wtorek, 2 maja 2023

Wytrawny sernik z czosnkiem niedźwiedzim

Wyobraź sobie soczyście zielony ogród.
Trawa jest już całkiem bujna, tu i ówdzie rozświetlona kolorowymi kielichami tulipanów, a powietrze jest przesycone zapachem kwitnących drzew.
Ciepłe powietrze muska policzki i łaskocze w nos wiosenne słońce, prześwitując przez coraz większe nadrzewne liście.
Idealny czas i miejsce na biesiadowanie pełne sezonowych pyszności, takich jak zielony, wytrawny sernik z czosnkiem niedźwiedzim.
Pod gołym niebem wszystko smakuje lepiej ♥
Na maślanym spodzie z krakersów ląduje gruba warstwa kremowej masy serowej przesyconej zielonymi liśćmi niedźwiedziego czosnku.
Właściwie nic więcej nie trzeba poza odrobiną soli, pieprzu i tymianku do smaku i śmietanki dla konsystencji ale dorzućmy jeszcze soczyste kawałeczki cukinii doprawionej pieprzem i skórką z cytryny, które dodadzą sernikowi kolejną teksturę i warstwę smaku pysznie współgrającą z zieloną masą.
To pyszna i niecodzienna wytrawna przekąska na zimno, która sprawdzi się na codzienne urozmaicenie menu, jak i na przyjęcie z najbliższymi :)
I niech Maj płynie zielono ♥






















Sernik z czosnkiem niedźwiedzim
Na małą tortownicę 16cm
Potrzebujesz
Na spód:

  • 100g krakersów 
  • 40g masła

Masa serowa:

  • 500g twarogu
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki
  • 150g czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 3/4 - 1 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • Sól i pieprz

Cukinia:

  • 1/2 niedużej cukinii
  • biała część cebuli dymki
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • szczypior do posypania

Sposób przyrządzenia:
1. Krakersy zmiksuj lub pokrusz na proszek i wymieszaj z roztopionym masłem do konsystencji mokrego piasku.
2. Dno tortownicy wyłóż krakersową masą - dokładnie wyrównaj i dociśnij np.: przy pomocy dna szklanki.
3. Włóż do lodówki na 20min.

Masa serowa:
1. Twaróg ze śmietanką i czosnkiem niedźwiedzim umieść w robocie kuchennym i zmiksuj na jednolitą masę.
2. W ciepłej wodzie rozpuść żelatynę.
3. Do masy serowej dodaj miód i przyprawy i ponownie zmiksuj.
4. Dodaj rozpuszczoną żelatynę, zmiksuj całość i wyłóż na schłodzony spód z krakersów
5. Wstaw do lodówki na min. 3h lub na całą noc.
6. Przed podaniem wyłóż na sernik smażoną cukinię i posyp szczypiorkiem oraz jadalnymi kwiatami (opcjonalnie).

Cukinia:
1. Cukinię pokrój w drobną kostkę razem z dymką.
2. Podsmażaj do miękkości z pieprzem i skórką z cytryny.
3. Odstaw do ostudzenia.

Smacznego!























Wild garlic cheesecake
For 16cm cake tin
Ingredients:
For the bottom:

  • 100g of crackers
  • 40g of butter

Cheese mass:

  • 500g of cottage cheese
  • 5 tablespoons of sweet cream
  • 150 g wild garlic
  • 1/2 teaspoon thyme
  • 1/2 teaspoon of honey
  • 3/4 - 1 teaspoon of gelatin
  • 3 tablespoons of warm water
  • Salt and pepper

Zucchini:

  • 1/2 small zucchini
  • white part of spring onion
  • 1/2 teaspoon grated lemon zest
  • pepper
  • 1 tablespoon of oil
  • scallions for sprinkling

Method:
1. Grind or crush the crackers into powder and mix with melted butter to the consistency of wet sand.
2. Line the bottom of the springform pan with the cracker mass - carefully align and press it, e.g. with the bottom of the glass.
3. Put in the fridge for 20 minutes.

Curd:
1. Place the cottage cheese with cream and bear's garlic in a food processor and mix until homogeneous.
2. Dissolve gelatin in warm water.
3. Add honey and spices to the cheese mass and mix again.
4. Add the dissolved gelatine, mix everything and put it on the chilled base of crackers
5. Put in the fridge for min. 3 hours or all night.
6. Before serving, top the cheesecake with fried zucchini and sprinkle with chives and edible flowers (optional).

Zucchini:
1. Cut the zucchini into small cubes together with the spring onions.
2. Sauté until soft with pepper and lemon zest.
3. Leave to cool.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...