok. 400g białej kapusty
  • 1 małe jabłko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 200g paluszków krabowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Kapustę umyj, poszatkuj, lekko posól i ugnieć rękoma.
2. Jabłko pokrój w zapałki, a cebulę w piórka i dodaj do kapusty.
3. Paluszki krabowe porwij palcami na paseczki i dodaj do sałatki.
4. Wmieszaj majonez i musztardę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Jeśli jabłko było kwaśne, dodaj miód.

Smacznego!







































Korean sandwich salad with surimi and cabbage
Ingredients:
  • 400g of white cabbage
  • 1 small apple
  • 1/2 medium onion
  • 200g of crab sticks
  • 2 tablespoons of mayonnaise
  • 2 teaspoons of mustard
  • 1 teaspoon of honey (optional)
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Wash the cabbage, chop it, lightly salt it and knead it with your hands.
2. Cut the apple into the matches and the onion into the feathers and add to the cabbage.
3. Pull the crab sticks into strips with your fingers and add to the salad.
4. Stir in the mayonnaise and mustard and season with salt and pepper to taste.
5. If the apple was sour, add honey.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...