czwartek, 30 czerwca 2022

Ekspresowe spaghetti cytrynowe ze szparagami

Dary wczesnego lata kończą swoją obfitość, dlatego zanim wrzucę tu ostatnie truskawkowe szaleństwa, zapraszam na ekspresowy makaron ze szparagami, których czas też już się kończy.
W tym sezonie nie gościły często w Słonecznej Kuchni, jednak za każdym razem, gdy się pojawiły, rozpieszczały podniebieniedo granic możliwości.
Tak też było tym razem, gdy zaproszone do tańca z mleczkiem kokosowym i cytrynową nutą, rozkręciły letnie spotkanie wśród nitek spaghetti.
Lekki, aksamitny sos z mocnym aromatem cytryny i kawałki jędrnych, zielonych szparagów, to idealne połączenie na obiad lub kolację końca czerwca.
Do tego jeszcze garść natki pietruszki i spora ilość czarnego pieprzu dla zrównoważenia smaków.
Cytrynowe spaghetti ze szparagami to proste i pyszne danie, które przygotujecie w 20 minut!
Wspaniale sprawdzi się również wtedy, gdy chcecie podać coś na szybko sobie lub swoim ulubionym ludziom, a przy okazji oczarować smakiem w sezonie na szparagi :)
Zatem biegnijcie po te smukłe piękności, dopóki jeszcze zielenią się na straganach i zaserwujcie sobie tę lekką, kremową pyszność!























Spaghetti cytrynowe ze szparagami
Potrzebujesz:

  • 1 średnią cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę masła klarowanego
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 150ml mleczka kokosowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu
  • 250-300g suchego spaghetti
Sposób przyrządzenia:
1. Spaghetti ugotuj według instrukcji na opakowaniu, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu.
2. Cebulę i i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
3. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki i pokrój szparagi na 1-2cm kawałki.
4. Na patelnię z cebulą dodaj szparagi, mleko kosowe i sok i skórkę z cytryny.
5. Podlej całość wodą z gotowania makaronu i gotuj przez 5 min.
6. Dodaj miód i natkę pietruszki i dopraw sos solą i sporą ilością pieprzu.
7. Przełóż do sosu ugotowane spaghetti, wymieszaj dokładnie i podawaj.

Smacznego!





Lemon spaghetti with asparagus
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 teaspoon of clarified butter
  • 1/2 bunch of green asparagus
  • 150ml of coconut milk
  • peel grated from 1/2 lemon
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 teaspoon of honey
  • 1 heaped tablespoon of chopped parsley
  • salt and pepper to taste
  • 1/2 cup of water after cooking the pasta
  • 250-300g of dry spaghetti
Method:
1. Cook the spaghetti according to the instructions on the packet, keeping 1/2 cup of the pasta cooking water.
2. Chop the onion and garlic, finely and sauté in butter.
3. Wash the asparagus, break off the hard ends and cut the asparagus into 1-2 cm pieces.
4. Add the asparagus, coconut milk, lemon juice and zest to the onion pan.
5. Pour in the pasta cooking water and cook for 5 minutes.
6. Add honey and parsley and season the sauce with salt and a lot of pepper.
7. Put the cooked spaghetti into the sauce, mix thoroughly and serve.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...