Z każdym kolejnym porankiem powietrze staje się coraz lżejsze.
Więcej w nim ciepła, zapachu budzącej się ziemi i radosnego ćwierkania.
Ostatnio w osiedlowym warzywniaku natknęłam się na młodą kapustę i chociaż wiem, że to jeszcze nie ta najpyszniejsza krajowa, nie mogłam się jej oprzeć i zabrałam główkę do domu :)
Połowę skroiłam do obiadu, a drugą część zamieniłam w przepyszną sałatkę prosto z koreańskiej kuchni podpatrzonej u Wioli z kanału Pierogi z Kimchi.
Początkowo połączenie surowej kapusty z paluszkami krabowymi wydało mi się niezbyt trafione, a jednocześnie na tyle intrygujące, że postanowiłam zaryzykować!
Wyszło fantastycznie!
Ta ekspresowa sałatka to pyszne połączenie smaków i tekstur.
Chrupiące warzywa i jabłko otulone mocno kremowym sosem na bazie majonezu i musztardy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszne połączenie tekstur, a paluszki krabowe dodają ciekawego smaku i nadają sałatce swoistej lekkości.
Można wcinać ją prosto z miski lub wpakować między dwa kawałki ulubionego jasnego pieczywa, bo ta sałatka świetnie sprawdza się w kanapkach, a co za tym idzie...będzie w sam raz na zbliżające się wiosenne pikniki i wyprawy w teren :)
Siekajcie kapustę i zobaczcie sami, jakie to jest dobre! ♥
Koreańska sałatka kanapkowa z surimi i kapusty
Potrzebujesz:
- ok. 400g białej kapusty
- 1 małe jabłko
- 1/2 średniej cebuli
- 200g paluszków krabowych
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
1. Kapustę umyj, poszatkuj, lekko posól i ugnieć rękoma.
- 400g of white cabbage
- 1 small apple
- 1/2 medium onion
- 200g of crab sticks
- 2 tablespoons of mayonnaise
- 2 teaspoons of mustard
- 1 teaspoon of honey (optional)
- salt and pepper to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz