wtorek, 28 czerwca 2022

Mus rabarbarowy z miętą - tylko 4 składniki!

Zamykając wiosenny sezon na blogu, pędzę podzielić się z Wami najpyszniejszym musem rabarbarowym!
Niby nic wielkiego.
Cztery składniki i trochę miksowania, a jednak ten różowy aksamit w słoiczku wyniesie niejeden deser w podniebne przestworza przyjemności i smaku.
Rabarbar w połączeniu z miętą to pyszna harmonia owocowości i lekkiego orzeźwienia na podniebieniu.
Wspaniały jako dodatek do lodów, letniej owsianki, porannych tostów, naleśników, czy złocistych gofrów...a nawet do makaronu na słodko, jeśli lubicie ;)
To również pyszny sposób na rabarbar dla najmłodszych!
Kilka minut na patelni, a potem szybki miks ze świeżą miętą i można zanurzyć się w musie końca wiosny.
Ostatnie rubinowe łodygi można spotkać jeszcze w warzywniakach i na straganach, dlatego nie czekajcie i zamknijcie odrobinę tego różowego dobra na później :)






















Mus rabarbarowy z miętą
Potrzebujesz:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 łyżkę soku z cytryny
  • 4-5 czubatych łyżek cukru
  • 1 czybata łyżka posiekanej mięty
Sposób przyrządzenia:
1. Obierz i pokrój rabarbar na mniejsze kawałki.
2. Przełóż rabarbar do garnka, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i podlej odrobiną wody (ok. 2-3 łyzek) - gotuj do momentu, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
3. Zdejmij garnek z palnika i dodaj posiekaną miętę.
4. Zblenduj na gładki mus i przełóż do wyparzonych słoiczków.
5. Można pasteryzować.

Smacznego!




























Rhubarb and mint mousse 
Ingredients:
  • 5 rhubarb stalks
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 4-5 heaped tablespoons of sugar
  • 1 heaped tablespoon of chopped mint
Method:
1. Peel and cut the rhubarb into smaller pieces.
2. Put the rhubarb into a pot, cover with sugar, add lemon juice and add a little water (about 2-3 tablespoons) - cook until the rhubarb starts to fall apart.
3. Take the pot off the burner and add the chopped mint.
4. Blend to a smooth mousse and transfer to scalded jars.
5. Can be pasteurized.

Enjoy!



2 komentarze:

  1. Dla mnie, rabarbar zawsze i w każdej ilości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. och, tak! to pyszny skarb wiosny :) serdecznie polecam ten mus! ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...