Zamykając wiosenny sezon na blogu, pędzę podzielić się z Wami najpyszniejszym musem rabarbarowym!
Niby nic wielkiego.
Cztery składniki i trochę miksowania, a jednak ten różowy aksamit w słoiczku wyniesie niejeden deser w podniebne przestworza przyjemności i smaku.
Rabarbar w połączeniu z miętą to pyszna harmonia owocowości i lekkiego orzeźwienia na podniebieniu.
Wspaniały jako dodatek do lodów, letniej owsianki, porannych tostów, naleśników, czy złocistych gofrów...a nawet do makaronu na słodko, jeśli lubicie ;)
To również pyszny sposób na rabarbar dla najmłodszych!
Kilka minut na patelni, a potem szybki miks ze świeżą miętą i można zanurzyć się w musie końca wiosny.
Ostatnie rubinowe łodygi można spotkać jeszcze w warzywniakach i na straganach, dlatego nie czekajcie i zamknijcie odrobinę tego różowego dobra na później :)
Mus rabarbarowy z miętą
Potrzebujesz:
- 5 łodyg rabarbaru
- 1 łyżkę soku z cytryny
- 4-5 czubatych łyżek cukru
- 1 czybata łyżka posiekanej mięty
1. Obierz i pokrój rabarbar na mniejsze kawałki.
3. Zdejmij garnek z palnika i dodaj posiekaną miętę.
- 5 rhubarb stalks
- 1 tablespoon of lemon juice
- 4-5 heaped tablespoons of sugar
- 1 heaped tablespoon of chopped mint
Dla mnie, rabarbar zawsze i w każdej ilości :)
OdpowiedzUsuńoch, tak! to pyszny skarb wiosny :) serdecznie polecam ten mus! ♥
Usuń