poniedziałek, 5 czerwca 2023

Pieczone młode ziemniaki z chrupiącą sałatką

A zatem stoimy u progu lata.
Chłodna wiosna w końcu obrosła w smukłe szparagi, rubinowe łodygi rabarbaru, zaczyna się truskawkowy sezon, rozkwitają baldachy czarnego bzu i pojawiają się one, pierwsze młode ziemniaczki!
Przechodząc obok osiedlowego warzywniaka nie mogłam oprzeć się ich lekkim, poszarpanym mundurkom i zabrałam gromadkę do domu! :)
Dokładnie umyłam, doprawiłam, skropiłam olejem i w mundurkach wrzuciłam do piekarnika, by mogły się pysznie ozłocić.
Gdy ziemniaczki nabierały rumieńców, ja kroiłam pękate rzodkiewki i ogórki w plasterki, dorzucając garść świeżego koperku w czerwcowych promieniach zachodzącego słońca.
Do tego jeszcze aromatyczny dressing, który wynosi całą sałatkę w smakowe przestworza i można podawać!
To niezwykle proste danie z lekkim twistem jest idealnym wstępem do nachodzących wakacji i wiosenno-letniej lekkości.
Niby nic, czerwcowy klasyk, przetrącony miodowo-musztardowym vinegretem...a jednak ciężko się oderwać od blachy pełnej pieczonych ziemniaczków...bo ziemniaki to życie! :D
Talerz pyszności, ulubione miejsce na balkonie, ciepłe powietrze muskające policzki wypełnione po brzegi wiosenną rozkoszą smaków i popołudniowa błogość w niecałą godzinę :)
A jeśli chcecie jeszcze mocniej podbić całość smakami sezonu, polecam dodać szparagi i sadzone jajko...niebo!








































Pieczone młode ziemniaczki z chrupiącą sałatką
Potrzebujesz:

  • 1,5-2kg młodych małych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyzeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku / 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 3-4 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek
Sałatka:
  • 4 ogórki gruntowe
  • 4 duże rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Dressing do sałatki:
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju / oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, pozostawiajac skórkę.
2. Większe ziemniaki przekrój na pół lub na ćwiartki.
3. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj zioła, przyprawy i olej i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Piecz w 200*C przez 40min.

Sałatka:
1. Warzywa umyj i pokrój w plasterki.
2. Połacz w misce warzywa z koperkiem i polej dressingiem.
3. Dressing: Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.

Smacznego!







































Tray baked new potatoes with crunchy salad
Ingredients:
  • 1.5-2 kg of small new potatoes
  • 1 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 1/2 teaspoon garlic powder / 3 garlic cloves (chopped)
  • 1 teaspoon dried or fresh rosemary
  • 3-4 tablespoons of good quality oil or olive oil
Salad:
  • 4 field cucumbers
  • 4 large radishes
  • 1 tablespoon chopped fresh dill
Salad dressing:
  • 1 tablespoon of apple cider vinegar
  • 1 tablespoon of oil / olive oil
  • 1 teaspoon whole grain mustard
  • pinch of salt
  • 1/2 teaspoon of honey
Method:
1. Wash the potatoes thoroughly, leaving the skin on.
2. Cut larger potatoes in half or quarters.
3. Put the potatoes on a baking tray lined with baking paper, add the herbs, spices and oil and mix everything thoroughly.
4. Bake at 200*C for 40 minutes.

Salad:
1. Wash the vegetables and cut them into slices.
2. Combine vegetables with dill in a bowl and pour over the dressing.
3. Dressing: Combine all ingredients thoroughly.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...