sobota, 14 października 2023

Jesienne bułeczki z gruszką, szynką dojrzewającą i gorgonzolą

Ja wiedziałam od początku, że to będzie dobre połączenie, bo i gorgonzola i szynka parmeńska świetnie odnajdują się w słodszym towarzystwie...ale nie spodziewałam się, aż tak fantastycznego efektu!
To, jak wspaniale wszystkie smaki tu się ze sobą łączą, jak delikatne i puszyste jest ciasto bułeczek i jak rozkosznie skarmelizowały się soki gruszki na spodzie...zachwyca od pierwszego kęsa!
A zatem pozwólcie, że przedstawię Wam najlepsze jesienne bułeczki, jakie upieczecie w tym sezonie :)
W niezwykle puszystych drożdżowych ramionach kryje się prosty dżem gruszkowo-cebulowy, który lubieżnie klei się do słonych plasterków parmeńskiej szynki i kawałeczków wyrazistej gorgonzoli.
Całość okraszona zielonymi listkami pietruszki, która wciąż wiedzie prym w balkonowych donicach.
I być może wydaje się, że bardzo tu wiele mocnych smaków i za dużo wszystkiego na raz ale zapewniam, że nic bardziej mylnego!
Puszyste i chrupiące, słodkie, słone i lekko pikantne dzięki sporej ilości pieprzu, który przyjemnie rozgrzewa podniebienie, pyszne na ciepło i na zimno.
Oczywiście ilość dodatków możecie dozować według własnego uznania, tak samo, jak pominąć któryś z nich, jednak zachęcam najmocniej do pójścia na całość ;)
Te bułeczki są też wspaniałym dodatkiem do zupy krem z dyni!








































Bułeczki z gruszką, szynką dojrzewającą i gorgonzolą
na 8 bułeczek
Potrzebujesz:
Ciasto drożdżowe
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 60ml oleju
  • 330g mąki pszennej
Wytrawny dżem z gruszek:
  • 2 gruszki klapsa
  • 1 średnia cebula
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżki brązowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oleju
Do tego:
  • szynka parmeńska / inna dojrzewająca
  • gorgonzola
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto drożdżowe
1. W misce: drożdże z cukrem rozpuść w letnim mleku do całkowitego połączenia.
2. Dodaj mąkę, sól i olej i zacznij wyrabiać ciasto.
3. Zagniataj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
4. Odstaw miskę z ciastem pod przykryciem do wyrastania na 45min.
5. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 2-3mm.
6. Posmaruj ciasto równomiernie niezbyt grubą warstwą gruszkowego dżemu i pokrój ciasto wzdłuż na 8 pasków.
7. Posyp całość natką pietruszki.
8. Na każdym pasku rozłóż po 1-1,5 plastra szynki dojrzewającej i ułóż kilka małych kawałeczków gorgonzoli i zwijaj w ślimaczki.
9. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 180*C przez 20min.

Wytrawny dżem gruszkowy:
1. Gruszki obierz i pozbaw gniazd nasiennych.
2. Gruszki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmażaj na oleju do miękkości cebuli.
3. Dodaj sól, pieprz, cukier i sok z cytryny i podsmażaj do osiągnięcia konsystencji dżemu.
4. Wykładaj lekko ciepły na ciasto do bułeczek.

Smacznego!







































Rolls with pear, Parma ham and gorgonzola
for 8 rolls
Ingredients:
Yeast dough
  • 15g fresh yeast
  • 1 teaspoon of sugar
  • 250 ml of milk
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 60 ml of oil
  • 330g wheat flour
Savory pear jam:
  • 2 pears 
  • 1 medium onion
  • 1/3 teaspoon of salt
  • 1/2 teaspoon of pepper
  • 2 heaped tablespoons of brown sugar
  • juice of 1/2 lemon
  • 2 tablespoons of oil
Additionally:
  • Parma ham / other ripening ham
  • gorgonzola
  • 1 tablespoon of chopped parsley
Method:
Yeast dough
1. In a bowl: dissolve the yeast and sugar in lukewarm milk until completely combined.
2. Add flour, salt and oil and start kneading the dough.
3. Knead until you obtain a uniform, smooth dough.
4. Leave the bowl with the dough covered to rise for 45 minutes.
5. Place the risen dough on a floured countertop and roll it out into a rectangle about 2-3 mm thick.
6. Spread the cake evenly with a not too thick layer of pear jam and cut the cake lengthwise into 8 strips.
7. Sprinkle everything with parsley.
8. Place 1-1.5 slices of ripening ham on each strip and arrange a few small pieces of gorgonzola and roll them into snails.
9. Place the buns on a baking tray lined with baking paper and bake at 180*C for 20 minutes.

Savory pear jam:
1. Peel and core the pears.
2. Cut the pears and onion into small cubes and fry in oil until the onion is soft.
3. Add salt, pepper, sugar and lemon juice and fry until jam-like.
4. Pour slightly warm onto the scone dough.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...