poniedziałek, 15 sierpnia 2022

Sierpniowe placuszki z cukinii z parmezanem

Placki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo.
Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem parmezanu, który wraz z przyprawami z bliskiego wschodu wspaniale podbija smaki i wynosi tę znaną potrawę na jeszcze wyższy poziom.
Chrupiące brzegi i pysznie aksamitny środek z charakterystycznym, serowym akcentem to pyszny pomysł na wakacyjny obiad lub letnią przekąskę, czy kolację.
Do tego lekki sos jogurtowy z ziołami i czosnkiem i jeszcze więcej sera! :)
Proste, pyszne i idealne na biesiadowanie pod chmurką ♥
Nie ma co tu więcej pisać, gdy na patelni już skwierczą złociste placuszki, zatem siadajcie do stołu i napełnijcie brzuchu zielonym latem!
























Placuszki z cukinii z parmezanem
Potrzebujesz:

  • ok. 300g cukinii startej na grubych oczkach
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka za'ataru (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • parmezan do posypania
Dip jogurtowy:
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami i serem.
2. Dodaj startą cukinię, pokrojoną drobno cebulę, mleko i jajko - połącz wszystko na jednolitą masę.
3. Na rozgrzany olej wykładaj po 1 czubatej łyżce cukiniowego ciasta i smaż placki na złoto z obu stron.
4. Podawaj placuszki posypane dodatkowym parmezanem i z dipem jogurtowym.
5. Dip: połącz ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!










































Zucchini fritters with Parmesan cheese
Ingredients:
  • about 300g of zucchini, grated on coarse meshes
  • 1 small onion
  • 1 cup of flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 2 tbsp grated Parmesan cheese (or other hard cheese)
  • 1 egg
  • 1/2 cup of milk
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1 teaspoon ground cumin
  • 1 teaspoon of za'atar (optional)
  • frying oil
  • Parmesan cheese for sprinkling
Yoghurt dip:
  • 150g of natural yoghurt
  • 1 clove of garlic, pressed through the press
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • salt to taste
Method:
1. In a bowl, combine flour, baking powder, spices and cheese.
2. Add the grated zucchini, finely chopped onion, milk and egg - combine all until smooth.
3. Put 1 heaped tablespoon of zucchini dough on the hot oil and fry the fritters until golden on both sides.
4. Serve the fritters sprinkled with extra Parmesan cheese and yogurt dip.
5. Dip: combine all ingredients together.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...