sobota, 29 kwietnia 2023

Chrupiące roladki z fetą i tymiankowym miodem z pieprzem

Chodzą słuchy, że majówkowa aura ma sprzyjać przebywaniu pod chmurką!
A zatem przychodzę dziś ze wspaniałą przekąską, która sprawdzi się na majowe pikniki, w niedługą trasę lub jako pyszna propozycja obok grillowanych pyszności, których z pewnością nie zabraknie w długi weekend ;)
W złocistych ramionach ciasta filo kryje się niezwykle aromatyczne nadzienie z sera feta z dodatkiem pokaźnej ilości koperku.
Do tego jeszcze czosnek dla podbicia smaków i dodatkowa porcja zieleni pod postacią liści rzodkiewki ale świeży szpinak sprawdzi się tu tak samo dobrze.
Gdy roladki złocą się w piekarniku, podgrzewam jeszcze miód z masłem, sporą ilością pieprzu i tymianku.
Złoty sos do maczania złotych roladek w złotych promieniach majowego słońca - czy to nie brzmi wspaniale? :)
Proste i szybkie roladki wypełnione słonym nadzieniem i zrównoważone słodkim sosem z charakternym szczypnięciem w język i cytrynowym tłem z pewnością zaskarbią sobie niejedno podniebienie :)
Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku, eksplodujące smakiem z każdym kolejnym kęsem.
A jeśli tak jak ja jesteście wielbicielami połączenia fety z czymś słodkim, sprawdźcie koniecznie ten mus z fety z miodem chili i jego wakacyjną, ziołową wersję z truskawkami balsamico!
Kruszcie fetę i zwijajcie roladki, czas jeszcze bardziej umilić sobie długi weekend ♥








































Roladki z ciasta filo z fetą i sosem miodowym
Potrzebujesz:

  • 5 arkuszy ciasta filo
  • 270g sera feta lub sałatkowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • liście z 4 rzodkiewek / garść świeżych liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • olej do smarowania ciasta
Miodowy sos:
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony lub świeży)
Sposób przyrządzenia:
1. Posiekaj drobno czosnek i liście rzodkiewki/ szpinaku i wrzuć do miski razem z posiekanym koperkiem.
2. Dodaj pokruszoną fetę i śmietankę - dokładnie połącz, rozgniatając widelcem do uzyskania jednolitej masy.
3. Każdy z arkuszy ciasta przetnij na pół w poprzek.
4. Krawędzie ciasta posmaruj niewielką ilością oleju i wzdłuż krótszego boku ułóż 1 łyżkę nadzienia z fety.
5. Zwijaj roladki jak sajgonki lub gołąbki, tak aby zamknąć boki roladek.
6. Ułóż roladki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200*C przez 20min. aż będą złote i chrupiące.
7. Serwuj od razu z sosem miodowym.

Miodowy sos:
1. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzewaj do momentu, aż wszystko się połączy.

Smacznego!









































Filo pastry rolls with feta cheese&dill and honey sauce
Ingredients:
  • 5 sheets of filo pastry
  • 270g feta cheese
  • 2 tbsp chopped dill
  • leaves from 4 radishes / a handful of fresh spinach leaves
  • 1 clove of garlic
  • 4 tablespoons of heavy cream
  • oil for greasing the pastry
Honey Sauce:
  • 2 tablespoons of honey
  • 1/2 teaspoon of butter
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1 teaspoon of black ground pepper
  • 1/2 teaspoon thyme (dried or fresh)
Method:
1. Finely chop the garlic and radish/spinach leaves and add to the bowl along with the chopped dill.
2. Add crumbled feta and cream - combine thoroughly, crushing with a fork until a uniform mass is obtained.
3. Cut each sheet of filo in half crosswise.
4. Brush the edges of the pastry with a little oil and put 1 tablespoon of feta filling along the short side.
5. Roll the rolls like spring rolls or cabbage rolls to close the sides of the rolls.
6. Place the rolls on a baking tray lined with baking paper and bake at 200*C for 20 minutes until they are golden and crispy.
7. Serve immediately with honey sauce.

Honey Sauce:
1. Place all ingredients in a saucepan and heat until everything is combined.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...