Zmieszałam lepkie ciasto z zielonym herbacianym proszkiem i dodałam sporą szczyptę nadziei, której tak bardzo nam wszystkim teraz trzeba.
Kilka chwil miksowania wystarczy, by po chwili układać zielone wałeczki ciasta w oponki, chociaż będą smakować równie pysznie w każdym innym kształcie :)
Kruche i lekko wilgotne w środku jednocześnie zielone ciasteczka to świeżość i wiosna w każdym kęsie.
Do tego wyrazisty, jogurtowy lukier uderzający kubeczki smakowe mocnym herbacianym posmakiem z nutą cytryny, która rozjaśnia całość i dodaje ciasteczkom głębszego smaku.
Robienie tych ciasteczek to świetny pomysł, by uspokoić myśli i oczyścić głowę z ciemnych scenariuszy, które tak ochoczo się łaszą i domagają teraz naszej uwagi.
To bardzo ważne, żebyśmy celebrowali codzienność w niepewnych czasach, dlatego bardzo Cię zachęcam do postawienia na stole tych zielonych ciasteczek nadziei, które z pewnością przyjemnie rozpieszczą Twoje podniebienie, niosąc zapowiedź rychłej wiosny! :)
Jogurtowe ciasteczka Matcha
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka herbaty Matcha
- 2 jajka
- 2 łyżki miękkiego masła
- 1/2 szklanki greckiego jogurtu naturalnego
Polewa:
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 1 łyżeczka herbaty Matcha
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka greckiego jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj suche składniki.
1. W misce wymieszaj suche składniki.
2. Dodaj jaja, jogurt i masło i zmiksuj całość na jednolite, gęste ciasto (możesz je też ręcznie wyrobić) - ciasto powinno lekko się lepić.
3. Podsyp blat mąką, wyłóż ciasto i oprósz je mąką z góry.
4. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, roluj wężyki i układaj w kształcie oponki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub formuj inne kształty).
3. Podsyp blat mąką, wyłóż ciasto i oprósz je mąką z góry.
4. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, roluj wężyki i układaj w kształcie oponki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub formuj inne kształty).
5. Piecz w 180*C przez 7-10min.
6. Lekko przestudzone ciastka maczaj w zielonym lukrze.
Polewa:
1. Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania gładkiego lukru.
1. Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania gładkiego lukru.
Smacznego!
Matcha yoghurt cookies
Ingredients:
- 3 cups of wheat flour
- 3/4 cup light brown sugar
- 1/2 teaspoon of salt
- 1 tablespoon of Matcha tea
- 2 eggs
- 2 tablespoons of soft butter
- 1/2 cup of Greek natural yogurt
Icing:
- 6 teaspoons of powdered sugar
- 1 teaspoon of Matcha tea
- 1 teaspoon of lemon juice
- 1 teaspoon of Greek natural yogurt
Method:
1. Combine dry ingredients in a bowl.
2. Add the eggs, yogurt and butter and blend the whole thing into a uniform, dense dough (you can also knead it by hand) - the dough should be slightly sticky.
3. Sprinkle the table top with flour, line the dough and sprinkle the top with flour.
4. Tear off walnut-sized pieces of dough, roll the hoses and place them in the shape of a donut on a baking sheet lined with baking paper (or shape other shapes).
5. Bake at 180*C for 7-10 minutes.
6. Dip the slightly cooled cookies in the green icing.
Icing:
1. Combine all ingredients together until you get a smooth icing.
Enjoy!
Bardzo ciekawy i wyjątkowy przepis na ciasteczka jogurtowe :)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :) i zapraszam do korzystania! :D
Usuń