czwartek, 17 listopada 2022

Jesienne ciasto dyniowe z serkiem

Jesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :)
W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto!
Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami.
Kilka zwinnych ruchów mikserem lub trzepaczką wystarczy, by po chwili kuchnia wypełniła się ciepłym zapachem domowego ciasta pod sam sufit.
Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z mnóstwem korzennych przypraw otula coraz bardziej zziębnięte podniebienie.
Kremowe nadzienie na bazie twarożku rozświetla smaki i tworzy kolejną warstwę tekstury w cieście.
Każdy kęs to czysta oda do jesiennych przytulności, zwłaszcza w Listopadzie, który jest chyba jednym z najmniej lubianych miesięcy w roku.
Proste i pyszne ciasto, które z łątwością przygotujecie na jesienne spotkanie z ulubionymi ludźmi przy kubku pysznej kawy lub herbaty.
Serdecznie zachęcam Was do zaserwowania sobie tego jesiennego i przytulnego ciasta, a ja już niebawem podzielę się z Wami przepisem na dyniową z zupę z azjatycką nutą, która najpewniej zamknie jesienny sezon w Słonecznej Kuchni ;)























Jesienne ciasto dyniowe z kremowym serkiem
Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 200g dyniowego puree (np. z TEGO PRZEPISU)
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 120g oleju 
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Nadzienie:
  • 200g kremowego twarożku typu President lub Philadelphia
  • 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Podane składniki mieszaj w misie bardzo dokładnie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
2. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej połowę ciasta dyniowego.
3. Na środku ułóż wzdłuż całe nadzienie z serka i wylej na wyłóż na wierzch pozostałe ciasto.
4. Piecz w 180*C przez 60min lub do suchego patyczka.

Nadzienie:
1. Połącz dokładnie oba składniki.

Smacznego!








































Autumn pumpkin bread with cream cheese filling
Ingredients
Cake:
  • 200g pumpkin puree (e.g. from THIS RECIPE)
  • 2 eggs
  • 150g of sugar
  • 120g of oil
  • 250g of wheat flour
  • 1 teaspoon of ground cinnamon
  • 1 teaspoon of ground nutmeg
  • 1/2 teaspoon of ground ginger
  • 1/3 teaspoon of ground black pepper
  • 1 teaspoon of baking powder
Filling:
  • 200g creamy President or Philadelphia cottage cheese
  • 2 tablespoons of sugar
Method:
Cake:
1. Mix the given ingredients very thoroughly in a bowl, until a homogeneous mass is obtained.
2. Line the mold with baking paper and pour out half of the pumpkin dough.
3. Place the whole cheese filling in the middle and pour the remaining dough on top.
4. Bake at 180*C for 60 minutes or until a dry stick.

Filling:
1. Combine both ingredients thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...