Jesienią w słonecznej kuchni prym wiedzie dynia :)
W tym sezonie była już gorąca sałatka z dynią i dyniowy pudding z croissantów, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, dlatego dziś ciasto!
Chlebek dyniowy od lat zdobywa rzesze fanów i z początkiem sezonu na pomarańczowe, krągłe warzywo, dumnie przewodzi jesiennym wypiekom niemal na równi z szarlotką i jabłecznikami.
Kilka zwinnych ruchów mikserem lub trzepaczką wystarczy, by po chwili kuchnia wypełniła się ciepłym zapachem domowego ciasta pod sam sufit.
Wilgotne i bardzo mięciutkie ciasto z mnóstwem korzennych przypraw otula coraz bardziej zziębnięte podniebienie.
Kremowe nadzienie na bazie twarożku rozświetla smaki i tworzy kolejną warstwę tekstury w cieście.
Każdy kęs to czysta oda do jesiennych przytulności, zwłaszcza w Listopadzie, który jest chyba jednym z najmniej lubianych miesięcy w roku.
Proste i pyszne ciasto, które z łątwością przygotujecie na jesienne spotkanie z ulubionymi ludźmi przy kubku pysznej kawy lub herbaty.
Serdecznie zachęcam Was do zaserwowania sobie tego jesiennego i przytulnego ciasta, a ja już niebawem podzielę się z Wami przepisem na dyniową z zupę z azjatycką nutą, która najpewniej zamknie jesienny sezon w Słonecznej Kuchni ;)
Jesienne ciasto dyniowe z kremowym serkiem
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 200g dyniowego puree (np. z TEGO PRZEPISU)
- 2 jajka
- 150g cukru
- 120g oleju
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g kremowego twarożku typu President lub Philadelphia
- 2 łyżki cukru
1. Podane składniki mieszaj w misie bardzo dokładnie, do momentu uzyskania jednolitej masy.
1. Połącz dokładnie oba składniki.
- 200g pumpkin puree (e.g. from THIS RECIPE)
- 2 eggs
- 150g of sugar
- 120g of oil
- 250g of wheat flour
- 1 teaspoon of ground cinnamon
- 1 teaspoon of ground nutmeg
- 1/2 teaspoon of ground ginger
- 1/3 teaspoon of ground black pepper
- 1 teaspoon of baking powder
- 200g creamy President or Philadelphia cottage cheese
- 2 tablespoons of sugar
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz