poniedziałek, 29 maja 2023

Herbaciane kule

Czekoladowe kule wypełnione piankami marshmallow lub dodatkową porcją kakao to znany zimowy pomysł na słodki napój i uroczy własnoręcznie wykonany upominek.
Przychodzę dziś z podobnym pomysłem na herbaciane kule z miodowego karmelu, które mozecie wypełnić ulubionymi herbatami lum mieszanką kwiatów i ziół :)
Wpadłam na takie słodkie kule gdzieś w internetowych przestrzeniach i od razu się nimi zauroczyłam!
Rzeczywistość jednak okazała się bardziej lepka, niż zakładałam, bo karmel bywa wymagający, szczególnie ten na bazie miodu.
Zachęcam jednak do spróbowania, bo zabawy przy tym też jest sporo i efekt, który wspaniale wpisuje się w wiosenne klimaty! :D
Dodam jedynie, że najlepiej składać kule, gdy są mocno schłodzone i przechowywać je w lodówce, wtedy najdłużej utrzymają swój kształt.
A w zależności o wielkości form, jakich użyjecie, będą świetnymi porcjami na szklankę (malutkie) lub na dzbanek (duża), bo trzeba pamiętać, że karmelowa otoczka jest naprawdę słodka.







































Herbaciane kule z miodowego karmelu
Potrzebujesz:
  • sylikonowe formy w kształcie półkuli
Miodowy karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka jasnego miodu
  • 1 łyżka wody
Do tego:
  • ulubione herbaty, suszone kwiaty jadalne lub zioła
Sposób przyrządzenia:
1. Miód, cukier i wodę umieść w garnku z grubym dnem i podgrzewaj do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści, a całość lekko zgęstnieje.
2. Gorącym krmelem posmaruj wnętrze form silikonowych 3 razy tak, aby skorupka nie była zbyt cienka.
3. Włóż formy z karmelem do lodówki na minimum 2h.
4. Wyjmij delikatnie zimne półkule z form, wypełnij jedną połówkę wybraną herbatą / ziołami i zamknij drugą półkulą, zlepiajac brzegi (mozesz je wyrównać, przykładając krawędzie półkuli do gorącego naczynia).
5. Gotowe kule przechowuj w lodówce.
6. Przygotowanie herbaty: kulę umieść w szklance / dzbanku i zalej wrzątkiem.

Smacznego!







































Honey caramel tea bombs
What you need:
  • hemispherical silicone moulds
Honey Caramel:
  • 1/2 cup of sugar
  • 1 heaping tablespoon of light honey
  • 1 tablespoon of water
Additionally:
  • favorite teas, dried edible flowers or herbs
Method:
1. Place the honey, sugar and water in a pot with a thick bottom and heat until the sugar dissolves completely and the whole thing thickens slightly.
2. Brush the inside of the silicone molds with the hot cream 3 times so that the crust is not too thin.
3. Put the molds with caramel in the fridge for at least 2 hours.
4. Gently remove the cold hemispheres from the molds, fill one half with the selected tea / herbs and close with the other hemisphere, gluing the edges together (you can even them out by putting the edges of the hemisphere to the hot dish).
5. Store ready balls in the fridge.
6. Preparation of tea: place the ball in a glass / jug and pour boiling water over it.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...