poniedziałek, 19 czerwca 2023

Tarta 3 sery ze szparagami i truskawkami

Maj przeleciał mi przez palce razem z rabarbarem.
Nie zdążyłam wypełnić się majowym bogactwem smaków ale za to udało mi się doprowadzić do zdrowia moją tarczycę!
Dlatego dziś, póki jeszcze wszystko, co soczyste i czerwcowe jest w zasięgu ręki, zapraszam na aromatyczną tartę ze szparagami!
W podstawie kruche, maślane ciasto.
W środku smukłe, zielone piękności zanurzone w kremowym nadzieniu z 3 serami, które pysznie komponują się ze szparagami.
Jest mleczna, ciagnąca się mozzarella, wyrazisty ser z niebieską pleśnią i odrobina słodkawego Maasdamera - trio, które wynosi tartę w serowe przestworza.
Na sam koniec jeszcze odrobina soczystej czerwieni w postaci słodkich kawałków truskawek, które lubują się w serowych romansach tak samo, jak w tych ze szparagami.
A zatem krucha oprawa, kremowe wnętrze z jędrnymi szparagami i owocową nutą truskawek, ziół i przypraw.
Każdy kęs tej tarty gwarantuje Wam lekkość młodego lata i eksplozję smaków :)
To świetne danie na obiad, kolację, czy przyjacielskie spotkanie pod gołym niebem.
A jeśli połączenie szparagów z truskawkami to Wasze smaki, koniecznie spróbujcie sałatki ze szparagów z truskawkowym vinegretem!







































Tarta 3 sery ze szparagami i truskawkami
Potrzebujesz:

Kruche ciasto:
  • 200g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 5 łyzek zimnej wody
  • 2 szczypty soli
Nadzienie:
  • 150ml mleka
  • 2 jajka 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3/4 łyżeczki syszonego tymianku
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 kulka mozzarelli
  • 50g sera z niebieską pleśnią
  • 2-3 plastry sera Maasdamer
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • 4 truskawki
Sposób przyrządzenia:
Kruche ciasto:
1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto.
2. Wylep ciastem dno i boki formy, w której będziesz przygotowywać tartę.

Nadzienie:
1. Posiekaj drobno czosnek i połacz z jajkami, mlekiem, ziołami, solą i pieprzem na jednolitą masę.
2. Sery pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy jajecznej.
3. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, a szparagi przekrój na pół.
4. Na dno ciasta wyłóż 1/3 masy jajeczno-serowej, następnie ułóż szparagi i zalej pozostałą masą jajeczno-serową.
5. Na wierzchu ułóż cząstki/plasterki truskawek.
6. Piecz w 180*C przez 50min. do zezłocenia.

Smacznego!








































3 cheese tart with asparagus and strawberries
Ingredients:
Crust:
  • 200 g of wheat flour
  • 80g of butter
  • 5 tablespoons of cold water
  • 2 pinches of salt
Filling:
  • 150 ml of milk
  • 2 eggs
  • 3 cloves of garlic
  • 1/2 teaspoon of smoked paprika
  • 3/4 teaspoon of dried thyme
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1 flat teaspoon of pepper
  • 1 ball of mozzarella
  • 50g of blue cheese 
  • 2-3 slices of Maasdamer cheese
  • 1/2 bunch of green asparagus
  • 4 strawberries
Method:
Crust:
1. Knead a uniform dough from the given ingredients with quick movements.
2. Put the dough on the bottom and sides of the mold in which you will prepare the tart.

Filling:
1. Finely chop the garlic and combine with eggs, milk, herbs, salt and pepper until homogeneous.
2. Cut the cheeses into small cubes and add to the egg mixture.
3. Wash the asparagus, break off the hard ends and cut the asparagus in half.
4. Put 1/3 of the egg-cheese mixture on the bottom of the cake, then arrange the asparagus and pour over the remaining egg-cheese mixture.
5. Arrange strawberry pieces/slices on top.
6. Bake at 180*C for 50 minutes. to gilding.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...