czwartek, 29 września 2022

Rozpustne rogale z łososiem

Muszę przyznać, że z radością wróciłam z wakacyjnego wyjazdu przesyconego słońcem w ramiona naszej młodej jesieni.
Do złotego światła pląsającego po nitkach babiego lata, ciepłego zapachu dymu, liści i mokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale.
W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności.
Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera.
Drożdżowe księżyce w kolorze jesiennego złota, wypełnione po same końce treściwym i pysznym nadzieniem to wspaniała opcja na ciepłą kolację, drugie śniadanie na wynos, a także na plenerowe wojaże w szeleszczących liściach z biesiadą pod jesiennym niebem.
Proste, sycące, smakują wspaniale na ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :)
Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro!























Rogale drożdżowe z łososiem
na 6-7 sztuk
Potrzebujesz
Na rogale:

  • 300g mąki
  • 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 120ml letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 50g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko do posmarowania rogali
  • opcjonalnie nasiona chia/ maku/ sezamu do posypania

Nadzienie:

  • 200g kremowego twarożku naturalnego / mascarpone
  • ok. 80g startego sera żółtego np. Radamer, Maasdamer
  • 150g fileta z łososia bez skóry
  • 100g świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
Dip:
  • 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • ulubione zioła (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
Ciasto na rogale:
1. Z letniego mleka, świeżych drożdży i cukru przygotuj zaczyn- mieszaj całość w dużej misce do całkowitego rozpuszczenia się drożdży i cukru.
2. Do zaczynu dodaj mąkę i jajko i zacznij zagniatać.
3. Dodaj pozostałe składniki i wyrób jednolite i elastyczne ciasto.
4. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na 1h.
5. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4mm i podziel na 6-7 trójkątów, nacinając ciasto w poprzek.
6. Czubatą łyżkę nadzienia rozsmaruj na całej długości każdego z trójątów i zwijaj do czubka, formując rogala.
7. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 15min do ponownego wyrośnięcia.
8. Posmaruj rogale żótkiem jaja, posyp nasionami.
9. Piecz w 180*C przez 25mim. 

Nadzienie:
1. Cebulę i liście szpinaku drobno posiekaj i podsmaż do zeszklenia cebuli - dopraw solą i pieprzem do smaku.
2. W misce połącz twarożek / mascarpone ze startym żółtym serem i papryką i czosnkiem granulowanym.
3. Filet z łososia pokrój jak na grubo siekany tatar i dodaj do masy serowej razem z przestudzonym szpinakiem i dokładnie wymieszaj.
4. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem jeśli potrzeba.

Dip:
1. Połącz wszystkie składniki.

Smacznego!







































Yeast croissants with salmon
for 6-7 pieces
Ingredients
For dough:
  • 300g of flour
  • 10g fresh yeast (or 1 flat teaspoon dry)
  • 1/2 teaspoon of sugar
  • 120ml of lukewarm milk
  • 1 large egg
  • 50g of cold butter
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 egg yolk for brushing on croissants
  • optional chia / poppy seeds / sesame seeds for sprinkling
Filling:
  • 200g natural cream cheese / mascarpone
  • 80g of grated cheese, eg Radamer, Maasdamer
  • 150g salmon fillet, skin off
  • 100g of fresh spinach leaves
  • 1 onion
  • 1 tablespoon of oil
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/3 teaspoon of sweet smoked paprika
  • 1/3 teaspoon of granulated garlic
Dip:
  • 3 tablespoons of Greek natural yogurt
  • 1 tablespoon of chopped chives
  • salt and pepper to taste
  • favorite herbs (optional)
Method
Croissant dough:
1. Prepare a leaven from lukewarm milk, fresh yeast and sugar - mix it in a large bowl until the yeast and sugar are completely dissolved.
2. Add the flour and egg to the leaven and start kneading.
3. Add the remaining ingredients and make a uniform and elastic dough.
4. Cover with a cloth and leave to rise for 1 hour.
5. Roll out the dough into a 3-4mm thick rectangle and divide it into 6-7 triangles, cutting the dough across.
6. Spread a heaped tablespoon of the filling along the entire length of each of the triangles and roll to the tip to form a croissant.
7. Put on a baking sheet lined with baking paper and set aside for 15 minutes to rise again.
8. Brush the croissants with the eggs, sprinkle with seeds.
9. Bake at 180 * C for 25 minutes.

Filling:
1. Finely chop the onion and spinach leaves and fry until the onion is glazed - season with salt and pepper to taste.
2. In a bowl, combine the cottage cheese / mascarpone with grated cheese, paprika and garlic.
3. Cut the salmon fillet as for coarsely chopped tartare and add to the cheese mixture with the cooled spinach and mix thoroughly.
4. Try and season with salt and pepper if needed.

Dip:
1. Combine all ingredients.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...