środa, 10 maja 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Spring rolls z bratkami i tuńczykiem

Od dawna chciałam mieć tyle jadalnych kwiatów pod ręką, by móc zrolować iście wiosenne spring rollsy :)
W tym roku się udało!
Balkon obsadzony bratkami w kolorze indygo i tymi mniejszymi fioletowo-żółtymi.
Układam delikatne kwiaty na delikantym woalu ryżowego papieru.
To już wygląda przepięknie!
Jednak sercem tych delikatnych zawiniątek jest pikantna sałatka z tuńczyka, która gnieździ się w spring rollsach między wiosennymi warzywami, które nadają spring rollsom chrupkości :)
Cukinia, ogórek, rzodkiewka i kilka świeżych liści szpinaku pysznie komponują się z sałatką, bratkami i lekkim dresingiem sojowym, który wprowadza azjatycki twist.
Proste, pyszne i lekkie danie pełne świeżości i wiosny w każdym kęsie i w uroczym wydaniu, łapiącym wzrok wszystkich siedzących przy stole :)
Mnóstwo tekstur i jeszcze więcej smaku!
Zaserwujcie sobie kilka tych smakowitych pięknotek i zatopcie sie w wiosennej świeżości ♥
A jeśli jesteści wielbicielami tych ryżowych przekąsek, to koniecznie rzućcie okiem na wege spring rolls z sosem orzechowym i summer rolls z kurczakiem i szparagami :)








































Spring rolls z bratkami i tuńczykiem
Potrzebujesz:
  • 1 puszkę tuńczyka
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub więcej)
  • 1/2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Do tego:
  • papier ryżowy
  • duży talerz z wodą
  • mała cukinia
  • ogórki gruntowe
  • rzodkiewki
  • świeży szpinak
  • kwiaty bratka
Sos:
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • biały sezam
Sposób przyrządzenia:
1. Tuńczyka z puszki odsącz i połącz dokładnie z posotałymi składnikami sałatki.
2. Warzywa umyj i pokrój w zapałki (ilość według uznania), ogórki i cukinię najlepiej tej samej długości.
3. Namaczaj pojedynczo arkusze papieru ryżowego według instrukcji na opakowaniu i układaj na środku po kilka kwiatów i przykryj je liśćmi szpinaku, następnie układaj paski ogórka, porcję sałatki z tuńczyka ok. 2 łyżeczek, a na wierzchu cukinię z rzodkiewką.
6. Zwijaj rollsy nakładając dolną część ciasta na warzywa, następnie zawijając jego boczne części do środka i dalej rolując do końca.
7. Podawaj z sosem.

Sos:
1. Połącz dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!










































Spring rolls with pansies and tuna salad
Ingredients:
  • 1 can of tuna
  • 2 tablespoons of canned corn
  • 1/2 teaspoon sriracha sauce (or more)
  • 1/2 tbsp mayonnaise
  • 1 tablespoon chopped chives
Additionally:
  • Rice paper
  • a large plate of water
  • small zucchini
  • field cucumbers
  • radishes
  • fresh spinach
  • flowers of pansy 
Sauce:
  • 1 teaspoon of lemon juice
  • 2 tablespoons of soy sauce
  • 1/3 teaspoon of sugar
  • white sesame
Method:
1. Drain the canned tuna and mix thoroughly with the other salad ingredients.
2. Wash the vegetables and cut into julienne (amount at your discretion), cucumbers and zucchini, preferably of the same length.
3. Soak the rice paper sheets one at a time according to the instructions on the package and put a few flowers in the middle and cover them with spinach leaves, then put cucumber julienne, a portion of tuna salad about 2 teaspoons, and on top the zucchini with radishes.
6. Roll up the rolls by putting the bottom part of the rice paper on the vegetables, then folding its side parts inwards and rolling until the end.
7. Serve with the sauce.

Sauce:
1. Combine all ingredients.

Enjoy!




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...