sobota, 21 października 2023

Najlepsze placki z selera i gruszki

Korzeń selera to chyba jedno z warzyw, które najrzadziej zajmuje jedno z głównych miejsc na naszych stołach i kiedy zobaczyłam gdzieś połączenie smaków selera i gruszki, pomyślałam, że dam temu szansę :)
Już podczas ścierania na tarce drugiej połówki tego okrągłego korzenia, miałam nadzieję, że wysiłek ten jest wart efektu końcowego i rozmyje wspomnienie wybrania tarki ręcznej...
Efekt w postaci złocistych placków nie dość, że wart był każdego pociągnięcia warzywem po tarce, to jeszcze przerósł moje najśmielsze oczekiwania!
Warzywne placuszki przetrącone słodyczą gruszki, cytrynowym aromatem i podbite charakternym chili i czosnkiem.
Całość zwieńczona solidną porcją natki pietruszki i kawałkami kremowej gorgonzoli na wierzchu.
Wszystkie te dodatki sprawiają, że seler zyskuje zupełnie nowe, niemal uzależniające oblicze i z pewnością będę go zapraszać do tego tańca częściej :)
Jeżeli zatem macie lodówce osamotnionego selera, koniecznie dajcie mu szansę pokazać się od tej przepysznej strony selerowo-gruszkowych placków ♥























Placki z selera i gruszki
Potrzebujesz:

  • 1 seler korzeniowy ok. 300g
  • 1 gruszka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • olej do smażenia
Do podania:
  • gorgonzola
  • kiełki
  • kawałki świeżej gruszki
Sposób przyrządzenia:
1. Selera obierz i razem z gruszką zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do miski.
2. Dodaj posiekany czosnek, chili, skórkę i sok z cytryny, natkę pietruszki i przyprawy - wymieszaj.
3. Dodaj jajka i mąkę i połącz do uzyskania jednolitej masy.
4. Smaż placki na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor (ok. 1 łyżka masy na placka).
5. Podawaj z kawałkami gorgonzoli i świeżą gruszką.

Smacznego!








































Celery and pear fritters
Ingredients:
  • 1 celery root approx. 300g
  • 1 pear
  • 1 clove of garlic
  • 1/2 chili pepper
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • grated zest of 1/2 lemon
  • 1 tablespoon of lemon juice
  • 1/2 teaspoon of salt
  • 1/3 teaspoon pepper
  • 2 eggs
  • 3-4 tablespoons of flour
  • frying oil
To serve:
  • gorgonzola
  • sprouts
  • pieces of fresh pear
Method:
1. Peel the celery and grate it together with the pear on a coarse grater and place in a bowl.
2. Add chopped garlic, chili, lemon zest and juice, parsley and spices - mix.
3. Add eggs and flour and combine until a uniform mass is obtained.
4. Fry the pancakes in very hot oil until golden brown (approx. 1 tablespoon of mixture per pancake).
5. Serve with pieces of gorgonzola and fresh pear.

Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...