sobota, 23 września 2023

Z ŁĄKI NA TALERZ: Tabasco z kwiatów nasturcji z sumakiem

Gdy wczoraj zaczęłam pisać ten post, wrześniowy ciepły wiatr czesał mi włosy, a słońce muskało złotem twarz.
Dziś, pierwszy dzień jesieni powitał mnie deszczową aurą i męczącym przeziębieniem, dlatego na rozgrzanie przybywam do Was z buteleczką niezwykłości!
Oto przed Państwem rozpalający kubeczki smakowe pikantny sos a'la Tabasco zrobiony na bazie kwiatów nasturcji, która w tym roku wyjątkowo nam obrodziła! :)
Pikantne kwiaty w płomiennych odcieniach, czosnek, chili, brązowy cukier i kwaskowaty sumak - to właśnie ta gromadka tworzy ten pyszny dodatek.
Ostry sos o bardzo lekkiej konsystencji niesie w sobie nutę słodyczy i odrobinę owocowego klimatu, pochodzącego z kwiatów i sumaku, który wynosi sos na wyżyny smakowitości.
Moim zdaniem to fantastyczny pomysł na przerobienie urodzaju kwiatów nasturcji i zachowania ich na dłużej oraz wspaniały sos do tostów z żółtym serem ♥
Jeśli masz w zasięgu te piękne, jadalne kwiaty - nie czekaj i zamknij je w buteleczkach :D























Ostry sos z kwiatów nasturcji a'la Tabasco
Potrzebujesz:

  • 1 szklankę kwiatów nasturcji
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 małą papryczkę chili
  • 3 czubate łyżeczki mielonego sumaku
  • 1/2 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
1. Umieść czosnek, chili, cukier, sumak i sól w małym rondelku.
2. Zalej składniki octem i podgrzewaj na małym ogniu do ok. 80-90*C, tak aby się nie zagotowało ale cukier się rozpuścił.
3. Zdejmij całość z palnika, dodaj kwiaty i dokładnie je zatop, aby były całkowicie przykryte zalewą - odstaw do lodówki na 2 dni, mieszając od czasu do czasu.
4. Po 2 dniach: możesz zlać płyn przez muślin do buteleczki i przechowywać w lodówce lub zmiksować wszystko blenderem ręcznym dla gęstszej konsystencji i przelać do buteleczki.
5. Przechowuj w lodówce do 6 miesięcy.

Smacznego!








































Nasturtium flowers hot sauce a'la Tabasco
Ingredients:
  • 1 cup of nasturtium flowers
  • 2 cloves of garlic
  • 1 small chili pepper
  • 3 heaping teaspoons of ground sumac
  • 1/2 cup apple cider vinegar
  • 1/2 tablespoon of brown sugar
  • 1 teaspoon of salt
Method:
1. Place the garlic, chili, sugar, sumac and salt in a small pot.
2. Pour vinegar over the ingredients and heat over low heat to approximately 80-90*C so that it does not boil but the sugar dissolves.
3. Remove everything from the burner, add the flowers and immerse them thoroughly so that they are completely covered with the brine - leave in the fridge for 2 days, stirring from time to time.
4. After 2 days: you can pour the liquid through the muslin into a bottle and store it in the fridge or mix everything with a hand blender for a thicker consistency and pour it into a bottle.
5. Store in the refrigerator for up to 6 months.

Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...