Gdy wczoraj zaczęłam pisać ten post, wrześniowy ciepły wiatr czesał mi włosy, a słońce muskało złotem twarz.
Dziś, pierwszy dzień jesieni powitał mnie deszczową aurą i męczącym przeziębieniem, dlatego na rozgrzanie przybywam do Was z buteleczką niezwykłości!
Oto przed Państwem rozpalający kubeczki smakowe pikantny sos a'la Tabasco zrobiony na bazie kwiatów nasturcji, która w tym roku wyjątkowo nam obrodziła! :)
Pikantne kwiaty w płomiennych odcieniach, czosnek, chili, brązowy cukier i kwaskowaty sumak - to właśnie ta gromadka tworzy ten pyszny dodatek.
Ostry sos o bardzo lekkiej konsystencji niesie w sobie nutę słodyczy i odrobinę owocowego klimatu, pochodzącego z kwiatów i sumaku, który wynosi sos na wyżyny smakowitości.
Moim zdaniem to fantastyczny pomysł na przerobienie urodzaju kwiatów nasturcji i zachowania ich na dłużej oraz wspaniały sos do tostów z żółtym serem ♥
Jeśli masz w zasięgu te piękne, jadalne kwiaty - nie czekaj i zamknij je w buteleczkach :D
Ostry sos z kwiatów nasturcji a'la Tabasco
Potrzebujesz:
- 1 szklankę kwiatów nasturcji
- 2 ząbki czosnku
- 1 małą papryczkę chili
- 3 czubate łyżeczki mielonego sumaku
- 1/2 szklanki octu jabłkowego
- 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
1. Umieść czosnek, chili, cukier, sumak i sól w małym rondelku.
- 1 cup of nasturtium flowers
- 2 cloves of garlic
- 1 small chili pepper
- 3 heaping teaspoons of ground sumac
- 1/2 cup apple cider vinegar
- 1/2 tablespoon of brown sugar
- 1 teaspoon of salt
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz