Słońce z każdym dniem śmielej wlewa się oknami do pokoju.
Choć okolica jeszcze często pokryta porannym szronem, to wśród gałęzi drzew coraz głośniej i pewniej rozbrzewają ptasie psalmy na cześć nowego dnia.
Jeszcze kilka chwil, zanim rozpocznie się festiwal zielonych listków i wszystko wybuchnie nowym życiem.
Tymczasem zapraszam do stołu, na którym paruje naczynie po brzegi wypełnione gorącym słońcem Toskanii i kawałkami soczystego łososia.
Tu w smakach od zawsze panuje lato - ususzone wraz z pomidorami, zamknięte w pączkach kaparów, pokruszone z mieszanką prowansalskich ziół rozlewa się po podniebieniu niosąc ze sobą powiew ciepła.
To pyszne i niemal ekspresowe danie zachwyci Was nie tylko smakiem ale i różnorodnością tekstur.
Kremowy sos na bazie białego wina skrywa w sobie słodycz suszonych pomidorów, wytrawny smak kwaskowatych kaparów, aksamitne listki szpinaku i odrobinę serowej rozkoszy, które świetnie współgrają z delikatnym łososiem.
Do tego krupiące kromki bagietki, która idealnie wchłania kremowy sos, ulubiony ryż, makaron albo inne doataki, które lubisz, a jeśli masz ochotę, możesz zamienić łososia na krewetki.
Chodź, wypełnij swoje wnętrze ciepłem o włoskim aromacie i odrobiną przytulności, która z pewnością nam się teraz przyda, wypatrując wiosny na horyzoncie ♥
Łosoś w kremowym sosie toskańskim
Potrzebujesz:
- 600g fileta z łososia
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 8 szt suszonych pomidorów
- 2 łyżki kaparów
- 1/2 szklanki mleka
- 200g śmietany 18%
- 100g świeżego szpinaku
- 2 łyżki tartego parmezanu lub 2 łyżeczki miodu (podbija smak, gdy pomijasz ser)
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1. Łososia pokrój na mniejsze kawałki, oprósz solą i podsmaż na oleju po 2min z każdej strony - zdejmij z patelni.
- 600g salmon fillet (or prawns)
- 3 cloves of garlic
- 1 onion
- 1/2 cup of white wine
- 8 pcs of dried tomatoes
- 2 tablespoons of capers
- 1/2 cup of milk
- 200g of cream 18%
- 100g of fresh spinach
- 2 tbsp grated Parmesan cheese or 2 tsp honey (boosts flavor when you skip the cheese)
- salt and pepper to taste
- 1/2 teaspoon of Provencal herbs
Widzę moją ulubioną rybę i bardzo ciekawy sos, więc nie ma innej opcji - muszę koniecznie zrobić:)
OdpowiedzUsuńogromnie zachęcam! :) z pewnością przyjemnie połaskocze Cię po podniebieniu :D
Usuń