poniedziałek, 2 października 2023

Pierogi z kurkami, ziemniakami i oscypkiem na złoty Październik

Wrzesień, choć wiele się w nim działo, minął, jak mrugnięcie okiem.
Na grzbiecie prowadzącego klucz żurawia odlatuje lato, które zabawiło u nas trochę dłużej tego roku i pozwoliło wyzłocić policzki i ramiona w ciepłym, wrześniowym słońcu.
A zatem żegnaj lato na rok, dziękuję za tyle pieknych chwil! :)
Tymczasem zasiadam do pierwszej uczty z Październikiem, a na stote talerz parujących pierogów, wypełnionych złotem :)
W objęciach mięciutkiego ciasta kryje się ziemniaczane nadzienie z kurkami i wiórkami słonego oscypka, który podbija wszystkie smaki jeszcze bardziej i nadaje całości lekko wędzonego aromatu i jesiennej przytulności.
To pyszne i otulające danie złotej jesieni, które rozpieści podniebienia tak w słoneczne, jak i szare popołudnia.
Do tego jeszcze garść zielonej pietruszki w farszu oraz kwaśna śmietana i karmelizowana z boczkiem cebulka do podania.
Te pierogi to oda do babiego lata i pierwszych szeleszczących pod stopami liści, która łagodnie wypełnia brzuchy złotą dobrocią i ciepłem :)
Zagniatajcie ciasto i podsmażajcie kurki i niech to będzie pysznie rozpoczęty miesiąc ♥
A jeśli jesteście ciekawi, ja jeszcze można połaczyć grzyby z serem, koniecznie sprawdźcie tę Tartę z leśnymi grzybami i jesiennego burgera z kurkami i suszonymi śliwkami!























Pierogi z kurkami, ziemniakami i oscypkiem
na 30 szt
Potrzebujesz:
Ciasto

  • 300g mąki pszennej
  • 2 żółtka jaja
  • 2 szczypty soli
  • 100g roztopionego masła
  • ok. 160ml ciepłej wody
Farsz:
  • 300g ugotowanych ziemniaków i ugniecionych ziemniaków
  • 200g kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego wędzonego oscypka 
  • sól i pieprz do smaku
Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • okrasa z cebuli i/lub boczkiem
Sposób przyrządzenia:
Ciasto
1. Mąkę wymieszaj z masłem, solą i żółtkami.
2. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto.
3. Zagniataj ciasto przez około 5-7min, do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne - odłóż ciasto do odpoczynku na 30min.
4. Oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok.2mm.
5. Wycinaj koła (np. szklanką), nadziewaj 1 łyżeczką farszu i zlepiaj pierogi według upodobania.
6. Gotuj w osolonej wodzie do 3-4min. od wypłynięcia na powierzchnię.
7. Podawaj z karmelizowaną cebulką i śmietaną.

Farsz:
1. Cebulę, czosnek i oczyszczone kurki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle do miękkości grzybów.
2. W misce połącz gniecione ziemniaki z kurkami i cebulą, następnie dodaj pietruszkę i tarty ser - dokładnie wymieszaj.
3. Dopraw do smaku solą i sporą ilością pieprzu.
4. Nadziewaj pierogi ostudzonym farszem.

Smacznego!








































Pierogies with chanterelles, potatoes and oscypek cheese
for 30 pcs
Ingredients:
Dumpling dough
  • 300g wheat flour
  • 2 egg yolks
  • 2 pinches of salt
  • 100g melted butter
  • approx. 160 ml of warm water
Stuffing:
  • 300g boiled potatoes and mashed potatoes
  • 200g chanterelles
  • 2 cloves of garlic
  • 1 medium red onion
  • 1 tablespoon of chopped parsley
  • 2 tablespoons of grated smoked oscypek cheese / smoked mature cheese
  • salt and pepper to taste
To serve:
  • sour cream
  • garnish with onion and/or bacon
Method:
Dumpling dough
1. Mix the flour with butter, salt and yolks.
2. Gradually add water and knead the dough.
3. Knead the dough for about 5-7 minutes until it is smooth and elastic - set the dough aside to rest for 30 minutes.
4. Dust the countertop with flour and roll out the dough to a thickness of approx. 2 mm.
5. Cut out circles (e.g. with a glass), stuff them with 1 teaspoon of stuffing and stick the dumplings together as you like.
6. Cook in salted water for 3-4 minutes from reaching the surface.
7. Serve with caramelized onions and sour cream.

Stuffing:
1. Cut the onion, garlic and cleaned chanterelles into small cubes and fry on a little amount of butter until the mushrooms are soft.
2. In a bowl, combine the mashed potatoes with chanterelles and onion, then add parsley and grated cheese - mix thoroughly.
3. Season to taste with salt and plenty of pepper.
4. Fill the dumplings with the cooled stuffing.

Enjoy!





2 komentarze:

  1. Nigdy takich nie jadłem! Nie pomyślałem, że można tak wykorzystać kurki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo zachęcam do spróbowania :) Zamiast kurek można wykorzystać też inne twarde grzyby, jak pieczarki lub rydze albo grzyby suszone.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...