poniedziałek, 10 października 2022

Z ŁĄKI NA TALERZ: Chutney jarzębinowy

W tym roku jarzębina zaczęła nabierać rumieńców już w lipcu.
Zaczekałam jednak cierpliwie do końca września, żeby nazbierać tych czerwonych kiści korali, które tak niesamowiecie obrodziły w tym sezonie.
Po wybraniu tych najzdrowszych i najpiękniejszych jarzębinowych owoców i przemrożeniu ich w celu utraty goryczy, zmieszałam tę rudą czerwień z soczystymi jabłkami.
Do tego czosnek, chili i imbir dla rozgrzania podniebienia, odrobina cynamonu z miodem dla podbicia słodyczy i aromatyczny tymianek.
Za oknem jesień rozlewa po okolicy słoneczną poświatę, a ja przekładam do słoiczków rudy chutney jarzębinowy.
Wspaniały jako dodatek do serów i wyborny z mięsem, dzięki swojej słodkiej wytrawności.
Jeżeli macie ochotę upiększyć swoją spiżarnię o słoiczki czerwonych korali, to teraz jest na to idealny moment.
A jeśli wolicie słodkie przetwory, to koniecznie sprawdźcie przepis na dżem pomarańczowy z jarzębiną i cynamonem, który wyrywa z butów! :)

UWAŻAJ!
Jarzębina zawiera toksyczny kwas parasorbinowy, który może wywołać nudności, wymioty, biegunkę. Nie jedz surowej jarzębiny!








































Chutney jarzębinowy
Potrzebujesz:
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2cm korzenia imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie jabłka
  • 250g owoców jarzębiny (wcześniej mrożonej)
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 szczypty cynamonu
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 liść laurowwy
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyzeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę, czosnek, imbir i chili drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
2. Jabłka umyj, wykrój gniazda nasienne, a owoce pokrój w drobną kosteczkę i dodaj na patenię razem w owocami jarzębiny.
3. Dodaj zioła, przyprawy, miód i zalej całość wodą - gotuj pod przykryciem do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać.
4. Zdejmij pokrywkę i gotuj do momentu, aż całość zgęstnieje do konsystencji dżemu.
5. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba.
6. Przekładaj gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego!











































Rowan berry Chutney
Ingredients:
  • 1 medium onion
  • 3 cloves of garlic
  • 2cm of ginger root
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 chili pepper
  • 2 medium apples
  • 250g rowan fruit (previously frozen)
  • 3 teaspoons of honey
  • 2 pinches of cinnamon
  • 1/3 teaspoon of dried thyme
  • 1 bay leaf
  • 3/4 teaspoon salt
  • 1/2 teaspoon black pepper
  • 1/2 cup of water
Method:
1. Finely chop the onion, garlic, ginger and chili and fry in oil.
2. Wash the apples, cut out the seed nests, and dice the fruit finely, and add it to the pan along with the rowan berry fruit.
3. Add herbs, spices, honey and pour water over it - cook covered until apples start to fall apart.
4. Remove the lid and cook until it thickens to a jam consistency.
5. Season to taste if needed.
6. Put hot chutney into boiled jars, screw tightly and put upside down to cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...