czwartek, 6 kwietnia 2023

Ciasteczka z orange curd i pikantną posypką z hibiskusa

Nie wiem, czy w tym sezonie wiosna jest naprawdę wyjątkowo chłodna, czy mimo mojego uwielbienia do śniegu, tak bardzo tęskni mi się już do ciepłego powietrza, większej ilości słońca i mniejszej ilości ubrań.
Dlatego na tegoroczny Wielkanocny stół stawiam talerz pełen maleńkich słoneczek.
W podstawie kruche ciastko trzymajace w objęciach aksamitny krem z pomarańczy - orange curd - który rozświetla najbardziej pochmurne wiosenne dni.
I właściwie można by na tym zakończyć ale żeby nie było za słodko, a bardziej odświętnie, każde ciastko zostaje przyozdobione bordową broszką, która zupełnie zmnienia charakter tych jasnych maluchów.
Niepozornie wyglądająca posypka kryje w sobie całe pokłady wyrazistych smaków.
Są tu kwaśne i lekko owocowe kwiaty suszonego hibiskusa, szaleńczo szczypiący w język pieprz cayenne i przełamująca smaki sól, a wszystko połączone odrobiną cukru.
To połączenie może wydawać się mocno zaskakujące i zbyt mocne w smaku ale w zestawieniu ze słodkim ciastkiem i jeszcze słodszym kremem dodaje całości zaskakującego twista, który pobudza kubeczki smakowe i nie pozwoli im się nudzić ;)
Wypełniłam ciasteczka pomarańczowym kremem curd robionym dokładnie tak, jak klasyczny lemon curd, który będzie pasował do ciasteczek równie dobrze.
Jeśli macie ochotę rozświetlić wielkanocne i wiosenne stoły rozpływającą sie w ustach słodyczą, a potem rozpuszczające serca, koniecznie wypróbujcie ciasteczka z orange curd i pikantną posypką ♥









































Ciasteczka z orange curd z pikantną posypką z hibiskusa
na ok. 15 szt
Potrzebujesz:
Kruche ciasteczka
  • 85g masła
  • 1 jajko
  • 40g cukru
  • 220g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Orange curd:
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 140g cukru
  • 60g masła
  • otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny / 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego
Pikantna posypka:
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki zmielonego suszonego hibiskusa
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli morskiej / różowej
Sposób przyrządzenia
Ciastka:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
2. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20min.
3. Ze schłodzonego ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i rób wgłębienia po środku przy pomocy kciuka lub niewielkiej miarki / dna małego kieliszka.
4. Ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do ieczenia i piecz w 180*C przez 8-10min.
5. Upieczone ciasteczka wyjmij i w jeszcze gorących ponownie zrób wgłębienia, żeby je utrwalić - odsaw do całkowitego wystudzenia.
6. Gdy ciasteczka wystygną, wypełnij wgłębienia kremem pomarańczowym i oprósz pikantną posypką.

Orange curd:
1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia.
2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn.
3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia.
4. Gęsty krem przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się grudek.
5. Do gładkiego kremu dodaj masło i dokładnie połącz.
6. Przelej do wyparzonego słoiczka i odstaw do całkowitego ostudzenia.

Pikantna posypka:
1. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!







































Orange curd cookies with a spicy hibiscus sprinkle
for approx. 15 pcs
Ingredients:
Cookies
  • 85g of butter
  • 1 egg
  • 40g of sugar
  • 220g of flour
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • pinch of salt
Orange curd:
  • 2 eggs
  • 2 yolks
  • 140g of sugar
  • 60g of butter
  • zest and juice of 2 oranges
  • 1 tablespoon lemon juice / 1/3 teaspoon citric acid
Spicy Sprinkle:
  • 1 tablespoon of sugar
  • 2 tbsp ground dried hibiscus
  • 1/2 teaspoon cayenne pepper
  • 1 teaspoon sea/pink salt
Method:
Cookies
1. Knead smooth and elastic dough with quick movements.
2. Form a ball, wrap in cling film and put in the fridge for 20 minutes.
3. Form the chilled dough into walnut-sized balls and make indentations in the center with your thumb or a small measuring cup / the bottom of a small glass.
4. Put the cookies on a baking tray lined with baking paper and bake at 180*C for 8-10 minutes.
5. Take out the baked cookies and make indentations in the still hot ones to fix them - set aside to cool completely.
6. When the cookies are cool, fill the indentations with orange cream and sprinkle with spicy sprinkles.

Orange curd:
1. In a small pot, beat eggs with yolks and sugar until combined.
2. Add lemon and orange juice and zest to the egg mixture.
3. Heat the mixture over low heat, stirring constantly until it thickens.
4. Rub the thick cream through a sieve to get rid of lumps.
5. Add the butter to the smooth cream and mix thoroughly.
6. Pour into a sterilized jar and leave to cool completely.

Spicy Sprinkle:
1. Mix all ingredients together.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...