poniedziałek, 20 marca 2023

Projekt śniadanie: Śniadaniowe muffinki owsiane na jogurcie

Jeśli lubicie słodkie śniadania, to dziś przychodzę z pomysłem na poranną rozkosz mieszczącą się w dłoni!
Wiadomo, że dobre rozpoczęcie dnia ma duży wpływ na całą jego resztę oraz na nasze samopoczucie, dlatego warto zaserwować sobie 
Owsiane muffinki na jogurcie to pyszny, prosty i szybki pomysł na pożywną, słodką przekąskę, która świetnie sprawdzi się nie tylko na weekendowe długie śniadania ale i na to drugie do pracy, czy szkoły :)
W objęciach wilgotnego jogurtowego ciasta w kolorze wschodzącego słońca tulą się do siebie rubinowe kawałki suszonej żurawiny i pękate brzuszki borówek, które kryją w sobie wspomnienie letnich dni.
Do tego ciepły aromat cynamonu, który podbija i spaja wszystkie smaki w przytulną całość i kilka złotych granulek pszczelago pyłku, który wspiera budzące się do wiosny wnętrze całą masą prozdrowotnych właściwości i dodaje lekko miodowego tła.
Te pyszne muffinki to również świetny sposób na wykorzystanie resztek owsianki, jeśli coś zostanie ze śniadania, tak jak to stało się u mnie ;)
Zatem jeżeli macie ochotę na słodkie poranne co nieco, lub szukacie kolejnego sposobu na wykorzystanie resztek jedzenia, mieszajcie złociste ciasto pełne dobroci, które z pewnością pomoże pysznie zacząć dzień! :D























Owsiane muffiny na jogurcie
Potrzebujesz:

  • 1 szklanka greckiego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki płatków owsianych / 3 łyżki gotowanej gęstej owsianki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka pyłku pszczelego (opcjonalnie)
  • 2 łyżka suszonej żurawiny
  • 3 łyżki borówki amerykańskiej (świeża lub mrożona)
Sposób przyrządzenia:
1. Połącz dokładnie jajka z jogurtem, cukrem i olejem.
2. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem, pyłkiem pszczelim (jeśli używasz) oraz płatki owsiane i połącz na jednolitą masę.
3. Wmieszaj w masę żurawinę i borówki.
4. Przełóż ciasto do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości i posyp płatkami owsianymi, jeśli chcesz.
5. Piecz w 180*C przez 20min.

Smacznego!























Yogurt oatmeal muffins
Ingredients:

  • 1 cup Greek natural yogurt
  • 3 eggs
  • 1/2 cup of sugar
  • 2 heaped tablespoons of oat flakes / 3 tablespoons of leftover breakfast thick oatmeal
  • 3/4 cup of oil
  • 2 cups of flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 1 teaspoon of cinnamon
  • 1 teaspoon bee pollen (optional)
  • 2 tablespoon of dried cranberries
  • 3 tbsp blueberries (fresh or frozen)

Method:
1. Combine eggs with yoghurt, sugar and oil thoroughly.
2. Add the flour with baking powder, cinnamon, bee pollen (if using) and oat flakes (leftover oatmeal) and combine until homogeneous.
3. Stir in dried cranberries and blueberries.
4. Spoon batter into muffin cups filling the to 3/4 high and sprinkle with oat flakes if desired.
5. Bake at 180*C for 20 minutes.

Enjoy!





2 komentarze:

  1. I realy like your pictures, keepsake your good job. It is amazing. 🤩🤩🤩🤩
    កីឡាបាល់ទាត់​ អនឡាញ

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm really glad you like it :) Thanks for your comment, I appreciate it a lot ♥

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...