Na zewnątrz słonecznie ale gdy tylko wychodzę z klatki, uderza mnie całkiem mroźny chłód i widok oszronionego trawnika.
Promienie słońca przelewają się poranną mgłą przez drzewa i blokami.
To już ten moment, gdy z ust leci para przy każdym wydechu i gdy w kuchniach zaczynają bulgotać i skwierczeć potrawy, które rozgrzewają smakiem, aromatem i otulają ciepłem jak najmilszy koc.
Takie jest też danie, z którym przychodzę dzisiaj - prawdopodobnie jedno z najbardziej dyniowych, jakie sobie zrobicie tej jesieni :)
Sycące, dyniowe kluseczki gniocchi, które są włoskim odpowiednikiem naszych rodzimych kopytek.
Żeby było jeszcze bardziej dyniowo i jesiennie, uformowałam je na kształt małych dyni i podałam z kremowym sosem dyniowym z Camamebertem, który pysznie podbija lekko słodki smak dyni, gałki muszkatołowej i ociepla całość jeszcze bardziej :)
Do tego rzut świeżych ziół w postaci balkonowych szczypiorku i natki pietruszki, które dodają ziołowego twistu i można odpłynąć w miseczce pełnej dyniowej rozkoszy :)
Urocze, sycące, rozgrzewające, kremowe...takie właśnie są dyniowe gnocchi w dyniowo-serowym sosie z ziołami, które możecie zaserwować sobie w jesienne dni, by były jeszcze bardziej przytulne!
Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem
Potrzebujesz:
Dyniowe gnocchi
- 250g ugotowanych i gniecionych ziemniaków
- 3 pełne łyżki puree z dyni (np. z tego przepisu)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności od gęstości puree z dyni)
- nasiona słonecznika lub pestki dyni (do ozdoby)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki wody
- 1 camembert
- 1 kopiasta łyżka dyniowego puree
- 100ml mleczka kokosowego / śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki miodu
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
- 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Gnocchi:
1. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- 250g boiled and mashed potatoes
- 3 full tablespoons of pumpkin puree (e.g. from this recipe)
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 4 tablespoons of wheat flour (or more/less depending on the thickness of the pumpkin puree)
- sunflower seeds or pumpkin seeds (for decoration)
- 1 medium onion
- 2 cloves of garlic
- 1 tablespoon of oil
- 1/2 cup of water
- 1 camembert
- 1 heaping tablespoon of pumpkin puree
- 100ml coconut milk / cream 30%
- 1/2 teaspoon of honey
- salt, pepper and nutmeg to taste
- 1/2 tablespoon of chopped chives
- 1/2 tablespoon of chopped parsley
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz