Jedną z moich ulubionych rzeczy na wielkanocnym stole jest Polski sos Wielkanocny, czyli puchaty sos na bazie jajek, śmietany i ziół, który jest absolutną poezją, jednak przecieranie jajek przez drobne sitko bywa czasochłonne.
Prawdą jest, że wędliny, mięsa i jaja bardzo lubują się w kąpielach we wszelkich sosach i opływaniu w dodatkowy smak.
Wiele z nich wymaga czasu na przygotowanie, dlatego dziś pyszna opcja zimnego sosu świetnie komponującego się z wielkanocnym śniadaniem, który przygotujecie w mgnieniu oka!
Połączenie charakternego chrzanu ze słodko-kwaśnym jabłkiem na bazie kremowego połączenia jogurtu i majonezu to eksplozja smaków w każdym kęsie, która wzbogaci półmiski wędlin i doda wyjątkowego smaku jajkom.
To kilka prostych składników, które połączone w jedno tworzą naprawdę pyszny, prosty dodatek pełen charakternego ale i zrównoważonego smaku.
Sos chrzanowy z jabłkiem
Potrzebujesz:
- 2 czubate łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki jabłka startego na drobnej tarce
- 3 czubate łyżeczki majonezu
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz i sól do smaku
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- 2 heaped teaspoons of horseradish
- 2 tablespoons of apple grated on a fine grater
- 3 heaped teaspoons of mayonnaise
- 1 tablespoon of orange juice
- 3 tablespoons of plain yogurt
- pepper and salt to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz