Wrzesień, choć wiele się w nim działo, minął, jak mrugnięcie okiem.
Na grzbiecie prowadzącego klucz żurawia odlatuje lato, które zabawiło u nas trochę dłużej tego roku i pozwoliło wyzłocić policzki i ramiona w ciepłym, wrześniowym słońcu.
A zatem żegnaj lato na rok, dziękuję za tyle pieknych chwil! :)
Tymczasem zasiadam do pierwszej uczty z Październikiem, a na stote talerz parujących pierogów, wypełnionych złotem :)
W objęciach mięciutkiego ciasta kryje się ziemniaczane nadzienie z kurkami i wiórkami słonego oscypka, który podbija wszystkie smaki jeszcze bardziej i nadaje całości lekko wędzonego aromatu i jesiennej przytulności.
To pyszne i otulające danie złotej jesieni, które rozpieści podniebienia tak w słoneczne, jak i szare popołudnia.
Do tego jeszcze garść zielonej pietruszki w farszu oraz kwaśna śmietana i karmelizowana z boczkiem cebulka do podania.
Te pierogi to oda do babiego lata i pierwszych szeleszczących pod stopami liści, która łagodnie wypełnia brzuchy złotą dobrocią i ciepłem :)
Zagniatajcie ciasto i podsmażajcie kurki i niech to będzie pysznie rozpoczęty miesiąc ♥
A jeśli jesteście ciekawi, ja jeszcze można połaczyć grzyby z serem, koniecznie sprawdźcie tę Tartę z leśnymi grzybami i jesiennego burgera z kurkami i suszonymi śliwkami!
Pierogi z kurkami, ziemniakami i oscypkiem
na 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto
- 300g mąki pszennej
- 2 żółtka jaja
- 2 szczypty soli
- 100g roztopionego masła
- ok. 160ml ciepłej wody
- 300g ugotowanych ziemniaków i ugniecionych ziemniaków
- 200g kurek
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki tartego wędzonego oscypka
- sól i pieprz do smaku
- kwaśna śmietana
- okrasa z cebuli i/lub boczkiem
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami.
6. Gotuj w osolonej wodzie do 3-4min. od wypłynięcia na powierzchnię.
2. W misce połącz gniecione ziemniaki z kurkami i cebulą, następnie dodaj pietruszkę i tarty ser - dokładnie wymieszaj.
- 300g wheat flour
- 2 egg yolks
- 2 pinches of salt
- 100g melted butter
- approx. 160 ml of warm water
- 300g boiled potatoes and mashed potatoes
- 200g chanterelles
- 2 cloves of garlic
- 1 medium red onion
- 1 tablespoon of chopped parsley
- 2 tablespoons of grated smoked oscypek cheese / smoked mature cheese
- salt and pepper to taste
- sour cream
- garnish with onion and/or bacon
Nigdy takich nie jadłem! Nie pomyślałem, że można tak wykorzystać kurki!
OdpowiedzUsuńW takim razie bardzo zachęcam do spróbowania :) Zamiast kurek można wykorzystać też inne twarde grzyby, jak pieczarki lub rydze albo grzyby suszone.
Usuń