Placki z cukinii to chyba jedno z najbardziej znanych i lubianych dań w sezonie na to warzywo.
Wracając zatem do cukiniowego maratonu, zapraszam na chrupiące placuszki z cukinii z dodatkiem parmezanu, który wraz z przyprawami z bliskiego wschodu wspaniale podbija smaki i wynosi tę znaną potrawę na jeszcze wyższy poziom.
Chrupiące brzegi i pysznie aksamitny środek z charakterystycznym, serowym akcentem to pyszny pomysł na wakacyjny obiad lub letnią przekąskę, czy kolację.
Do tego lekki sos jogurtowy z ziołami i czosnkiem i jeszcze więcej sera! :)
Proste, pyszne i idealne na biesiadowanie pod chmurką ♥
Nie ma co tu więcej pisać, gdy na patelni już skwierczą złociste placuszki, zatem siadajcie do stołu i napełnijcie brzuchu zielonym latem!
Placuszki z cukinii z parmezanem
Potrzebujesz:
- ok. 300g cukinii startej na grubych oczkach
- 1 mała cebula
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka za'ataru (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- parmezan do posypania
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól do smaku
- about 300g of zucchini, grated on coarse meshes
- 1 small onion
- 1 cup of flour
- 2 spoons of baking powder
- 2 tbsp grated Parmesan cheese (or other hard cheese)
- 1 egg
- 1/2 cup of milk
- 1 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1 teaspoon ground cumin
- 1 teaspoon of za'atar (optional)
- frying oil
- Parmesan cheese for sprinkling
- 150g of natural yoghurt
- 1 clove of garlic, pressed through the press
- 1 tablespoon of chopped parsley
- salt to taste
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz