Gotowe dania, sałatki, czy słone nadziewane przekąski nie były wtedy popularne, więc dylemat oscylował głównie wokół tego, z czym tym razem zrobić kanapki, żeby było inaczej niż zwykle.
Dziś, i pomysłów i opcji śniadaniowych jest o wiele więcej, dlatego przychodzę z propozycją, która sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy ale i świetnie odnajdzie się w podróży, na szlaku, czy pikniku w coraz bardziej jesiennej scenerii.
Przed Państwem pękate muffiny śniadaniowe!
Lekkie, wilgotne ciasto pełne kolorów dzięki aromatycznym ziołom, kawałeczkom słodkiej papryki i kosteczek mlecznej mozzarelli.
Wewnątrz tego wypchanego pysznościami ciasta mości się jajko!
Im szybciej przekroisz muffinkę po wyjęciu z piekarnika, tym większa szansa, że żółtko wciąż będzie płynne :)
To pyszna i sycąca przekąska, która mieści się w dłoni i wypełnia wnętrze dobrocią, ciepłem i energią na cały poranek....a może i na dłużej :)
Lekkie, wilgotne ciasto pełne kolorów dzięki aromatycznym ziołom, kawałeczkom słodkiej papryki i kosteczek mlecznej mozzarelli.
Wewnątrz tego wypchanego pysznościami ciasta mości się jajko!
Im szybciej przekroisz muffinkę po wyjęciu z piekarnika, tym większa szansa, że żółtko wciąż będzie płynne :)
To pyszna i sycąca przekąska, która mieści się w dłoni i wypełnia wnętrze dobrocią, ciepłem i energią na cały poranek....a może i na dłużej :)
Jeśli chcecie urozmaicić sobie śniadanie lub sprawić niespodziankę komuś bliskiemu, upieczcie śniadaniowe muffinki z jajkiem!
Tym, którzy za jajkami nie przepadają lub nie chcą bawić się z ich gotowaniem i zamykaniem w muffince, polecam pominąć jajko i upiec same muffinki, bo samo ciasto już jest przepyszne, a dodatki również możcie miksować i zmieniać wedle upodobań! :)
Tym, którzy za jajkami nie przepadają lub nie chcą bawić się z ich gotowaniem i zamykaniem w muffince, polecam pominąć jajko i upiec same muffinki, bo samo ciasto już jest przepyszne, a dodatki również możcie miksować i zmieniać wedle upodobań! :)
Śniadaniowe muffiny z jajkiem
na 5 muffinek z jajkiem i 4 bez jajka
Potrzebujesz:
na 5 muffinek z jajkiem i 4 bez jajka
Potrzebujesz:
- 5 jajek
- 1 łyżkę soku z cytryny
- miska z lodowatą wodą
- 2 łyżki mąki
Muffiny:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego/ maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 czerwonej słodkiej papryki
- 1 kopiasta łyżka posiekanych świeżych ziół: bazylia, pietruszka, szczypiorek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mozzarella
- 2/3 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj sok z cytryny i włóż do gotującej sie wody jajka - gotuj 4 min.
1. Zagotuj wodę w rondelku, dodaj sok z cytryny i włóż do gotującej sie wody jajka - gotuj 4 min.
2. Wyjmij jajka z wrzątku i od razu przełóż do naczynia z lodowatą wodą.
3. Ostudzone jajka obierz ze skorupki.
4. Każde jajko obtocz lekko w mące.
Muffiny:
1. Jajka połącz dokładnie z jogurtem i olejem.
1. Jajka połącz dokładnie z jogurtem i olejem.
2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy i połacz dokładnie do uzyskania jednolitego ciasta.
3. Paprykę i mozzarellę pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta wraz z ziołami - wymieszaj dokładnie.
4. Foremki do muffinek wyłóż papilotkami i każdą wypełnij 1 łyżką ciasta.
5. Zrób niewielkie wgłębienie w cieście i umieść w nim jajko, następnie przykryj dokładnie kolejną porcją ciasta.
6. Piecz w 200*C przez 20min.
7. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw muffiny na 2-3min i podawaj od razu, jeśli chcesz, aby środek jajek był wciąż płynny.
Smacznego!
Breakfast muffins with eggs
for 5 muffins with egg and 4 without egg
Ingredients:
- 5 eggs
- 1 tablespoon of lemon juice
- a bowl of ice water
- 2 tablespoons of flour
Muffins:
- 3 eggs
- 3/4 cup of natural yogurt/buttermilk
- 1/2 cup of oil
- 2 cups of wheat flour
- 1/2 red sweet pepper
- 1 heaping tablespoon of chopped fresh herbs: basil, parsley, chives
- 2 spoons of baking powder
- 1 mozzarella
- 2/3 teaspoon of salt
- 1/2 teaspoon of pepper
- 1/2 teaspoon of granulated garlic
Method:
1. Boil water in a pot, add lemon juice and add eggs to the boiling water - cook for 4 minutes.
2. Remove the eggs from the boiling water and immediately place them in a bowl of ice water.
3. Peel the cooled eggs.
4. Lightly coat each egg in flour.
Muffins:
1. Mix the eggs thoroughly with the yogurt and oil.
2. Add flour, baking powder and spices and mix thoroughly until you obtain a uniform dough.
3. Cut the pepper and mozzarella into small cubes and add them to the dough along with the herbs - mix thoroughly.
4. Line muffin tins with muffin cups and fill each cup with 1 tablespoon of dough.
5. Make a small indentation in the dough and place the egg in it, then cover it thoroughly with another portion of dough.
6. Bake at 200*C for 20 minutes.
7. After removing from the oven, leave the muffins for 2-3 minutes and serve immediately if you want the eggs to still be liquid.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz