Z dnia na dzień złota, ciepła jesień zmieniła się w lodowate podmuchy wiatru, poranny szron i odgłos skrobanych szyb samochodowych.
Wiadomości potwierdzają, że w niektórych rejonach kraju spadło już całkiem sporo śniegu.
Jednym z moich ulubionych doświadczeń w zimne miesiące jest zmarznięcie, a potem uczucie rozchodzącego się po ciele ciepła, po wejściu do domu :)
Ulubiony koc albo sweter i miseczka parującej zupy dyniowej w najcieplejszym z pomarańczowych odcieni.
Pieczona dynia skąpana w mleku kokosowym w towarzystwie pomidorów, do tego cała menażeria troskliwie rozgrzewających wnętrze przyjaciół, wśród których bryluje aromatyczne curry pod rękę z chili i cynamonem.
Do tego jeszcze porcja ryżu z soczewicą i kilka kawałków chrupiącej tortilli lub cieniutkiej focacci do nabierania tych wszystkich pyszności.
Na koniec zielone konfetti z natki pietruszki i można zanurzyć się w aromatycznym rozgrzaniu :)
Prosta, kremowa, pełna smaków i tekstur dyniowa zupa z azjatyckim twistem rozgrzeje Was w najchłodniejsze i najbardziej ponure jesienno-zimowe dni.
Pikantna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Potrzebujesz:
- 1 średnia cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- 3cm korzenia imbiru
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 500ml wody lub warzywnego bulionu
- 450g pieczonej dyni Hokkaido lub Piżmowej (może być też surowa pokrojona w kostkę lub puree)
- 1,5 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny, sól i pieprz do smaku
- 150g suchego ryżu
- 2 czubate łyżki czarnej lub zielonej soczewicy
- natka pietruszki do podania
1. Cebulę, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oleju.
- 1 medium onion
- 4-5 cloves of garlic
- 3cm of ginger root
- 2 tablespoons of oil
- 1 can of tomatoes
- 1/2 can of coconut milk
- 500ml of water or vegetable broth
- 450g roasted Hokkaido or butternut squash (can also be raw, diced or puree)
- 1.5 teaspoons of curry powder
- 1 teaspoon of sweet ground paprika
- 1/3 teaspoon of ground chili
- lemon juice, salt and pepper to taste
- 150g of dry rice
- 2 heaped tablespoons of dry black or green lentils
- parsley leaves to serve
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz