środa, 18 października 2023

Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem

Na zewnątrz słonecznie ale gdy tylko wychodzę z klatki, uderza mnie całkiem mroźny chłód i widok oszronionego trawnika.
Promienie słońca przelewają się poranną mgłą przez drzewa i blokami.
To już ten moment, gdy z ust leci para przy każdym wydechu i gdy w kuchniach zaczynają bulgotać i skwierczeć potrawy, które rozgrzewają smakiem, aromatem i otulają ciepłem jak najmilszy koc.
Takie jest też danie, z którym przychodzę dzisiaj - prawdopodobnie jedno z najbardziej dyniowych, jakie sobie zrobicie tej jesieni :)
Sycące, dyniowe kluseczki gniocchi, które są włoskim odpowiednikiem naszych rodzimych kopytek. 
Żeby było jeszcze bardziej dyniowo i jesiennie, uformowałam je na kształt małych dyni i podałam z kremowym sosem dyniowym z Camamebertem, który pysznie podbija lekko słodki smak dyni, gałki muszkatołowej i ociepla całość jeszcze bardziej :)
Do tego rzut świeżych ziół w postaci balkonowych szczypiorku i natki pietruszki, które dodają ziołowego twistu i można odpłynąć w miseczce pełnej dyniowej rozkoszy :)
Urocze, sycące, rozgrzewające, kremowe...takie właśnie są dyniowe gnocchi w dyniowo-serowym sosie z ziołami, które możecie zaserwować sobie w jesienne dni, by były jeszcze bardziej przytulne!























Dyniowe gnocchi w kremowym sosie z Camembertem
Potrzebujesz:

Dyniowe gnocchi

  • 250g ugotowanych i gniecionych ziemniaków
  • 3 pełne łyżki puree z dyni (np. z tego przepisu)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki mąki pszennej (lub mniej/więcej w zależności od gęstości puree z dyni)
  • nasiona słonecznika lub pestki dyni (do ozdoby)
Sos dyniowy z Camembertem
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 camembert
  • 1 kopiasta łyżka dyniowego puree
  • 100ml mleczka kokosowego / śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzenia
Gnocchi:
1. Z ziemniaków, dyniowego puree, mąki i przypraw zagnieć ciasto na gnocchi - może lekko kleić się do rąk.
2. Formuj z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego lub mniejsze i odkładaj na oprószony mąką blat.
3. Każdą z kluseczek nacinaj małym nożem na wzór dyni.
4. Gotuj w osolonej wodzie, wyjmij ze wrzątku ok. 30sek. po wypłynięciu na powierzchnię.
5. Gorące kluseczki ozdabiaj nasionami słonecznika tak, aby imitowały łodygę.
6. Przełóż gnocchi na patelnię i podsmażaj przez kilka chwil, aż ich spód stanie się lekko chrupiący.
7. Podawaj od razu z sosem.

Dyniowy sos z Camembertem:
1. Na patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
2. Dodaj dyniowe puree i zalej wodą.
3. Camameberta pokrój mw kosteczkę i dodaj do sosu razem z mleczkiem kokosowym i gotuj do momentu, aż ser się rozpuści.
4. Przełóż całość do blendera i zmiksuj na gładko.
5. Przelej gładki sos na patelnię, dodaj miód i przyprawy oraz posiekane świeże zioła.

Smacznego!







































Pumpkin gnocchi in creamy sauce with Camembert
Ingredients:
Pumpkin gnocchi
  • 250g boiled and mashed potatoes
  • 3 full tablespoons of pumpkin puree (e.g. from this recipe)
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/4 teaspoon nutmeg
  • 4 tablespoons of wheat flour (or more/less depending on the thickness of the pumpkin puree)
  • sunflower seeds or pumpkin seeds (for decoration)
Pumpkin sauce with Camembert
  • 1 medium onion
  • 2 cloves of garlic
  • 1 tablespoon of oil
  • 1/2 cup of water
  • 1 camembert
  • 1 heaping tablespoon of pumpkin puree
  • 100ml coconut milk / cream 30%
  • 1/2 teaspoon of honey
  • salt, pepper and nutmeg to taste
  • 1/2 tablespoon of chopped chives
  • 1/2 tablespoon of chopped parsley
Method
Gnocchi:
1. Knead the dough for gnocchi using potatoes, pumpkin puree, flour and spices - it may stick to your hands slightly.
2. Form the dough into balls the size of a walnut or smaller and place them on a floured surface.
3. Cut each dumpling with a small knife in a pumpkin pattern.
4. Cook in salted water, remove from boiling water for about 30 seconds. after reaching the surface.
5. Decorate the hot dumplings with sunflower seeds to imitate a stem.
6. Place the gnocchi in the pan and fry for a few moments until the bottom becomes slightly crispy.
7. Serve immediately with the sauce.

Pumpkin sauce with Camembert:
1. Fry finely chopped onion and garlic in a pan.
2. Add pumpkin puree and cover with water.
3. Cut the Camameberta into small cubes and add it to the sauce along with the coconut milk and cook until the cheese melts.
4. Transfer everything to a blender and blend until smooth.
5. Pour the smooth sauce into the pan, add honey and spices and chopped fresh herbs.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...