Zapraszam Was dzisiaj na sierpniowy deser pod postacią sernika kokosowego na zimno - idealny na lato!
Zainspirowana wypatrzonym w internetowych czeluściach ciastem, które znajdziecie tutaj [klik ->] Sernik Bounty bez pieczenia, przygotowałam serową masę z wiórkami zagotowanymi w mleku kokosowym, dzięki czemu nabierają tekstury łudząco podobnej do batonika Bounty, którym było inspirowane ciasto i którego jestem ogromną fanką.
Od siebie dodałam świeże maliny, które mają teraz swój czas i świetnie rozjaśniają smak sernika oraz polewę z ciemnej czekolady, chociaż każdy rodzaj czekolady się tu sprawdzi.
Sernik wyszedł przepyszny!
Lekki, mocno kokosowy z dekadencką ciemną czekoladą i rześkimi malinami w masie sernika oraz w zwieńczeniu.
Każdy kęs to kremowa eksplozja letniej rozkoszy z malinowym chruśniakiem w tle, której nie można się oprzeć ♥
To pyszny i prosty sposób na letni deser ale też zaserwowanie sobie i ulubionym ludziom aksamitnej pyszności w pięknym wydaniu :)
Jeżeli zatem szukacie pomysłu na weekendowe ciasto, to to jest właściwy adres!
Koniecznie też zajrzycie do przepisów ze strony ania-gotuje.pl, gdzie z pewnością znajdziecie coś dla siebie ;)
Sernik Bounty na zimno z malinami
na małą tortownicę
Potrzebujesz:
Spód:
- 100g herbatników maślanych
- 30g roztopionego masła
- 2 łyżeczki wiórków koksowych
- 100g wiórków kokosowych
- 200ml mleczka kokosowego
- 4 czubate łyżki cukru
- 500g zmielonego twarogu półtłustego
- 100g mascarpone lub kremowego twarożku
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki ciepłej (nie gorącej) wody
- 150-200g świeżych malin + do ozdoby
- 50g ciemnej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki mleka (lub więcej)
Spód:
1. Herbatniki zmiksuj lub pokrusz na proszek i wymieszaj z wiórkami oraz roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
1. Podgrzej mleko kokosowe z wiórkami kokosowymi i cukrem do momentu, aż masa lekko zgęstnieje.
4. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę i dodaj do masy serowej - dokładnie połącz.
- 100g of butter biscuits
- 30g of melted butter
- 2 teaspoons of coconut shavings
- 100g shredded coconut
- 200ml of coconut milk
- 4 heaped tablespoons of sugar
- 500g of ground semi-skimmed cottage cheese
- 100g of mascarpone or cream cheese
- 1 teaspoon of gelatin
- 3 tablespoons of warm (not hot) water
- 150-200g of fresh raspberries + for decoration
- 50g of dark chocolate
- 1 teaspoon of butter
- 3 tablespoons of milk (or more)
Wow, ale pyszne i apetyczne ciasto. Aż ślinka leci na sam widok :-). Pozdrawiam serdecznie Jola.
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo zachęcam do spróbowania! :) Uściski ze słonecznej kuchni!
UsuńNice post thank you Phukwane
OdpowiedzUsuńthank you a lot! :)
Usuń