Korzeń selera to chyba jedno z warzyw, które najrzadziej zajmuje jedno z głównych miejsc na naszych stołach i kiedy zobaczyłam gdzieś połączenie smaków selera i gruszki, pomyślałam, że dam temu szansę :)
Już podczas ścierania na tarce drugiej połówki tego okrągłego korzenia, miałam nadzieję, że wysiłek ten jest wart efektu końcowego i rozmyje wspomnienie wybrania tarki ręcznej...
Efekt w postaci złocistych placków nie dość, że wart był każdego pociągnięcia warzywem po tarce, to jeszcze przerósł moje najśmielsze oczekiwania!
Warzywne placuszki przetrącone słodyczą gruszki, cytrynowym aromatem i podbite charakternym chili i czosnkiem.
Całość zwieńczona solidną porcją natki pietruszki i kawałkami kremowej gorgonzoli na wierzchu.
Wszystkie te dodatki sprawiają, że seler zyskuje zupełnie nowe, niemal uzależniające oblicze i z pewnością będę go zapraszać do tego tańca częściej :)
Jeżeli zatem macie lodówce osamotnionego selera, koniecznie dajcie mu szansę pokazać się od tej przepysznej strony selerowo-gruszkowych placków ♥
Placki z selera i gruszki
Potrzebujesz:
- 1 seler korzeniowy ok. 300g
- 1 gruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- olej do smażenia
- gorgonzola
- kiełki
- kawałki świeżej gruszki
1. Selera obierz i razem z gruszką zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
- 1 celery root approx. 300g
- 1 pear
- 1 clove of garlic
- 1/2 chili pepper
- 1 tablespoon of chopped parsley
- grated zest of 1/2 lemon
- 1 tablespoon of lemon juice
- 1/2 teaspoon of salt
- 1/3 teaspoon pepper
- 2 eggs
- 3-4 tablespoons of flour
- frying oil
- gorgonzola
- sprouts
- pieces of fresh pear
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz