środa, 5 października 2022

Spaghetti w kremowym sosie z kalafiora

Poranki coraz częściej witają ołowianymi chmurami, które czasami przepuszczają przez swoje fałdy jesienne słońce, a czasami snują swoje pochmurne opowieści do samego wieczora, zraszajac okolicę wciąż jeszcze ciepłym deszczem.
I na takie szare zupełnie dni przynoszę dziś talerz spaghetti otulonego kremowym sosem z ostatnich letnich kalafiorów.
Gładki sos z dodatkiem parmezanu, który podbija mleczny smak kalafiora, a do tego chrupiąca posypka z pełnoziarnistych kromek chleba zmiksowanych z kalafiorowymi liśćmi i sporą ilością czosnku.
To danie jest jak mięciutki kocyk, który troskliwie ogrzewa wnętrze i jest gotowe w kilka chwil.
Prosty makaron w delikatnym sosie i z chrupiącą posypką z pewnością skradnie niejedno podniebienie połączeniem tekstur i smakiem łagodnie wprowadzajacym w środkowo-jesienny klimat.
To idealna propozycja z dodatkiem warzyw dla wszystkich miłośników mac&cheese.
Koniecznie spróbujcie tych jasnych makaronowych nitek w kremowym sosie i zaserwujcie sobie talerz troskliwego ciepła :)




Spaghetti z kremowym sosie z kalafiora
Potrzebujesz

  • 300g suchego spaghetti
  • ok. 400g kalafiora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml mleka
  • 30g parmezanu
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 1/3 - 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu
Posypka:
  • 2 kromki czerstwego chleba (najlepiej razowego)
  • 3 liście kalafiora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
Sposób przyrządzenia
1. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Kalafiora podziel na małe kawałki, cebulę pokrój w piórka, czosnek obierz z łupinek.
3. Przełóż warzywa do garnka, zalej mlekiem i ugotuj do miękkości na małym ogniu.
4. Ugotowane warzywa zmiksuj razem z mlekiem i parmezanem na gładki sos.
5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką musztatołową.
6. Dodaj do sosu ugotowany makaron i wodę po gotowaniu makaronu, żeby rozrzedzić sos.

Posypka:
1. Umyj liście kalafiora i wytnij grube łodygi.
2. Umieść liście kalafiora, chleb i czosnek w robocie kuchennym i rozdrobnij na grubość bułki tartej.
3. Podsmaż na złoto na oleju.
4. Podawaj do makaronu.

Smacznego!







































Creamy cauliflower cheese pasta
Ingredients:
  • 300g of dry spaghetti
  • about 400g of cauliflower
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 400ml of milk
  • 30g of Parmesan cheese
  • salt, pepper and nutmeg to taste
  • 1/3 - 1/2 cup of cooking water pasta
Topping:
  • 2 slices of stale bread (preferably wholemeal bread)
  • 3 cauliflower leaves
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of oil
Method
1. Cook the pasta al dente according to the instructions on the package.
2. Divide the cauliflower into small pieces, cut the onion into slices, and peel the garlic.
3. Put the vegetables into a pot, pour the milk and cook until tender over low heat.
4. Blend the cooked vegetables together with the milk and Parmesan cheese for a smooth sauce.
5. Season to taste with salt, pepper and mustard.
6. Add the cooked pasta and the cooking water to the sauce to thin the sauce.

Topping:
1. Wash the cauliflower leaves and cut out thick stems.
2. Put the cauliflower leaves, bread and garlic in a food processor and crush it to the thickness of the breadcrumbs.
3. Fry until gold in oil.
4. Serve with pasta.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...