sobota, 13 maja 2023

Pieczone rzodkiewki w maśle miso

Pieczone rzodkiewki jadłam już wcześniej, chociaż długo nie mogłam przekonać się do tego pomysłu, by wrzucić do piekarnika te chrupiące, różowe warzywa.
Efekt jednak pozytywnie mnie zaskoczył wciąż jędrnymi i chrupiącymi warzywami z dodatkową porcją soczystości.
Dzielę się dziś zatem pomysłem na rzodkiewki pieczone na azjatycką nutę, bo w maśle z miso.
Jeśli lubicie tę pastę z soi i jej słony posmak, koniecznie spróbujcie tej wiosennej przekąski!
Pieczone rzodkiewki będą świetną przystawką do obiadu, do śniadaniowych grzanek z jajkiem na miękko lub twarożkiem lub jako ciekawostka na stole pełnych grillowanych pyszności, w końcu grillowy sezon w pełni otwarty :)
A zatem, jeśli macie ochotę na soczyście chrupiącą, ciepłą przekąskę z nutą azjatyckiej wiosny podszytej maślanym zapachem, zapraszam do krojenia rzodkiewek! :D 








































Pieczone rzodkiewki w maśle miso
Potrzebujesz:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 łyżka oleju
  • pieprz mielony
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka jasnej pasty miso
Sposób przyrządzenia:
1. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół.
2. Skrop olejem i obficie oprósz pieprzem.
3. Ułóż rzodkiewki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia białą stroną do dołu.
4. Piecz w 200*C przez 15min.
5. Masło połącz dokładnie z pastą miso.
6. Wyjmij rzodkiewki z piekarnika i równomiernie rozłóż masło miso (jeśli chcesz, możesz dodać skopione olejem liście rzodkiewki) i zapiecz całość przez kolejne 5min.

Smacznego!







































Miso butter baked radishes
Ingredients:
  • 2 bunches of radishes
  • 1 tablespoon of oil
  • ground pepper
  • 1 tablespoon of butter
  • 1 tbsp white miso paste
Method:
1. Wash the radishes and cut them in half.
2. Drizzle with oil and sprinkle generously with pepper.
3. Place the radishes on a baking tray lined with baking paper, white side down.
4. Bake at 200*C for 15 minutes.
5. Mix the butter thoroughly with the miso paste.
6. Remove the radishes from the oven and spread the miso butter evenly (if you want, you can add a little oiled radish leaves) and bake the whole thing for another 5 minutes.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...