środa, 9 marca 2022

Łosoś w kremowym sosie toskańskim

Słońce z każdym dniem śmielej wlewa się oknami do pokoju.
Choć okolica jeszcze często pokryta porannym szronem, to wśród gałęzi drzew coraz głośniej i pewniej rozbrzewają ptasie psalmy na cześć nowego dnia.
Jeszcze kilka chwil, zanim rozpocznie się festiwal zielonych listków i wszystko wybuchnie nowym życiem.
Tymczasem zapraszam do stołu, na którym paruje naczynie po brzegi wypełnione gorącym słońcem Toskanii i kawałkami soczystego łososia.
Tu w smakach od zawsze panuje lato - ususzone wraz z pomidorami, zamknięte w pączkach kaparów, pokruszone z mieszanką prowansalskich ziół rozlewa się po podniebieniu niosąc ze sobą powiew ciepła.
To pyszne i niemal ekspresowe danie zachwyci Was nie tylko smakiem ale i różnorodnością tekstur.
Kremowy sos na bazie białego wina skrywa w sobie słodycz suszonych pomidorów, wytrawny smak kwaskowatych kaparów, aksamitne listki szpinaku i odrobinę serowej rozkoszy, które świetnie współgrają z delikatnym łososiem.
Do tego krupiące kromki bagietki, która idealnie wchłania kremowy sos, ulubiony ryż, makaron albo inne doataki, które lubisz, a jeśli masz ochotę, możesz zamienić łososia na krewetki.
Chodź, wypełnij swoje wnętrze ciepłem o włoskim aromacie i odrobiną przytulności, która z pewnością nam się teraz przyda, wypatrując wiosny na horyzoncie ♥























Łosoś w kremowym sosie toskańskim
Potrzebujesz:

  • 600g fileta z łososia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 8 szt suszonych pomidorów
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 200g śmietany 18%
  • 100g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub 2 łyżeczki miodu (podbija smak, gdy pomijasz ser) 
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przyrządzenia:
1. Łososia pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i podsmaż na oleju po 2min z każdej strony - zdejmij z patelni.
2. Na tej samej patelni zeszklij posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę.
3. Zalej całość winem, dodaj poktrojone w paski suszone pomidory i kapary - gotuj przez 2-3min.
4. Wymieszaj śmietanę z mlekiem i kilkoma łyżkami wina z patelni, następnie przelej całość na patelnię.
5. Dodaj liście szpinaku, zioła prowansalaskie i ser / miód - wymieszaj.
6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
7. Przełóż łososia do sosu i podgrzewaj przez 3-4min pod przykryciem.

Smacznego!








































Tuscan creamy salmon
Ingredients
  • 600g salmon fillet (or prawns)
  • 3 cloves of garlic
  • 1 onion
  • 1/2 cup of white wine
  • 8 pcs of dried tomatoes
  • 2 tablespoons of capers
  • 1/2 cup of milk
  • 200g of cream 18%
  • 100g of fresh spinach
  • 2 tbsp grated Parmesan cheese or 2 tsp honey (boosts flavor when you skip the cheese)
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 teaspoon of Provencal herbs
Method:
1. Cut the salmon into smaller pieces, sprinkle with salt and fry in oil for 2 minutes on each side - remove from the pan.
2. In the same frying pan, fry chopped garlic and finely chopped onion.
3. Pour the wine over it, add sun-dried tomatoes and capers cut into strips - cook for 2-3 minutes.
4. Mix the cream with the milk and a few tablespoons of the wine from the pan, then pour it all into the pan.
5. Add spinach leaves, Provencal herbs and cheese / honey - mix.
6. Season to taste with salt and pepper.
7. Put the salmon in the sauce and heat for 3-4 minutes, covered.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Widzę moją ulubioną rybę i bardzo ciekawy sos, więc nie ma innej opcji - muszę koniecznie zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ogromnie zachęcam! :) z pewnością przyjemnie połaskocze Cię po podniebieniu :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...