czwartek, 15 grudnia 2022

Świąteczny wege pasztet z dynią i morelami

Nie wiem ile razy zaczynałam pisać tego posta i żaden wstęp nie wydawał mi sie dość dobry.
Zatem bez zbędnego przedłużania, zapraszam dziś na pasztet!
Aromatyczny, pełen niespodzianek i wegański.
W podstawie biała fasola i włoskie orzechy, które tworzą idealną bazę do świąteczno-zimowych smaków.
A w środku moc pyszności!
Jest delikatna dynia, która wspaniale rozjaśnia swoim kolorem wnętrze pasztetu, są diamenciki suszonych moreli i żurawiny, blade talarki pora i liście spinaku, które niesfornie oplatają resztę pysznej gromadki.
Do tego jeszcze garść chrupiącego akcentu pod postacią orzechów włoskich i nasion słonecznika.
Ten wege pasztecik jest jak wypieczona skrzynia pełna smakowitych skarbów, które z pewnością odanajdą się na świątecznym stole i zaskarbią niejedno (równie mięsożerne) podniebienie :D
Jeżeli wciąż kompletujecie menu na tegoroczne przytulne dni, serdecznie polecam Wege pasztet z dynią i suszonymi owocami. 
A jeśli macie ochotę na bardziej grzybowe smaki, sprawdźcie też koniecznie Pasztecik grzybowy z galaretką z żurawiny oraz Wigilijny pasztet z suszonych grzybów :)























Wege pasztet z dynią i morelami
na 1 foremkę
Potrzebujesz:

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 puszka białej fasoli
  •  70g orzechów włoskich + 30g na później
  • 150g dyni piżmowej
  • 100g liści szpinaku
  • biała część pora ok. 10cm
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 suszone morele
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka nasion słonecznika
Sposób przyrządzenia:
1. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
2. Przełóż cebulę z czosnkiem do robota kuchennego, dodaj 70g orzechów włoskich i odsączoną fasolę z puszki - zmiksuj na gładko.
3. Dopraw masę estragonem, pieprzem i solą oraz sosem sojowym.
4. Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę ok. 1cm x 1cm i podsmaż na patelni razem z pokrojonym w talarki porem.
5. Na koniec dodaj liście szpinaku i podgrzewaj do momentu aż lekko zwiędną.
6. Masę z fasoli przełóż do dużej miski, dodaj podsmażone warzywa, pozostałe orzechy włoskie, nasiona słonecznika oraz pokrojone w kostkę suszone morele i żurawinę - mieszaj dokładnie, do równomiernego rozłożenia się składników w masie ale tak, żeby dynia się nie rozpadła.
7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia - wyrównaj.
8. Piecz w 180*C przez 40-45min.
9. Odstaw do wystudzenia przed krojeniem.

Smacznego!








































Veggie pate with pumpkin and apricots
for 1 tin
Ingredients:
  • 2 medium onions
  • 3 cloves of garlic
  • 2 tablespoons of oil
  • 1 can of white beans
  •   70g walnuts + 30g for later
  • 150g butternut squash
  • 100 g of spinach leaves
  • white part of the leek approx. 10 cm
  • 1 teaspoon of dried tarragon
  • 1 teaspoon of pepper
  • 3/4 teaspoon of salt
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 4 dried apricots
  • 1 tablespoon of dried cranberries
  • 1 tablespoon of sunflower seeds
Method:
1. Dice the onion and garlic and saute them in a pan.
2. Put the onion and garlic in a food processor, add 70g walnuts and drained canned beans - blend until smooth.
3. Season the mass with tarragon, pepper, salt and soy sauce.
4. Peel the pumpkin, cut into cubes of approx. 1cm x 1cm and fry in a pan together with the sliced leek.
5. Finally, add the spinach leaves and heat until slightly wilted.
6. Put the bean mass into a large bowl, add the fried vegetables, the remaining walnuts, sunflower seeds and diced dried apricots and cranberries - mix thoroughly until the ingredients are evenly distributed in the mass, but so that the pumpkin does not fall apart.
7. Put the mass into a tin lined with baking paper, spread it evenly.
8. Bake at 180*C for 40-45 minutes.
9. Allow to cool before slicing.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...