W słonecznej kuchni wciąż króluje dynia!
Ale i na blogu widzę, że to właśnie dyniowe pyszności zaskarbiają sobie teraz najwięcej Waszej uwagi, a w czołówce wyszukiwań znalazł się krem z dyni i pieczonych warzyw, makaron w sosie z pieczonej dyni, dyniowe bułeczki z dwoma nadzieniami oraz najlepsza dyniowa pasta z suszoną śliwką do chleba.
Jak widać, prym wiodą wytrawne i rozgrzewające dania, dlatego dziś przychodzę z dyniową słodkością pod postacią dyniowych ciastek piegusków, które przygotujecie w mgnieniu oka! :)
Pyszne, rozpływające się w ustach i przyjemnie ogrzewające podniebienie korzennymi przyprawami i otulające kawałkami czekolady.
Do tego dorzuciłam jeszcze garść suszonej żurawiny dla podbicia jesiennego klimatu ale jeśli macie ochotę ją pominąć lub urozmaicić ciastka chrupiącym akcentem orzechów lub słodkich rodzynek, to nic nie stoi na przeszkodzie!
Będą pyszne, cokolwiek do nich dodacie!
Kruche ciastko pełne aromatu korzennych przypraw i intesywnej czekolady przełamanej owocową nutą żurawiny, to słodka esencja jesieni w każdym chrupiącym kęsie :)
Proste, pyszne, przyjemne i idealnie komponujące się z filiżanką ciepłej kawy lub herbaty z pewnością rozjaśnią niejedno szare jesienne popołudnie i jeszcze bardziej ocieplą te słoneczne :)
Dyniowe pieguski
na 12 dużych ciastek
Potrzebujesz:
- 100g roztopionego masła
- 120g jasnego brązowego cukru
- 80g puree z pieczonej dyni (np. z tego przepisu)
- 1 jajko
- 220g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/3 łyzeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 70g gorzkiej posiekanej czekolady / czekoladowych dropsów
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100g melted butter
- 120g light brown sugar
- 80g baked pumpkin puree (e.g. from this recipe)
- 1 egg
- 220g of wheat flour
- 1 teaspoon of baking powder
- 1/2 teaspoon of salt
- 1 teaspoon of cinnamon
- 1/2 teaspoon ground ginger
- 1/3 teaspoon of ground nutmeg
- 70g dark chopped chocolate / chocolate drops
- 1 tablespoon of dried cranberries
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz