Nie wiem ile razy zaczynałam pisać tego posta i żaden wstęp nie wydawał mi sie dość dobry.
Zatem bez zbędnego przedłużania, zapraszam dziś na pasztet!
Aromatyczny, pełen niespodzianek i wegański.
W podstawie biała fasola i włoskie orzechy, które tworzą idealną bazę do świąteczno-zimowych smaków.
A w środku moc pyszności!
Jest delikatna dynia, która wspaniale rozjaśnia swoim kolorem wnętrze pasztetu, są diamenciki suszonych moreli i żurawiny, blade talarki pora i liście spinaku, które niesfornie oplatają resztę pysznej gromadki.
Do tego jeszcze garść chrupiącego akcentu pod postacią orzechów włoskich i nasion słonecznika.
Ten wege pasztecik jest jak wypieczona skrzynia pełna smakowitych skarbów, które z pewnością odanajdą się na świątecznym stole i zaskarbią niejedno (równie mięsożerne) podniebienie :D
Jeżeli wciąż kompletujecie menu na tegoroczne przytulne dni, serdecznie polecam Wege pasztet z dynią i suszonymi owocami.
A jeśli macie ochotę na bardziej grzybowe smaki, sprawdźcie też koniecznie Pasztecik grzybowy z galaretką z żurawiny oraz Wigilijny pasztet z suszonych grzybów :)
Wege pasztet z dynią i morelami
na 1 foremkę
Potrzebujesz:
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka białej fasoli
- 70g orzechów włoskich + 30g na później
- 150g dyni piżmowej
- 100g liści szpinaku
- biała część pora ok. 10cm
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 suszone morele
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 1 łyżka nasion słonecznika
- 2 medium onions
- 3 cloves of garlic
- 2 tablespoons of oil
- 1 can of white beans
- 70g walnuts + 30g for later
- 150g butternut squash
- 100 g of spinach leaves
- white part of the leek approx. 10 cm
- 1 teaspoon of dried tarragon
- 1 teaspoon of pepper
- 3/4 teaspoon of salt
- 2 tablespoons of soy sauce
- 4 dried apricots
- 1 tablespoon of dried cranberries
- 1 tablespoon of sunflower seeds
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz