poniedziałek, 28 marca 2022

Prosty makaron z pesto z zielonego groszku

Sobotni poranek przywitał mnie pięknym słońcem i fioletowymi kępkami ukochanych fiołków wonnych, których wypatrywałam codziennie na psich spacerach.
Z dnia na dzień pojawiły się też niebieskie cebulice i przeciągające swe białe płatki delikatne zawilce.
Uczcijmy zatem tę kwiecistą eksplozję talerzem pełnym makaronu w odnieniach zieleni! :)
Słodki groszek, odświeżająca skórka cytryny, odrobina orzechów laskowych, liście szpinaku i niecodzienny dodatek w postaci pasty miso, która podbija smaki i dodaje charakterystycznej głębi.
Tyle wystarczy, by nitki makaronu stały się pysznością, którą z łatwością można zawinąć na widelec!
Jeżeli nie macie w lodówce lub nie jesteście fanami pasty miso, możecie ją pominąć, choć ja serdecznie zachęcam do spróbowania groszkowego pesto w tej właśnie wersji :)
Zielone, lekkie i proste!
Idealne danie na wstęp do wyczekanej wiosny!








































Makaron z pesto z zielonrgo groszku i miso
Potrzebujesz:

  • 150-200g ulubionego suchego makaronu
  • 80g mrożonego zielonego groszku
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 łyżkę orzechów laskowych
  • skórkę otartą z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżki jasnej pasty miso (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 100ml oliwy z oliwek
Do tego (opcjpnalnie):
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • oliwa
Sposób przyrządzenia:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Pozostałe składniki, oprócz soli i pieprzu, umieść w blenderze i zmiksuj na pesto.
3. Dopraw pesto do smaku solą i pieprzem.
4. Ugotowany makaron odcedź, zachowując pół kubka wody po gotowaniu.
5. Wymieszaj makaron z pesto i dodawaj stopniowo wodę z gotowania makaronu, aby lekko rozrzedzić sos, dzięki czemu łatwo pokryje makaron.
6. Podawaj z odrobiną skórki cytrynowej, soku z cytryny i skropiony oliwą.

Smacznego!









































Green peas and miso pesto pasta
Ingredients:
  • 150-200g of your favorite dry pasta
  • 80g of frozen green peas
  • 100g of fresh spinach
  • 1 tablespoon of hazelnuts
  • zest of 1 lemon
  • 1 clove of garlic
  • 1.5 tbsp white miso paste (optional)
  • salt and pepper to taste
  • approx. 100ml of olive oil
Additionaly (optional):
  • lemon zest
  • lemon juice
  • olive oil
Method:
1. Boil the pasta in salted water according to the instructions on the package.
2. Place the remaining ingredients, except salt and pepper, in a blender and blend for pesto.
3. Season the pesto to taste with salt and pepper.
4. Drain the cooked pasta, keeping half a cup of water after cooking.
5. Mix the pasta with the pesto and gradually add the cooking water to thin the sauce slightly, making it easy to coat the pasta.
6. Serve with a dash of lemon zest, lemon juice and sprinkled with olive oil.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...