Chłodna wiosna w końcu obrosła w smukłe szparagi, rubinowe łodygi rabarbaru, zaczyna się truskawkowy sezon, rozkwitają baldachy czarnego bzu i pojawiają się one, pierwsze młode ziemniaczki!
Przechodząc obok osiedlowego warzywniaka nie mogłam oprzeć się ich lekkim, poszarpanym mundurkom i zabrałam gromadkę do domu! :)
Dokładnie umyłam, doprawiłam, skropiłam olejem i w mundurkach wrzuciłam do piekarnika, by mogły się pysznie ozłocić.
Gdy ziemniaczki nabierały rumieńców, ja kroiłam pękate rzodkiewki i ogórki w plasterki, dorzucając garść świeżego koperku w czerwcowych promieniach zachodzącego słońca.
Do tego jeszcze aromatyczny dressing, który wynosi całą sałatkę w smakowe przestworza i można podawać!
To niezwykle proste danie z lekkim twistem jest idealnym wstępem do nachodzących wakacji i wiosenno-letniej lekkości.
Niby nic, czerwcowy klasyk, przetrącony miodowo-musztardowym vinegretem...a jednak ciężko się oderwać od blachy pełnej pieczonych ziemniaczków...bo ziemniaki to życie! :D
Talerz pyszności, ulubione miejsce na balkonie, ciepłe powietrze muskające policzki wypełnione po brzegi wiosenną rozkoszą smaków i popołudniowa błogość w niecałą godzinę :)
A jeśli chcecie jeszcze mocniej podbić całość smakami sezonu, polecam dodać szparagi i sadzone jajko...niebo!
Pieczone młode ziemniaczki z chrupiącą sałatką
Potrzebujesz:
Potrzebujesz:
- 1,5-2kg młodych małych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyzeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku / 3 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego rozmarynu
- 3-4 łyżki dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek
Sałatka:
- 4 ogórki gruntowe
- 4 duże rzodkiewki
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
Dressing do sałatki:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju / oliwy
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przyrządzenia:
1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, pozostawiajac skórkę.
1. Ziemniaki bardzo dokładnie umyj, pozostawiajac skórkę.
2. Większe ziemniaki przekrój na pół lub na ćwiartki.
3. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dodaj zioła, przyprawy i olej i dokładnie wszystko wymieszaj.
4. Piecz w 200*C przez 40min.
Sałatka:
1. Warzywa umyj i pokrój w plasterki.
1. Warzywa umyj i pokrój w plasterki.
2. Połacz w misce warzywa z koperkiem i polej dressingiem.
3. Dressing: Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
3. Dressing: Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki.
Smacznego!
Tray baked new potatoes with crunchy salad
Ingredients:
- 1.5-2 kg of small new potatoes
- 1 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/2 teaspoon garlic powder / 3 garlic cloves (chopped)
- 1 teaspoon dried or fresh rosemary
- 3-4 tablespoons of good quality oil or olive oil
Salad:
- 4 field cucumbers
- 4 large radishes
- 1 tablespoon chopped fresh dill
Salad dressing:
- 1 tablespoon of apple cider vinegar
- 1 tablespoon of oil / olive oil
- 1 teaspoon whole grain mustard
- pinch of salt
- 1/2 teaspoon of honey
Method:
1. Wash the potatoes thoroughly, leaving the skin on.
2. Cut larger potatoes in half or quarters.
3. Put the potatoes on a baking tray lined with baking paper, add the herbs, spices and oil and mix everything thoroughly.
4. Bake at 200*C for 40 minutes.
Salad:
1. Wash the vegetables and cut them into slices.
2. Combine vegetables with dill in a bowl and pour over the dressing.
3. Dressing: Combine all ingredients thoroughly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz