wtorek, 1 marca 2022

Pełne nadziei jogurtowe ciasteczka z herbatą Matcha

Najpierw miałam pomysł na pączki Matcha ale ponieważ jeszcze trochę minie czasu, zanim wrócę do jedzenia głęboko smażonych rzeczy, postanowiłam nie rezygnować z połączenia smaków, tylko podać je w nieco innej formie.
Zmieszałam lepkie ciasto z zielonym herbacianym proszkiem i dodałam sporą szczyptę nadziei, której tak bardzo nam wszystkim teraz trzeba.
Kilka chwil miksowania wystarczy, by po chwili układać zielone wałeczki ciasta w oponki, chociaż będą smakować równie pysznie w każdym innym kształcie :)
Kruche i lekko wilgotne w środku jednocześnie zielone ciasteczka to świeżość i wiosna w każdym kęsie.
Do tego wyrazisty, jogurtowy lukier uderzający kubeczki smakowe mocnym herbacianym posmakiem z nutą cytryny, która rozjaśnia całość i dodaje ciasteczkom głębszego smaku.
Robienie tych ciasteczek to świetny pomysł, by uspokoić myśli i oczyścić głowę z ciemnych scenariuszy, które tak ochoczo się łaszą i domagają teraz naszej uwagi.
To bardzo ważne, żebyśmy celebrowali codzienność w niepewnych czasach, dlatego bardzo Cię zachęcam do postawienia na stole tych zielonych ciasteczek nadziei, które z pewnością przyjemnie rozpieszczą Twoje podniebienie, niosąc zapowiedź rychłej wiosny! :)








































Jogurtowe ciasteczka Matcha
Potrzebujesz:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka herbaty Matcha
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/2 szklanki greckiego jogurtu naturalnego
Polewa:
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 1 łyżeczka herbaty Matcha
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka greckiego jogurtu naturalnego
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj suche składniki.
2. Dodaj jaja, jogurt i masło i zmiksuj całość na jednolite, gęste ciasto (możesz je też ręcznie wyrobić) - ciasto powinno lekko się lepić.
3. Podsyp blat mąką, wyłóż ciasto i oprósz je mąką z góry.
4. Odrywaj kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, roluj wężyki i układaj w kształcie oponki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub formuj inne kształty).
5. Piecz w 180*C przez 7-10min.
6. Lekko przestudzone ciastka maczaj w zielonym lukrze.

Polewa:
1. Wszystkie składniki połącz ze sobą do uzyskania gładkiego lukru.

Smacznego!









































Matcha yoghurt cookies
Ingredients:
  • 3 cups of wheat flour
  • 3/4 cup light brown sugar
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1 tablespoon of Matcha tea
  • 2 eggs
  • 2 tablespoons of soft butter
  • 1/2 cup of Greek natural yogurt
Icing:
  • 6 teaspoons of powdered sugar
  • 1 teaspoon of Matcha tea
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 1 teaspoon of Greek natural yogurt
Method:
1. Combine dry ingredients in a bowl.
2. Add the eggs, yogurt and butter and blend the whole thing into a uniform, dense dough (you can also knead it by hand) - the dough should be slightly sticky.
3. Sprinkle the table top with flour, line the dough and sprinkle the top with flour.
4. Tear off walnut-sized pieces of dough, roll the hoses and place them in the shape of a donut on a baking sheet lined with baking paper (or shape other shapes).
5. Bake at 180*C for 7-10 minutes.
6. Dip the slightly cooled cookies in the green icing.

Icing:
1. Combine all ingredients together until you get a smooth icing.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy i wyjątkowy przepis na ciasteczka jogurtowe :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...