piątek, 25 sierpnia 2023

Konfitura pomidorowa z rozmarynem i miodem

Pomidorowy urodzaj w sezonie to jeden z ulubionych momentów dla wszystkich wielbicieli pomidorów, takich jak ja.
Różnorodność kolorów, wielkości, kształtów i smaków może przyprawić o zawrót głowy!
Codziennie zajadam się tym pomidorowym słońcem w ilościach hurtowych, z niezmiennym zadowoleniem mrużąc oczy w zadowoleniu.
Ale jak zatrzymać to wszystko na dłużej?
Domowe przeciery i passaty to klasyk w spiżarniach, dlatego dziś posyłam Wam pomysł na niezwykłą, uzależniającą konfiturę z pomidorów z dodatkiem aromatycznego rozmarynu i złocistego miodu.
To, jak harmonijnie łączą się tu wszystkie smaki późnego polskiego lata rozkłada na łopatki :)
Pomidorowa soczystość, rozmarynowe tło, podkręcający smaki czosnek i płynne pszczele złoto w postaci miodu, to przepis na wspaniały dodatek do chałki, twarożku, a nawet pieczonego mięsa, czy deski serów.
Przygotowanie nie zajmie Wam więcej, niż 30min, a cieszyć będzie od momentu zrobienia, aż do końca zimy, jeśli zrobicie solidny zapas :)
A jeżeli wolicie bardziej azjatyckie smaki, koniecznie wypróbujcie dżem pomidorowy z chili i imbirem, który robi tu furrorę już kolejny sezon i co roku uzupełniam skrzętnie jego zapasy u siebie i u siostry, która jest jego największą fanką :)























Konfitura pomidorowa z rozmarynem i miodem
na 2 małe słoiczki
Potrzebujesz:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu / 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1kg świeżych pomidorów
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
1. Czosnek drobno posiekaj i podsmażaj przez ok. 1min. na oleju razem z chili i listkami rozmarynu (uważaj, żeby czosnek się nie spalił).
2. Dodaj umyte i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory, podlej wodą i octem, dodaj miód i gotuj do momentu, aż osiągniesz konsystencję dżemu.
3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
4. Przekładaj gorącą konfiturę do słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia.
5. Można pasteryzować.

Smacznego!








































Tomato jam with rosemary and honey
for 2 small jars
Inredients:
  • 2 tablespoons of oil
  • 2 cloves of garlic
  • 1/3 teaspoon chili flakes
  • 1 sprig fresh rosemary / 1/2 teaspoon dried rosemary
  • 1 kg of fresh tomatoes
  • 1/4 cup of water
  • 2 tablespoons of apple cider vinegar
  • 2 tablespoons of honey
  • salt and pepper to taste
Method:
1. Finely chop the garlic and fry for about 1 minute in oil along with chili and rosemary leaves (be careful not to burn the garlic).
2. Add the washed and cut tomatoes, pour water and vinegar, add honey and cook until you reach the consistency of jam.
3. Season with salt and pepper to taste.
4. Put the hot jam into jars, seal tightly and leave upside down to cool.
5. Can be pasteurized.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...