Muszę przyznać, że z radością wróciłam z wakacyjnego wyjazdu przesyconego słońcem w ramiona naszej młodej jesieni.
Do złotego światła pląsającego po nitkach babiego lata, ciepłego zapachu dymu, liści i mokrej ziemi po jesiennych deszczach i wszystkich odcieni żółci, złota i pomarańczy będę wracać i znurzać się w nich miękko bez opamiętania, jak palce w pulchnym cieście drożdżowym, z którego powstały rozpustne rogale.
W objęciach cienkiego ciasta tulą się do siebie same pyszności.
Tu drobno siekany łosoś łączy się ze szpinakiem w kremowej rozkoszy podbitej smakiem wyrazistego żółtego sera.
Drożdżowe księżyce w kolorze jesiennego złota, wypełnione po same końce treściwym i pysznym nadzieniem to wspaniała opcja na ciepłą kolację, drugie śniadanie na wynos, a także na plenerowe wojaże w szeleszczących liściach z biesiadą pod jesiennym niebem.
Proste, sycące, smakują wspaniale na ciepło i na zimno, z jogurtowym dipem i bez niego także :)
Chodźcie zwinąć kilka złocistych rogalików z łososiem i szpinakiem i niech ta jesień obfituje w samo dobro!
Rogale drożdżowe z łososiem
na 6-7 sztuk
Potrzebujesz
Na rogale:
- 300g mąki
- 10g świeżych drożdży ( lub 1 płaska łyżeczka suchych)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 120ml letniego mleka
- 1 duże jajko
- 50g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko do posmarowania rogali
- opcjonalnie nasiona chia/ maku/ sezamu do posypania
Nadzienie:
- 200g kremowego twarożku naturalnego / mascarpone
- ok. 80g startego sera żółtego np. Radamer, Maasdamer
- 150g fileta z łososia bez skóry
- 100g świeżych liści szpinaku
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 łyżki greckiego jogurtu naturalnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- ulubione zioła (opcjonalnie)
Ciasto na rogale:
1. Połącz wszystkie składniki.
- 300g of flour
- 10g fresh yeast (or 1 flat teaspoon dry)
- 1/2 teaspoon of sugar
- 120ml of lukewarm milk
- 1 large egg
- 50g of cold butter
- 1 teaspoon of salt
- 1 egg yolk for brushing on croissants
- optional chia / poppy seeds / sesame seeds for sprinkling
- 200g natural cream cheese / mascarpone
- 80g of grated cheese, eg Radamer, Maasdamer
- 150g salmon fillet, skin off
- 100g of fresh spinach leaves
- 1 onion
- 1 tablespoon of oil
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/3 teaspoon of sweet smoked paprika
- 1/3 teaspoon of granulated garlic
- 3 tablespoons of Greek natural yogurt
- 1 tablespoon of chopped chives
- salt and pepper to taste
- favorite herbs (optional)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz